Γιατί, γιατί, γιατί;
- Πάλι κανείς δεν φταίει για τη ναυτική τραγωδία, όπου χάθηκαν αθώοι…
- Μια βδομάδα μετά και δεν υπήρξε ούτε μία παραίτηση
- Γιατί η κυβέρνηση έκανε το παν για να αποφύγει τη διαχείριση του ναυαγίου και να πάει στα χέρια των Ιταλών, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμες ώρες;
- Τεράστιο το πλήγμα για τον τουρισμό μας – Μαύρη σελίδα για την Εμπορική Ναυτιλία μας
Σε μια ναυτική χώρα η οποία είναι πρώτη στον κόσμο σε πλοία, έχει εκατοντάδες νησιά και η θάλασσα είναι η ζωή της, με το κάθε σπίτι σχεδόν να έχει και έναν τουλάχιστον ναυτικό, δεν είναι δυνατόν τα ακτοπλοϊκά πλοία που κάνουν δρομολόγια από ελληνικά λιμεναρχεία να μην έχουν εξασφαλισμένες τις απόλυτες εγγυήσεις για την ασφαλή διακίνηση των επιβατών. Δυστυχώς, όμως, με την τρομακτική τραγωδία που εξελίχθηκε μέρες χριστουγεννιάτικες λίγο έξω από την Κέρκυρα με το πλοίο «Norman Atlantic» αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι οι έχοντες την ευθύνη αυτών των ελέγχων δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και οι επιβάτες που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό κράτος, αρκετοί από τους οποίους πήγαιναν με τα παιδιά τους να περάσουν τις γιορτινές μέρες στην Ιταλία ή κάπου αλλού, έζησαν μια κόλαση.
Τίποτε δεν λειτούργησε σωστά από τη στιγμή που, ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, ξέσπασε η φωτιά στο γκαράζ του πλοίου, το οποίο μόλις πριν από λίγες μέρες είχε ναυλώσει η ΑΝΕΚ Lines επειδή είχε πάθει βλάβη το Superfast, με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του οποίου έχουν κοινοπραξία και εκτελούν μαζί τα δρομολόγια προς Κρήτη και Ιταλία. Συναγερμός δεν κτύπησε, ακόμη και το σήμα κινδύνου το έδωσε κάποιος επιβάτης τηλεφωνώντας με το κινητό του στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Το πλήρωμα δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει, δεν υπήρχε κανένας συντονισμός και οι επιβάτες, ανάμεσα στους οποίους και μητέρες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά, έτρεχαν αλλόφρονες, χωρίς κανένας από το πλοίο να τους λέει πού να πάνε.
Ασφαλώς και τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο ιταλός καπετάνιος. Αλλά ευθύνες έχουν, κύριε πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ Εμπορικής Ναυτιλίας, και όλοι οι επικεφαλής της ακτοπλοΐας μας και φυσικά οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους. Οι οποίοι μια βδομάδα τώρα δεν έδειξαν την παραμικρή ευαισθησία. Ζωές χάθηκαν, κύριε Σαμαρά και κύριε Βαρβιτσιώτη. Γιατί το μοιραίο πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, και σε οχήματα (18 παραπάνω) και σε αριθμό επιβατών. Και ακόμη δεν έχουμε ακούσει για κάποια παρέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι ιταλοί Εισαγγελείς άρχισαν ανακρίσεις από την πρώτη μέρα. Εμείς, κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Ταξίδευαν και Έλληνες και υπάρχουν και νεκροί Έλληνες, πέραν των αγνώστου αριθμού αγνοουμένων.
Ποιος ο λόγος που αφήσαμε στους Ιταλούς το πλοίο;
Το μεγάλο ερώτημα που αναζητεί υπεύθυνη απάντηση είναι γιατί, ενώ το «Norman Atlantic» την ώρα που έπιασε φωτιά βρισκόταν εντός ελληνικών υδάτων, δεν ανέλαβαν οι ελληνικές Αρχές τη διαχείριση του συμβάντος, που εξελίχθηκε σε τραγωδία… Ποιος είναι ο λόγος, κύριε Σαμαρά; Τι συζητήσατε με τον ιταλό ομόλογό σας, τον κ. Ρέντσι, με τον οποίο επανειλημμένα επικοινωνήσατε; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτά που κυκλοφορούν, ότι κάναμε το παν για να αποφύγουμε τη διαχείριση της τραγωδίας και να την αναλάβουν οι Ιταλοί. Και ο λόγος, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφόρησαν, ήταν ότι εμείς δεν έχουμε τα μέσα, την εμπειρία διαχείρισης τέτοιων γεγονότων!
Ακούστηκε από ανθρώπους που έχουν σχέση με τη ναυτιλία πως το πλοίο έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου και αυτή είναι η εξήγηση για το ότι πήγε στην Ιταλία. Το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, μόνο και μόνο για διερεύνηση, ώστε να μη μείνει καμία σκιά.
Γιατί το πλοίο δεν πήγε στην Αλβανία;
Ένα άλλο ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν έγινε καμία προσπάθεια να ρυμουλκηθεί το «Norman Atlantic» σε κάποιο λιμάνι της Αλβανίας, που απείχε μόλις 11 με 12 μίλια… Και εδώ λένε ότι το να κατευθυνθεί στο Μπρίντεζι ήταν επιλογή της Ιταλίας, όπως και έγινε τελικά αφού οι διασωθέντες είχαν μεταφερθεί με ελικόπτερα σε άλλα πλοία. Ένας ακόμη λόγος ήταν το ότι η Αλβανία δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις υποδομές για την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών και την άμεση περίθαλψή τους. Γεγονός, πάντως, είναι ότι, για όποιον λόγο κι αν έγινε η ρυμούλκηση του μοιραίου πλοίου προς την Ιταλία, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, κατά τη διάρκεια του οποίου ίσως να σώζονταν κάποιοι από τους αγνοούμενους.
Βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό μας
Ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί για τον τουρισμό μας, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών μας έρχεται για να πάει στα πανέμορφα ελληνικά νησιά με τα πλοία της γραμμής. Με δεδομένο ότι τα μεγάλα διεθνή τουριστικά γραφεία κλείνουν τον Ιανουάριο τα πακέτα για το καλοκαίρι, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον ΕΟΤ και στο υπουργείο Τουρισμού μήπως η τραγωδία του «Norman Atlantic» φοβίσει κάποιους από τους ξένους που προγραμμάτιζαν να έρθουν φέτος στην Ελλάδα και τους κάνει να πάνε σε άλλη χώρα. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αντιλαμβάνεται σίγουρα τον κίνδυνο που διατρέχει μία από τις μεγαλύτερες πηγές της οικονομίας μας και θα προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης στο εξωτερικό για το ότι η Ελλάδα παραμένει η καλύτερη επιλογή για τουρισμό στη Μεσόγειο.
Leave a Reply