Γιατί χάθηκαν οι Ρώσοι
• Τι συνέβη και δεν πήραν μέρος στον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ
• Από χθες ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός
Στα κρύα του λουτρού έμεινε η κυβέρνηση, εκεί που περίμενε να πανηγυρίσει σήμερα για την μεγάλη αποκρατικοποίηση των φιλέτων του φυσικού αερίου, την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ. Η προγραμματισμένη για την μια το μεσημέρι κατάθεση των προσφορών κατέληξε σε μεγάλη ψυχρολουσία για το Μαξίμου και την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom δεν εμφανίσθηκε, ούτε όμως και άλλη ρωσική εταιρεία Sintez. Η μεν πρώτη θα έδινε, σύμφωνα με τις διαρροές από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και κυβερνητικούς κύκλους, προσφορά μόνο για την ΔΕΠΑ και η δεύτερη για την ΔΕΣΦΑ, από την στιγμή που είχαν ικανοποιηθεί οι όροι που έθεταν οι Ρώσοι, κυρίως από πλευράς Gazprom και επομένως δεν υπήρχε κανένα σύννεφο. Άλλωστε για αυτό τον λόγο είχε έρθει τρεις φορές στο τελευταίο διάστημα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom κ. Μίλερ και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Τι συνέβη και ξαφνικά ανατράπηκαν όλα;
Από καιρό συζητιόταν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αντίθετη να περάσει η ΔΕΠΑ στον ρωσικό κολοσσό λόγω κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Να σημειωθεί ότι για να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση χρειάζεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού να ανάψει το πράσινο φως.
Σύμφωνα με πολύ καλές πηγές την Παρασκευή οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν την ηγεσία της Gazprom ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί η απόκτηση της ΔΕΠΑ. Από εκείνη την ώρα ήταν προδιαγεγραμμένη η σημερινή κατάληξη του διαγωνισμού. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε την Κυριακή για αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη για την χώρα, την κυβέρνηση και προσωπικά τον ίδιο που έχει κάνει σημαία τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα της ΔΕΠΑ, από την οποία αναμένονταν να μπουν στο Δημόσιο Ταμείο γύρω στα 900 εκατ. ευρώ. Επομένως δεν μπορεί να λέει το Μαξίμου ότι δεν ήξερε τίποτε ο πρωθυπουργός για την απόφαση των Ρώσων να μην πάρουν μέρος στον διαγωνισμό. Και όχι μόνο η Gazprom, αλλά και η Sintez, που δείχνει και την έκταση της ενόχλησης που προκάλεσε το τελεσίγραφο των Βρυξελλών. Τελεσίγραφο που δεν έχει μόνο ως λόγο την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από την Gazprom έτσι και έπαιρνε την ΔΕΠΑ, αλλά ήθελε η Ε.Ε. να στείλει ένα μήνυμα αντίδρασης για την υψηλή τιμή που πουλάει η Ρωσία το φυσικό αέριο με την σύνδεση του με την τιμή του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρύνει το κόστος παραγωγής στις βιομηχανίες αλλά και στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση δεν απέτρεψε αυτή την άσχημη για την χώρα που αυτόματα δημιούργησε δυσμενές κλίμα, απόδειξη η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, ενώ ανάλογο ήταν και το κλίμα έξω. Ο υφυπουργός Τύπου Σίμος Κεδίκογλου που είναι γνωστές οι υψηλές διασυνδέσεις του από χρόνια με παράγοντες του Κρεμλίνου πως δεν είχε καμία πρόγευση ότι πάει για ναυάγιο η συμμετοχή των δυο ρωσικών εταιριών στον διαγωνισμό;
Η Gazprom σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγες ώρες ισχυρίζεται ότι δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό γιατί η κυβέρνηση δεν παρείχε καμία δέσμευση ως προς την οικονομική πορεία της χώρας και επίσης εγγυήσεις για την πληρωμή των οφειλών που έχουν ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις προς την ΔΕΠΑ. Αν πράγματι έχουν βάση οι θέσεις αυτές, τότε είναι δίπλα εκτεθειμένη η κυβέρνηση γιατί άφησε να γίνει ο διαγωνισμός, η οποία ακόμη και χθες άφηνε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή και οι κυριακάτικες εφημερίδες θεωρούσαν δεδομένη την πώληση της ΔΕΠΑ και αναφέρονταν στην επόμενη μέρα.
• Περισσότερα απόψε το βράδυ στην εκπομπή “Επί του Πιεστηρίου” στο ΚΟΝΤΡΑ.
Στράβωσε και η πώληση του ΟΠΑΠ
Εμπλοκή όμως έχει σημειωθεί και στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στον Όμιλο Emma Delta, (ήταν η μοναδική εταιρεία που μετείχε στον διαγωνισμό και η τελική τιμή που έδωσε ήταν 652 εκατ. ευρώ) λόγω της εκκρεμότητας ως προς τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν για την ολοκλήρωση της απόκτησης των Κρατικών Λαχείων από τον ΟΠΑΠ. Πρόβλημα επίσης βάζει η Emma Delta και για την τριετή σύμβαση που υπέγραψε ο ΟΠΑΠ με την Intralot λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό για την πώληση του ΟΠΑΠ. Θα είναι ότι χειρότερο για την κυβέρνηση αν οδηγηθεί και αυτή η αποκρατικοποίηση σε ναυάγιο.
Leave a Reply