Βόμβες Σηφουνάκη κατά δικαστών και Βγενόπουλου
Μετά τις ριπές Τσιρώνη, αναφορά του πρώην υπουργού προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
- Αιχμές εναντίον της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Κουτζαμάνη
- «Ένα ολόκληρο παραθεσμικό σύστημα εργάζεται για τη συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου των τελευταίων δεκαετιών»!
Φωτιές μεγάλες ανάβει μετά το φοβερό «κατηγορώ» του συναδέλφου του, πρώην βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνη, που χαρακτήρισε «εκκολαπτήρια παραδικαστικών κυκλωμάτων» το Εφετείο και την Εισαγγελία Αθηνών, όπως αποκαλύψαμε στο προηγούμενο φύλλο, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης με την αναφορά που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου. Φωτιές που… πιάνουν από τις άγονες αεροπορικές γραμμές μέχρι το Βατοπέδι.
Φωτιές για τις οποίες είχε μιλήσει στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά τότε δεν κινήθηκαν λειτουργοί της Δικαιοσύνης να τις σβήσουν. Τότε κυριαρχούσε η σιωπή των αμνών…
Αναφέρεται συγκεκριμένα στη μέχρι πρότινος Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την οποία επισκέφθηκαν μαζί με τον Δημήτρη Τσιρώνη και την ενημέρωσαν για την υπόθεση Βγενόπουλου και τον ρόλο Εισαγγελέων που είχαν ανάμειξη. Και η απάντησή της, σε έντονο ύφος, ήταν ότι δεν έχει καμία σχέση και δεν ασχολείται με την υπόθεση αυτή! Απάντηση που εξόργισε τον Δημ. Τσιρώνη, ο οποίος σε έντονο ύφος τής είπε: «Δεν είναι δυνατόν να έρχομαι να σας καταθέσω για μια υπόθεση που είναι σκάνδαλο, είχε τραγικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας αλλά και της Κύπρου, φαλίρισε μια τράπεζα, χιλιάδες πολίτες έχασαν εκατομμύρια ευρώ, και εσείς να μου λέτε ότι δεν έχω σχέση και δεν ασχολούμαι…
Αν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ασχολείται, τότε σε ποιον να απευθυνθώ;».
Μάλιστα, σε στιγμές έκρηξης, ο Τσιρώνης έφθασε στο σημείο να πει στον Σηφουνάκη: «Δεν με πειράζει που οι μηνύσεις και οι αγωγές που μου έχει κάνει ο Α. Βγενόπουλος απορρίπτονται στο Πρωτοδικείο και γίνονται δεκτές στο Εφετείο αλλά το ότι ένα ολόκληρο μυστηριώδες σύστημα καλύπτει ένα μεγάλο σκάνδαλο»! Σε αυτό το σύστημα αναφέρεται ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, επισημαίνοντας στην αναφορά του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, που διαδέχθηκε την κ. Κουτζαμάνη:
«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες αποκαλύπτουν ότι ένα ολόκληρο παραθεσμικό σύστημα εργάζεται προκειμένου να συγκαλυφθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών.
Μέσα από το πόρισμα Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, για το οποίο η παράταξή μου πρωτοστάτησε, αποκαλύφθηκε ένα παράπλευρο σκάνδαλο με έναν κοινό παρανομαστή:
– Offshore εταιρείες και πρόσωπα που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, της Siemens, εμφανίζονται στην υπόθεση MIG – Marfin Bank.
– Τα μετοχοδάνεια, ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ, κινούνται μέσα σ’ ένα δανειακό πλέγμα, MIG, IRF, Focus, Rassadel κ.ά. (σχετική ομιλία μου στη Βουλή στις 22 Δεκεμβρίου 2010).
Με την έναρξη της κρίσης ανεδείχθησαν παρατραπεζικές λειτουργίες σε τραπεζικούς και άλλους ομίλους, όπως:
Για τη Marfin, που οδηγήθηκε σε κατάρρευση, καταστρέφοντας χιλιάδες πολίτες που οι καταθέσεις τους χάθηκαν (κουρεύτηκαν), μια ολόκληρη χώρα, η Κύπρος, πτώχευσε και οδηγήθηκε σε Μνημόνιο, πότε επιτέλους θα γνωρίσει ο έλλην πολίτης τι έγινε και τις πταιει;». Και καταλήγει υπογραμμίζοντας:
Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο…
«Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, η Δικαιοσύνη έχει έναν σημαντικό στόχο να υπηρετήσει, αυτήν τη φορά με περισσότερη αποφασιστικότητα, και δεν είναι άλλος από την επικράτηση της διαφάνειας, της λογοδοσίας στον χώρο της και της απονομής Δικαιοσύνης με τον καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχουν».
«Να μη χαίρεσαι γιατί έρχεται το Εφετείο»
Το πλήρες κείμενο της αναφοράς που κατέθεσε ο Νίκος Σηφουνάκης στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:
Υπήρξα εκπρόσωπος του Ελληνικού Λαού (του ακριτικού Νομού Λέσβου) επί είκοσι επτά έτη (1989 – 2015), εκ των οποίων είκοσι τρία (23) στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τέσσερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, μου ανατέθηκαν υπουργικά καθήκοντα σε πέντε επιμέρους υπουργεία από τέσσερις πρωθυπουργούς.
Στη μακρόχρονη πορεία μου στη δημόσια ζωή της χώρας διαχειρίστηκα κρίσιμα θέματα πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά, και ουδέποτε υπήρξε υπόνοια ή η παραμικρή μομφή ως προς τη λειτουργία μου.
Μοναδική εξαίρεση υπήρξε η περίοδος μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, οπότε ως νέος υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) δρομολόγησα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων κατ’ εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος της παράταξής μας, που προέβλεπε:
Κατάργηση του μονοπωλίου της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην εκτέλεση των «άγονων αεροπορικών γραμμών», καθώς και κατάργηση του μονοπωλίου της Επίγειας Εξυπηρέτησης (handling) στα 34 αεροδρόμια της χώρας, κύκλου εργασιών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το Δημόσιο μετά από αυτές τις μεταρρυθμίσεις εξοικονόμησε εκατομμύρια ευρώ, με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Δεν είχα συμπληρώσει ούτε έναν μήνα στο υπουργείο όταν αίφνης σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε ζωντανά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ, Alter, ANT1 κ.ά., ο τότε ιδιοκτήτης της Ολυμπιακής Α. Βγενόπουλος εξαπέλυσε επί δύο ώρες ασύστολες κατηγορίες εναντίον μου, ότι δήθεν μεθόδευα τον διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου των «άγονων αεροπορικών γραμμών» κ.ά.
Παραπέμψαμε άμεσα με τον υπουργό Δ. Ρέππα στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή την υπόθεση της καταγγελίας, ο οποίος με πόρισμά του απεφάνθη ότι ο διαγωνισμός υπήρξε καθ’ όλα νόμιμος. Η συκοφαντία, εν τω μεταξύ, συνεχώς αναπαραγόταν από ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα, φθάνοντας στο σημείο ο τότε εισαγγελέας κ. Σακελλάκος να διατάξει αυτεπάγγελτη έρευνα, που τη διενήργησε ο ανακριτής κ. Αδάμης. Επί μήνες υπήρξα απολογούμενος, καθώς και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο, προσκομίζοντας αποδεικτικό υλικό στον ανακριτή, και ο καταγγέλλων Α. Βγενόπουλος να δηλώνει «επιτέλους η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της».
Η συκοφαντία κατέρρευσε και ο Α. Βγενόπουλος – αρχές πλέον του 2010– εφηύρε ΝΕΑ συκοφαντία: …«ότι δήθεν το 2000 (ήτοι 10 χρόνια πριν) καταχράστηκα ως υπουργός Αιγαίου δωρεά 50 εκατομμυρίων δραχμών που προοριζόταν για την αναδάσωση του νησιού της Σάμου, που είχε πληγεί από τις πυρκαγιές». Η καταγγελία του αυτή αναμεταδόθηκε από ΜΜΕ και ο δημοσιογράφος κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλος «μου αφιέρωσε» αρκετές εκπομπές επί μήνες, στις οποίες παρενέβαινε ζωντανά ο Α. Βγενόπουλος ερωτώντας: «Πες μου τι έκανες τα 50 εκατομμύρια δρχ., κύριε Σηφουνάκη».
Κατέφυγα στη Δικαιοσύνη με αγωγή για να αντιμετωπίσω την επί μήνες ασύλληπτη και «δολοφονική» συκοφαντία εναντίον μου.
Πράγματι, το 2011 με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών ο Α. Βγενόπουλος καταδικάσθηκε ως κοινός συκοφάντης σε 150.000 ευρώ ποινή και εγώ σε 30.000 ευρώ διότι δυσφήμησα την εταιρεία MIG, η οποία είχε κάνει ανταγωγή.
