F Δύο γραμμές στην κυβέρνηση για το χρέος – Επί του Πιεστηρίου

Δύο γραμμές στην κυβέρνηση για το χρέος


Δεν διαφοροποιήθηκε τυχαία ο Δραγασάκης
  • Ποιοι είναι με τη μία και ποιοι με την άλλη
  • Στη μέση είναι ο πρωθυπουργός

Διχάζει την κυβέρνηση το ζήτημα του χρέους. Η παρέμβαση του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη ήρθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που συζητούνταν έντονα τις τελευταίες ημέρες και έκαναν λόγο για διάσταση απόψεων στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Διάσταση που έχει να κάνει με τον τρόπο που κάθε πλευρά διαβάζει τις διεθνείς εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η μια πλευρά, που εκπροσωπεί ο κ. Δραγασάκης και πίσω του στοιχίζονται οι υπουργοί Ν. Παππάς και Γ. Κατρούγκαλος, εκτιμά ότι η ρύθμιση του χρέους θα καθυστερήσει αρκετά ακόμη, ενδεχομένως να πάει μετά το 2018. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος επιμένει ότι η ρύθμιση θα έρθει πολύ νωρίτερα. Συνδέει μάλιστα την εκτίμησή του αυτή με την απειλή του ΔΝΤ ότι δεν θα μετάσχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας αν δεν υπάρξει ουσιαστική μείωση του χρέους.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Δραγασάκης εμφανίσθηκε απαισιόδοξος (κατά άλλους ρεαλιστής) ως προς τον χρόνο ρύθμισης του χρέους, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ακόμη κι αν έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα, μιλάμε για μια διαδικασία που εξ ορισμού πάει και πέρα από το 2018». Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «εμείς χρωστάμε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, δεν θεωρώ λοιπόν εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους μόνο για την Ελλάδα, χωρίς να απομειωθεί και το δικό τους χρέος». Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει μια συνολική προσπάθεια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Δραγασάκη προκάλεσε την οργή του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, αλλά κυρίως την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, δεδομένου ότι λίγα 24ωρα νωρίτερα, στη ΔΕΘ, ο ίδιος είχε κινηθεί σε πιο αισιόδοξη γραμμή. Έπειτα από αμηχανία λίγων ωρών και τις πιέσεις προφανώς του υπουργού Οικονομικών, το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε -απαίτησε για την ακρίβεια- από τον κ. Δραγασάκη να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση προκειμένου η υπόθεση να μην πάρει διαστάσεις κυβερνητικής κρίσης. «Διεκδικούμε άμεσα ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος με βάση την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την πάγια θέση μας, δηλαδή από την προσπάθεια να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο με άλλες χώρες, ώστε να προωθήσουμε ριζική και οριστική πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος, τόσο το ελληνικό όσο και των άλλων κρατών».

Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία για διαστρέβλωση των δηλώσεών του, αφού σε ανακοίνωσή της πανηγύριζε ότι «ο Δραγασάκης διαψεύδει τον Τσίπρα». Μέσω κύκλων του το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι «δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των λεγομένων του Δραγασάκη και όσων είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός».

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το κλίμα στο Μαξίμου είναι πολύ βαρύ για τον αντιπρόεδρο. Κι αυτό έχει να κάνει με μια σειρά ζητήματα, με κυριότερο τη θέση του για τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν απέκλειε την προοπτική στις διοικήσεις των τραπεζών να τοποθετηθούν ξένοι διοικητές, θέση που εκφράζει ως γνωστόν και ο Γ. Στουρνάρας, την ώρα που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα τοποθετηθούν έλληνες διοικητές, κάτι που δεν συναντάει πλέον την άρνηση των δανειστών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *