Γέφυρα η Ελλάδα της Ρωσίας προς Ευρώπη
Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου
- Αξιόπιστος σύμμαχος η χώρα μας, είπε ο ρώσος ηγέτης
- Την ελληνική παρέμβαση ζήτησε στο θέμα των κυρώσεων
Αξιόπιστο σύμμαχο θεωρεί την Ελλάδα ο Βλ. Πούτιν. Από τις συνομιλίες που είχε τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, κατέστη σαφές ότι επενδύει πολλά στις καλές σχέσεις Μόσχας – Αθήνας και ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως «γέφυρα» προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με απώτερο σκοπό να πετύχει τον τερματισμό ή έστω τη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Εν αναμονή της επίσκεψης, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι οι εκδηλώσεις στο Άγιο Όρος είναι απλά η αφορμή και ότι ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης είναι η πρόθεση του Βλ. Πούτιν να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας για την προσέγγισή του με τους Ευρωπαίους.
Το ζήτημα των κυρώσεων είναι τώρα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, καθώς τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων στις Βρυξέλλες για το καθεστώς των κυρώσεων, που λήγουν στις 30 Ιουλίου. Ως εκ τούτου, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο ρώσος ηγέτης επέλεξε να είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέπτεται μετά την επιβολή των κυρώσεων. Το κλίμα στην Ευρώπη δείχνει να αλλάζει για τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρ. Σταϊνμάγερ να κάνει λόγο για το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των κυρώσεων από τον άλλο μήνα, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην υπόθεση αυτή. Απομένει τώρα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνηση να κάνουν τις σωστές (κατάλληλες) κινήσεις και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία προς όφελος των συμφερόντων της χώρας μας.
Στη διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών συνάντησή τους, οι κ. Τσίπρας και Πούτιν συζήτησαν σε βάθος μια σειρά θεμάτων που είχαν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις και την εμβάθυνση της συνεργασίας αλλά και με τη διεθνή κατάσταση, τον πόλεμο στη Συρία, το Προσφυγικό κ.ά. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη ως επιστέγασμα σειράς επαφών στο υψηλότερο επίπεδο και σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν από πλευράς Ρωσίας στις υποδομές, τα λιμάνια, τη μεταλλευτική βιομηχανία, τον τουρισμό κ.ά. Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο στόχος είναι να αναδειχθεί η χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. «Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι αγωγοί δεν θα πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.
Για «ουσιαστικές συνομιλίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν και τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών προχωρούν με προοδευτική τάση. Επιβεβαίωσε εκ νέου το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ εμφανίσθηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας και στον τομέα της ενέργειας. Αναφέρθηκε τέλος και στο κομμάτι του τουρισμού, λέγοντας ότι το 2016 θα έρθουν στην Ελλάδα πάνω από 1.000.000 ρώσοι τουρίστες, υπογράμμισε δε ότι ο αριθμός αυτός θα τριπλασιασθεί αν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων με τις θεωρήσεις (βίζες) και επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες για τους ρώσους πολίτες.
Τον ρώσο Πρόεδρο συνόδευσε πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου, των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης και Γεωργίας.
Επιπλέον, στην αποστολή μετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.
Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης πρωθυπουργού και ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο πλευρές υπέγραψαν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:
• Πολιτική Διακήρυξη για ελληνορωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος
• Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
• Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για:
– Επιστήμη και τεχνολογία
– Τουρισμό
– Μετεωρολογία
• Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων:
– Enterprise Greece – Invest in Russia
– ΕΛΠΕ – Rosneft
– Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
– Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.
……………………………………………..
Παυλόπουλος: Αποφασιστική η συνεργασία Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία
Τη σημασία και την κρισιμότητα της συνεργασίας Ρωσίας, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία υπογράμμισε ο Πρ. Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Βλ. Πούτιν. «Μόνο η έκβαση αυτή (σ.σ.: Ο τερματισμός του πολέμου)», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μπορεί να οδηγήσει αφενός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος και αφετέρου στην πλήρη εξάλειψη της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας του ISIS, η οποία ενσαρκώνει τη νέα, αποτρόπαιη, βαρβαρότητα».
Από την πλευρά του, ο ρώσος ηγέτης υπογράμμισε ότι «διανύουμε δύσκολους καιρούς» και πως αυτό σχετίζεται τόσο με την οικονομία όσο και με τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας. «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, να τα εξετάσουμε και να ψάξουμε τις λύσεις». Όσον αφορά τη συνεργασία Ρωσίας – Ελλάδας, ο Βλ. Πούτιν επισήμανε τις θετικές επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού (κατά 523% αυξήθηκαν οι ρώσοι τουρίστες στη χώρα μας τον Μάρτιο) και τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει και σε άλλους τομείς. «Τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους», τόνισε.
Leave a Reply