Προέβην σε γραπτή δήλωση σχετικά με τη δικαίωσή μου και αμέσως ο Α. Βγενόπουλος με δήλωσή του μου συνιστούσε «να μη χαίρομαι γιατί έρχεται το Εφετείο».
Πράγματι, το Εφετείο Αθηνών το 2013:
• Με πρόεδρο τον κ. Νικόλαο ΔΑΥΡΟ, την πρωτόδικη καταδίκη του Α. Βγενόπουλου των 150.000 ευρώ τη μείωσε σε 25.000 ευρώ.
• Με πρόεδρο την κυρία Α. ΜΠΙΤΖΟΥΝΗ διατήρησε την πρωτόδικη καταδίκη μου των 30.000 ευρώ.
«Η προαναγγελία της απόφασης του Εφετείου μόνο με μαντικές ικανότητες θα μπορούσε να επιτευχθεί, αλλά πράγματι συνέβη».
Την ίδια περίοδο, το 2010, βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής και κατόπιν της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου.
Μέλος της και στη συνέχεια πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής υπήρξε ο συνάδελφος, βουλευτής Άρτας κ. Δημήτρης Τσιρώνης, ο οποίος πριν σχεδόν ολοκληρωθεί η σύνταξη του πορίσματος εδέχθη ανοίκειες επιθέσεις από τον Α. Βγενόπουλο. Η τακτική της συκοφάντησης εκ των προτέρων αποδεικνύεται και στις μέρες μας ότι είναι στρατηγική του Α. Βγενόπουλου και βασίζεται στην απλή Γκεμπελική πρακτική της συκοφάντησης:
«Πλήττεις άμεσα με ψεύδη την ηθική υπόσταση του στοχοποιημένου προσώπου, εξαπολύοντας κατά βούληση σχεδιασμένες επιθέσεις με όλες τις επικοινωνιακές τεχνικές εξαρχής».
• Όμως η Επιτροπή της Βουλής και ο πρόεδρός της Δ. Τσιρώνης προχώρησαν χωρίς να υποκύψουν σε πιέσεις στη σύνταξη του πορίσματος για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μέσα από το οποίο αναδείχθηκε το μεγάλο παράπλευρο σκάνδαλο της Marfin.
Η Επιτροπή εργάσθηκε επί μήνες με σθένος και συνέταξε το πόρισμα-καταπέλτη για τη λειτουργία της Marfin Bank, το οποίο ψήφισε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και στο σύνολό της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Το πόρισμα κοινοποιήθηκε σε όλους τους θεσμικούς υπεύθυνους, ήτοι Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνικό Χρηματιστήριο και βεβαίως στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο κ. Δ. Τσιρώνης πίστεψε ότι έπραξε το καθήκον του και ότι οι υπεύθυνοι θεσμικοί φορείς θα διερευνήσουν εξειδικευμένα τις συγκεκριμένες πλέον καταγγελίες που μέσα από το πόρισμα προέκυπταν.
Είχε συμπληρωθεί περίπου ένας χρόνος και από καμία αρχή δεν είχε κληθεί ο ίδιος να καταθέσει ή να παρέχει οποιαδήποτε συμπληρωματικά στοιχεία.
Πέραν της συναδελφικής σχέσης στη Βουλή με τον Δ. Τσιρώνη αναπτύξαμε εν τω μεταξύ στενή φιλική σχέση, αφού αντιμετωπίζαμε μαζί στις αίθουσες των δικαστηρίων τις αγωγές και μηνύσεις του Α. Βγενόπουλου.
Τότε για πρώτη φορά ο Δημήτρης μού είπε: «Νίκο, κάτι συμβαίνει. Γιατί σε μια τέτοια υπόθεση δεν υπάρχει καμία ενημέρωσή μου; Αν δεν υπάρξουν άμεσα ενέργειες, κινδυνεύει να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα από τη λεηλασία της Marfin Bank.
Δεν με πειράζει που οι μηνύσεις και οι αγωγές που μου έχει κάνει ο Α. Βγενόπουλος απορρίπτονται στο Πρωτοδικείο και γίνονται δεκτές στο Εφετείο αλλά το ότι ένα ολόκληρο μυστηριώδες σύστημα καλύπτει ένα μεγάλο σκάνδαλο».
Αποφασίσαμε τότε να επισκεφθούμε την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς (κυρία Ε. Ράικου), που ήταν γνωστό ότι χειριζόταν με την ομάδα της την υπόθεση.
Τον συνόδευσα σε εκείνη τη συνάντηση, όπου εκτός της κ. Ε. Ράικου παραβρίσκονταν οι δικαστές κ. Α. Ελευθεριάνος και κ. Π. Παπανδρέου, κατέθεσε ενυπόγραφο σχετικό υπόμνημα και τους δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεσή τους.
Η βίαιη αρπαγή…
Πολύ αργότερα, ενώ είχε αρχίσει να αναρτάται στο διαδίκτυο η είδηση ότι ο Α. Βγενόπουλος αυτομηνύθηκε -κάτι που μας εφάνη περίεργο-, τον συνόδευσα σε νέα επίσκεψη στο γραφείο της κ. Ε. Ράικου. Απουσίαζε, αλλά εν τω μεταξύ υπήρχε η πληροφορία ότι από μέρους της και των συνεργατών της ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και θα υπήρχαν ανακοινώσεις. Ενώ αποχωρούσαμε από το Μέγαρο του Αρείου Πάγου, μαχόμενοι δικηγόροι που μας αναγνώρισαν μας πλησίασαν και σχολίασαν τη «βίαιη αρπαγή», όπως χαρακτήριζαν, της δικογραφίας Βγενόπουλου από τους αρμόδιους Εισαγγελείς Διαφθοράς. Αργότερα επιβεβαιώθηκε πλήρως η πληροφορία ότι ο φάκελος είχε μεταβιβασθεί σε άλλη λειτουργό της Δικαιοσύνης, με την αιτιολογία της συσχέτισης με άλλες υποθέσεις. Ο Δ. Τσιρώνης –παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας, που αίφνης του παρουσιάστηκε και που τον οδήγησε στο νοσοκομείο και έκτοτε υποβάλλεται σε συστηματική αγωγή– επέδειξε ισχυρή βούληση και δύναμη προκειμένου να μην αφήσει τον δίκαιο αγώνα των βουλευτών της Επιτροπής και τον δικό του για την αλήθεια και τη διαφάνεια να ακυρωθεί.
Προσωπικά είχα αποφασίσει ότι δεν θα τον άφηνα μόνο του σε αυτήν την προσπάθεια. Συζητήσαμε και:
• Επισκεφθήκαμε με τον δικηγόρο κ. Κ. Ασημακόπουλο τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι πλέον την υπόθεση Βγενόπουλου – MIG – MARFIN BANK χειρίζεται η Εφέτης κ. Γ. Τσατάνη. Τον ενημερώσαμε ότι δεν έχει κληθεί ο Δ. Τσιρώνης και μας απάντησε ότι θα μιλήσει με την κυρία Γ. Τσατάνη, αλλά θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση.
• Την ίδια μέρα επισκεφθήκαμε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ε. Κουτζαμάνη, στην οποία ο Δ. Τσιρώνης κατήγγειλε ότι ουδέποτε εκλήθη να καταθέσει από την κ. Γ. Τσατάνη αλλά και προηγουμένως από άλλους δικαστικούς λειτουργούς, όπως ο κ. Μωραϊτάκης, ενώ πληροφορούμαστε ότι καλούνται πρόσωπα όπως, π.χ., από τον τραπεζικό χώρο, που ελέγχονται για πράξεις και παραλείψεις τους.
Η κυρία Εισαγγελέας με έντονο ύφος ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση και δεν ασχολείται με την υπόθεση αυτή.
Ο Δ. Τσιρώνης, με έντονο επίσης τόνο, της απήντησε: «Δεν είναι δυνατόν να έρχομαι να σας καταθέσω για μια υπόθεση που είναι σκάνδαλο, είχε τραγικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας αλλά και της Κύπρου, φαλίρισε μια τράπεζα, χιλιάδες πολίτες έχασαν εκατομμύρια ευρώ, και εσείς να μου λέτε ότι δεν έχω σχέση και δεν ασχολούμαι… Αν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ασχολείται, τότε σε ποιον να απευθυνθώ;».
Τελικά, ενώ εγώ βρισκόμουν εκτός Αθηνών, ο Δ. Τσιρώνης, όπως ο ίδιος μου γνώρισε, ύστερα από δική του φορτική πίεση, συνάντησε την κ. Γ. Τσατάνη, στην οποία κατέθεσε υπόμνημα.
Leave a Reply