Διαγράφονται «κόκκινα» δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ στα επόμενα 3 χρόνια
- Τα 3 δισ. μέσα στο 2017
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που έχει γίνει ο μεγάλος βραχνάς της Αγοράς και γενικά της ελληνικής κοινωνίας. Και μέσα στη μαυρίλα που έχει περιέλθει η χώρα, τα νέα από το μέτωπο αυτό είναι καλά, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος θα υλοποιηθούν.
Συγκεκριμένα, στην τριετία έχει σχεδιαστεί η μείωση τουλάχιστον κατά 40 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με έναν συνδυασμό ρυθμίσεων ύψους 15 δισ. ευρώ, πωλήσεων της τάξεως των 6 με 7 δισ. ευρώ, ρευστοποιήσεων για είσπραξη 5 με 6 δισ. ευρώ και διαγραφών ύψους 15 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του 2017 εκτιμάται ότι θα γίνουν διαγραφές δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, ρυθμίσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και ρευστοποιήσεις για ακόμη 2 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις δεν θα είναι αξιοσημείωτες.
Να σημειωθεί ότι στα 108,6 δισ. ευρώ έφτασαν στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είναι το 45% του συνόλου των δανείων, τα οποία είναι 240 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέρχεται στο 67%, των στεγαστικών στο 42% και των καταναλωτικών στο 55%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το 41,8% των δανείων, τα καταναλωτικά το 55,3% και τα επιχειρηματικά το 44,7%.
Η μαύρη λίστα…
• Η κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πολύ σημαντική, καθώς εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, περίπου επτά στα δέκα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και έξι στα δέκα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται στο «κόκκινο».
Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό 67,2% και ακολουθούν οι ΜμΕ με 59,9%, ενώ το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων διαμορφώνεται στο 29,1%.
• Τον Δεκέμβριο του 2008 το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων ήταν 5,4% επί του συνόλου, κάτι που δείχνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την κατάρρευση της οικονομίας και των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μέσα σε οκτώ χρόνια. Μόνο η πτώση του δανεισμού από τις τράπεζες είναι 200% από το 2010 μέχρι σήμερα!
• Τέλος, σύμφωνα με μελέτη της ΤτΕ, ένας στους έξι μπορεί να χαρακτηριστεί «στρατηγικός» κακοπληρωτής.
Leave a Reply