F Δόση στο 1,4% της οφειλής, με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων – Επί του Πιεστηρίου

Δόση στο 1,4% της οφειλής, με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων

Αποκάλυψη – Μόνο στο «Π»
Λύση-ανάσα για τα ληξιπρόθεσμα στα ασφαλιστικά ταμεία προτείνουν ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης
  • Συμψηφισμός οφειλής με οφειλές του Δημοσίου προς τον οφειλέτη! – Στα 70 με 100 εκατ. ευρώ τον μήνα τα έσοδα των Ταμείων
  • «Ρυθμίζω – Κερδίζω», το σύνθημα

Λύση-σωσμό για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και γενικά για όποιον χρωστάει στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί το σύστημα διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών που προτείνουν ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και πρώην υφυπουργός Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, που έχουν πληρέστατη γνώση και εμπειρία του καυτού αυτού θέματος.

Ο βασικός άξονας της ρύθμισης που προτείνουν είναι το ύψος της μηνιαίας δόσης να αντιστοιχεί στο 1,4% της ληξιπρόθεσμης οφειλής, με την υποχρέωση πληρωμής των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών. Ο οφειλέτης θα αποκτά ασφαλιστική ενημερότητα για έναν μήνα και μετά τη συνεπή ολοκλήρωση του διακανονισμού θα επιβραβεύεται με ολική ή μερική (κατά 60% έως 80%) διαγραφή όλων των προσαυξήσεων και των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Με τη ρύθμιση αυτή προβλέπεται ότι τα έσοδα που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι από 70 έως 100 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, προτείνεται στη διαφημιστική καμπάνια το κεντρικό σύνθημα να είναι «Ρυθμίζω – Κερδίζω».

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ενημερωθεί για την εν λόγω πρόταση, σε όλες τις διαστάσεις της, από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Και θα αποτελέσει ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο με τους «θεσμούς» για τα εργασιακά, γιατί

δεν προέρχεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν ζήσει το μόνιμο, επί όλων των κυβερνήσεων, πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Και πολύ δύσκολα θα πουν όχι στον διακανονισμό που λεπτομερέστατα προτείνουν, από τον οποίο θα προκύψουν έσοδα, που θα κλείσουν τρύπες.

Αναλυτικά η πρόταση Σπυρόπουλου – Κουτρουμάνη έχει ως εξής:

Πώς θα λειτουργήσει ο διακανονισμόςτων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών

1. Χρονική διάρκεια ισχύος του συστήματος διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών 24 μήνες.

2. Έναρξη εφαρμογής του συστήματος διακανονισμού 30 ημέρες μετά τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Στις 30 ημέρες που μεσολαβούν από τη δημοσίευση της σχετικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι και την έναρξη εφαρμογής του συστήματος διακανονισμού, οι ενδιαφερόμενοι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες υποβάλλουν τις αιτήσεις υπαγωγής τους.

4. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ειδική μηχανογραφική εφαρμογή του ΚΕΑΟ.

Η μηχανογραφική εφαρμογή του ΚΕΑΟ γνωστοποιεί στον αιτούντα τη συνολική οφειλή του και το ύψος της μηνιαίας δόσης που πρέπει να καταβάλλει τους επόμενους 24 μήνες, μαζί με την καταβολή των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών.

5. Το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης αντιστοιχεί στο 1,4% της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, με κατώτερο όριο μηνιαίας καταβολής τα 100 ευρώ και ανώτερο τα 50.000 ευρώ (το 1,4% ισοδυναμεί με 72 περίπου ισόποσες μηνιαίες δόσεις).

6. Με την καταβολή των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών και των μηνιαίων δόσεων του διακανονισμού ο οφειλέτης αποκτά ασφαλιστική ενημερότητα ισχύος ενός μήνα.

7. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του 24μηνου διακανονισμού ο οφειλέτης επιβραβεύεται με την ολική (κατά 100%) ή τη μερική (κατά 60% έως 80%) διαγραφή όλων των προσαυξήσεων και των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Το εναπομένον ποσό οφειλής μπορεί να υπαχθεί για την οριστική του εξόφληση στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, προσαυξανόμενο με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της ΤτΕ για το Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων.

8. Οφειλέτης που έχει υπαχθεί στον 24μηνο διακανονισμό και παραβεί τους όρους, με τη μη καταβολή των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών και της μηνιαίας δόσης, απεντάσσεται από τη ρύθμιση του διακανονισμού αν, εντός μηνός, δεν καταβάλει το σύνολο των οικονομικών εκκρεμουσών υποχρεώσεών του.

Σε περίπτωση απένταξης του οφειλέτη από τη ρύθμιση του 24μηνου διακανονισμού επανέρχεται στο οφειλόμενο ποσό το σύνολο των προσαυξήσεων και των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Το δικαίωμα της μη απένταξης μπορεί να το ασκήσει δύο το πολύ φορές στην 24μηνη διάρκεια του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

9. Οφειλέτες που η ληξιπρόθεσμη οφειλή τους υπολείπεται των οφειλών του Δημοσίου προς αυτούς λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα μόνο με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών τους, υπό τον όρο ότι εκχωρούν την οφειλή του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία. (Η διάταξη αυτή πρέπει να μελετηθεί σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εσόδων του ΙΚΑ και των λοιπών Ταμείων αλλά και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.)

Το πλαίσιο αιτιολόγησης του 24μηνου διακανονισμού στους «θεσμούς»

1. Το προτεινόμενο σύστημα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας νέας, ενάρετης αφετηρίας από 1/1/2017, με την έναρξη ισχύος του νέου Ασφαλιστικού.

2. Δεν ανατρέπει το ισχύον πάγιο σύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών.

3. Το διάστημα ισχύος της εφαρμογής του 24μηνου διακανονισμού θα προκύψουν οι παρακάτω θετικές εξελίξεις:

– Αύξηση των μηνιαίων εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές με την αποτροπή του διαπιστωμένου φαινομένου μη καταβολής τους από οφειλέτες που απεντάσσονται από τις ισχύουσες ρυθμίσεις.

– Αύξηση των μηνιαίων εισφορών (5% – 7%) και αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμους οφειλέτες κατά 70 με 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση

1. Η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία προτείνεται να αποτελέσει κοινή πρωτοβουλία κυβέρνησης και κοινωνικών φορέων, με σκοπό να διαμορφωθεί ευρεία συμφωνία για τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς».

2. Απαιτείται απόλυτη συνεργασία με το ΚΕΑΟ και τις Διευθύνσεις Εσόδων όλων των Ταμείων για την εύρυθμη λειτουργία υλοποίησης όλων των αιτήσεων υπαγωγής στον διακανονισμό που αναμένεται να υποβληθούν.

3. Στην υπουργική απόφαση ή στην εγκύκλιο εφαρμογής του διακανονισμού προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των προσαυξήσεων και των πρόσθετων επιβαρύνσεων με την ένταξη του αιτούντος οφειλέτη στον 24μηνο διακανονισμό. Ωστόσο, το σύνολο των προσαυξήσεων και των πρόσθετων επιβαρύνσεων πρέπει να επανέρχεται αν δεν τηρηθούν οι όροι του 24μηνου διακανονισμού.

4. Τέλος, προτείνεται να σχεδιαστεί διαφημιστική καμπάνια, μέσω εφημερίδων και τηλεόρασης, για την προβολή της νέας ρύθμισης με κεντρικό σύνθημα «Ρυθμίζω – Κερδίζω».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *