F Δεν αντέχουμε, δεν έχουμε για να πληρώσουμε άλλους φόρους – Επί του Πιεστηρίου

Δεν αντέχουμε, δεν έχουμε για να πληρώσουμε άλλους φόρους

  • Κραυγή των μικρομεσαίων
  •  Κορκίδης: Κινδυνεύουμε από τη χαριστική βολή της αλόγιστης υπερφορολόγησης
  •  Μίχαλος: Το ύψος των προστίμων δεν μπορεί κανείς ούτε καν να το προφέρει
  • Μέρες εξόντωσης ζει η αγορά. 

Εκεί οδηγούν τα πρωτοφανή πρόστιμα που πέφτουν σαν το… χαλάζι. Και αυτή είναι η διαπίστωση των προέδρων των δύο κορυφαίων φορέων του Εμπορίου και της Βιομηχανίας, του Βασίλη Κορκίδη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Κώστα Μίχαλου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σε 1,7 δισ. ανέρχεται η πρόσθετη αφαίμαξη από τη φοροεπιδρομή 21 νέων επιβαρύνσεων, όπως τονίζει ο Βασίλης Κορκίδης και χαρακτηρίζει τα πρόστιμα ως πρόστιμα «εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που απειλεί την αγορά με χιλιάδες νέα λουκέτα δηλώνοντας ότι:

«Όσοι μικρομεσαίοι επιβιώσαμε από την κρίση, την παρατεταμένη ύφεση και την “εκτέλεση”  του Μνημονίου κινδυνεύουμε από τη “χαριστική βολή” της αλόγιστης υπερφορολόγησης και των εξωπραγματικών προστίμων. Ούτε αντέχουμε, ούτε έχουμε για άλλους φόρους».

Στην ίδια ακριβώς γραμμή είναι και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, ο οποίος χαρακτηρίζει σε υπόμνημα που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξοντωτικά και εξωπραγματικά τα πρόστιμα. Επισημαίνει πολύ χαρακτηριστικά:

«Το ύψος των προστίμων δεν μπορεί κανείς ούτε καν να το προφέρει. Πόσω μάλλον να το πληρώσει. Μια μικρή καθυστέρηση για χρέος 100 ευρώ τιμωρείται με 1.000 ευρώ. Για μια παράβαση μη έκδοσης πέντε αποδείξεων μέχρι 20 ευρώ η μία, το πρόστιμο μπορεί εντέλει να φτάσει ακόμη και τα 10.000 ευρώ»!

Ο κ. Μίχαλος τονίζει στο υπόμνημά του ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο, απλό, αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα γιατί το υφιστάμενο επιτείνει τις κοινωνικές αδικίες και δημιουργεί αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ως απόδειξη της κατάρρευσης της αγοράς και την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων προς την εφορία, την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα σε έναν χρόνο από 56,1 δισ. ευρώ που ήταν το 2012 σε 63,3 δισ. ευρώ στους 11 μήνες του 2013!

Συμφωνεί και ο Σάλλας

Χρειαζόμαστε έναν σταθερό και αξιόπιστο φορολογικό νόμο, τόνισε ο δραστήριος και με πολλές επιτυχίες πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΒ, ως ένα από τα άμεσα και απαραίτητα εργαλεία για να βαδίσουμε σωστά στον «Δρόμο που είναι μπροστά μας», που ήταν και ο τίτλος της ομιλίας του. Και πρόσθεσε, στο πλαίσιο της δημιουργίας ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων ότι: «Θα βοηθούσε πολύ ένας αναπτυξιακού χαρακτήρα φορολογικός νόμος με χαμηλούς συντελεστές φόρου».

Και σ’ ένα άλλο σημείο ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι πρέπει: «Να βελτιώσουμε το φορολογικό καθεστώς που διέπει τη συγκέντρωση κεφαλαίου των επιχειρήσεων, όπως στην περίπτωση εξαγορών, συγχωνεύσεων, απόσχισης κλάδων κ.λπ., ώστε να γίνουν ιδιαίτερα ελκυστικές και να βοηθήσουν την ενεργητική διαχείριση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *