F Διαταγή των Βρυξελλών και τα σκυλιά δεμένα… – Επί του Πιεστηρίου

Διαταγή των Βρυξελλών και τα σκυλιά δεμένα…

Joint EU Economy And Financial Services Press Conference

Δεν ήταν καθόλου κεραυνός εν αιθρία το μεγάλο φιάσκο στο οποίο κατέληξε η πολυδιαφημισμένη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Και ούτε πανηγυρίζει για αυτή την κάθε άλλο παρά θετική εξέλιξη για την χώρα μας. Αντίθετα σπέρνει μεγαλύτερη ανησυχία για την ικανότητα όλων εκείνων που χειρίζονται αυτές τις κρίσιμες υποθέσεις.

Η κυβέρνηση ήξερε από καιρό τις διαθέσεις της ηγεσίας της Ε.Ε. Και οι εδώ εγκατεστημένοι εκπρόσωποι της ελέω Μνημονίων σε κάθε επαφή τους με παράγοντες της πολιτικής και όχι μόνο ζωής, ενημέρωναν για τις… επιθυμίες των Βρυξελλών. Με πρώτο τον γνωστό μας κ. Ράιχμπαν, ο οποίος πριν λίγο καιρό σε συνάντηση με τους Προέδρους των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και των Οικονομικών Υποθέσεων, στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ράιχμπαν ξεκάθαρα τους είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ενοχληθούν πάρα πολύ αν δεν προτιμηθούν! Ωμό και χωρίς περιστροφές το μήνυμα. Μήνυμα που με την κατάληξη που είχε ο χθεσινός διαγωνισμός, με τους Ρώσους να εξαφανίζονται η κυβέρνηση δεν το αποκρυπτογράφησε σωστά…

Και έμεινε στον ύπνο του δικαίου, ενώ τα καμπανάκια κτυπούσαν ακόμη και την Κυριακή, αλλά ούτε αυτά τα πήραν σοβαρά υπόψη.

 Δυσκολεύουν τα πράγματα

Κάνουν λάθος, με πρώτο τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, που προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στα σύνορα περιμένουν επενδυτές για να πάρουν την ΔΕΠΑ. Μα αν υπήρχε ενδιαφέρον γιατί δεν ήρθαν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό. Γνώριζαν τις ενστάσεις που είχαν οι Ρώσοι, όπως και τα εμπόδια που έβαζε η Ε.Ε., αν πράγματι τους ενδιέφερε η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ ήταν ευκαιρία να συμμετάσχουν.

Το μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει για την κυβέρνηση θα είναι αν στον διαγωνισμό που θα γίνει (αν γίνει) για την ΔΕΠΑ δοθούν τιμές πολύ κάτω από την ενδεικτική τιμή που είχε προσφέρει η Gazprom και η οποία ήταν γύρω στα 900 εκατ.ευρώ. Θα τολμήσει να την δώσει η κυβέρνηση; Θα δεχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ να υπογράψει όταν θα κινδυνεύει να παραπεμφθεί για απιστία; Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι προβλήματα δημιουργεί η αποχώρηση των Ρώσων.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη. Πίσω από την αζέρικη εταιρεία Socar που είναι η μόνη εταιρεία που έδωσε προσφορά για την ΔΕΣΦΑ και αν είναι κάπως… αξιοπρεπής η τιμή που προσφέρει προφανώς θα πάρει την ΔΕΣΦΑ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι πίσω από τους Αζέρους είναι η Τουρκία. Αυτό δεν είναι θέμα για προβληματισμό για τον πρωθυπουργό; Ερώτημα θέτουμε και από εκεί και πέρα ο καθένας παίρνει τις ευθύνες του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *