F Εδώ και τώρα θα ’ρθεις στη Βουλή, κυρία Τσατάνη – Επί του Πιεστηρίου

Εδώ και τώρα θα ’ρθεις στη Βουλή, κυρία Τσατάνη


Τελεσίγραφο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μετά την αλαζονική επιστολή της Εισαγγελέως, που αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ»
  • Βενιζέλος: Ναός της Δημοκρατίας είναι το κτίριο της Βουλής και όχι το Μέγαρο του Εφετείου!
  • Τζαβάρας: Είναι «μύθος» η ισοτιμία των εξουσιών, αυτές οι απόψεις προσβάλλουν το δημοκρατικό πολίτευμα
  • Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας: Τι σημαίνει για τη Δικαιοσύνη να υπάρχουν τέτοιες απόψεις απέναντι στη Βουλή;

Φωτιές άναψε η αποκάλυψη από το «ΠΑΡΟΝ» της πρωτοφανούς απαίτησης της Εισαγγελέως Εφετών κυρίας Γεωργίας Τσατάνη να πάει η Βουλή στο γραφείο της και να δώσει εκεί εξηγήσεις για τον περίεργο χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου, όπως έγραφε στην επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την οποία έφερε στο φως η εφημερίδα μας την προηγούμενη Κυριακή.
Ομόφωνα αποφάσισε η Επιτροπή, που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη υπό την προεδρία της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, να προσέλθει η κ. Τσατάνη «άρον άρον» στην Επιτροπή. Δεν ήταν, όμως, μόνο η θρασύτατη άρνησή της να παρουσιασθεί στην Επιτροπή της Βουλής. Προβληματισμό προκάλεσε στα μέλη της, που εκπροσωπούν όλα τα εν τη Βουλή κόμματα, το ότι η Εισαγγελέας Εφετών, για να δικαιολογήσει την άρνησή της να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Επιτροπής, ισχυρίστηκε πως η δικαστική εξουσία είναι η πρώτη εξουσία της χώρας, που κατά την κ. Τσατάνη είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη. Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση, η σχετική παράγραφος έχει ως εξής: «Είμαι εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός και συνεπώς εκπρόσωπος της πρώτης τη συνταγματική τάξει συντεταγμένης εξουσίας, που είναι η δικαστική εξουσία – λειτουργία».
Απόλυτα δικαιολογημένα ήταν τα ερωτήματα πολλών βουλευτών-μελών, ανεξαρτήτως κόμματος, για το τι σημαίνει αυτό το σκεπτικό της Εισαγγελέως, που δεν έχει καμία συνταγματική βάση, αλλά και έκδηλη η ανησυχία για το αν αυτήν την άποψη την ασπάζονται και άλλοι, γιατί τέτοιες θέσεις παραπέμπουν σε αλήστου μνήμης εποχές… Γι’ αυτό και η καταδίκη της άποψης της κ. Τσατάνη ήταν σκληρή.

Ναός της Δημοκρατίας είναι το κτίριο της Βουλής και όχι το Μέγαρο του Εφετείου
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ), παίρνοντας τον λόγο, είπε: «Η κυρία Τσατάνη τώρα στέλνει έγγραφο και μας λέει ότι είναι πρόθυμη να τεθεί στη διάθεση της Επιτροπής, αλλά να πάμε εμείς να την εξετάσουμε. Αυτό δεν είναι καθόλου ορθό απέναντι στη Βουλή, είναι θεσμικά εσφαλμένο. Δεν συμφωνώ μαζί της, ούτε επιστημονικά ούτε πολιτικά, ότι η πρώτη συντεταγμένη εξουσία είναι η δικαστική εξουσία. Στο πολίτευμά μας και στα δημοκρατικά κοινοβουλευτικά πολιτεύματα ισχύει η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Δεν ισχύει καν η αρχή της ισοτιμίας. Ακόμη και η αρχή της ισοτιμίας των εξουσιών είναι ένα εφεύρημα.
Δεν έχει ποτέ προταθεί επιστημονικά. Η νομοθετική εξουσία προτάσσεται. Από την εμπιστοσύνη της Βουλής εξαρτάται η κυβέρνηση, τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή εκτελεί η κυβέρνηση και, βεβαίως, και τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή εκτελεί η δικαστική εξουσία, εκτός και εάν τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Και το Σύνταγμα, όμως, η Βουλή ως συντακτικό όργανο το καθορίζει, με τις ειδικές εγγυήσεις του άρθρου 110 του Συντάγματος.
Υπό αυτήν την έννοια πρέπει να ερμηνευθεί σωστά το έγγραφο της κ. Τσατάνη, που έχει στείλει ατομικά, όχι ως Εισαγγελέας Εφετών που ήταν την προηγούμενη άρνησή της να δώσει αντίγραφο της διάταξης περί αρχειοθέτησης και να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής, διότι ναός της Δικαιοσύνης είναι το Μέγαρο του Εφετείου, αλλά ναός της Δημοκρατίας είναι το κτίριο της Βουλής».
Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ): «Εμείς κάνουμε εξέταση και ακρόαση. Επομένως, είναι μια ακρόαση. Την καλούμε σε ακρόαση και οφείλει να έρθει. Πιστεύω ότι με απόφαση της Επιτροπής θα έρθει. Εμείς επιμένουμε σε αυτό που εξαρχής είχαμε πει: Να κληθεί η κυρία Τσατάνη και η κυρία Θάνου. Είχαμε ζητήσει, βέβαια, να κληθεί ο κ. Ντογιάκος. Αυτά τα τρία πρόσωπα είχαμε προτείνει εμείς».

Προσβολή του πολιτεύματος
Ο Κων. Τζαβάρας (ΝΔ) είπε: «Είναι “μύθος” η ισοτιμία των εξουσιών. Βέβαια, θεωρώ ότι δεν είναι η πιο ορθή συμπεριφορά από πλευράς του οποιουδήποτε δικαστικού λειτουργού να επιμένει σε ζητήματα τα οποία μάλλον προσβάλλουν το δημοκρατικό πολίτευμα παρά διευκολύνουν τις λειτουργίες του. Το να έρχεται, τώρα, ένας εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας και να λέει, ελάτε να με εξετάσετε γιατί εγώ ανήκω σε μια άλλη εξουσία, η οποία διαθέτει το πρωτείο, όταν αυτό δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τέτοια εμμονή».
Ιωάννης Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ): «Ασφαλώς θα πρέπει να επιμείνουμε, δόκιμα, ευγενικά και όπως πρέπει, να παρευρεθεί εδώ και να εξεταστεί. Συνιστά κάποιο οιονεί ατόπημα το να μην προσέλθει η κυρία Τσατάνη. Να ανιχνεύσουμε πού μπορούμε να παρέμβουμε και τι κακό υπάρχει στη Δικαιοσύνη».
Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ): «Την ευχέρεια να μην έρθουν εδώ την έχουν μόνον οι Εισαγγελείς και οι Πρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Όλοι οι άλλοι δικαστικοί λειτουργοί μπορεί να έρθουν. Όσον αφορά την παραπομπή που κάνει στο άρθρο 147, αφορά ζητήματα έρευνας και όχι εξέτασης. Συνεπώς, νομίζω ότι πρέπει να κληθεί και να έρθει εδώ».
Ιωάννης Αϊβατίδης (ΧΑ): «Εμείς, ως Χρυσή Αυγή, θα θέλαμε να δηλώσουμε πως επιθυμούμε να προσέλθουν οι προαναφερόμενοι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί. Πρωτίστως, όμως, η κυρία Τσατάνη αλλά και ο προϊστάμενός της, ο κύριος Ντογιάκος».
Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (προεδρεύουσα της Επιτροπής): «Εμείς, σαν Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν θέλουμε να αποτελέσουμε μέρος της κρίσης αλλά μέρος της λύσης.
Να θυμίσουμε της κυρίας Τσατάνη ότι υπάρχει και προηγούμενο, όταν ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ζήτησε τη δικογραφία το 2010, που κατά σύμπτωση και αυτή ήταν στο αρχείο των υποκλοπών, και του εδόθη. Γιατί όλα είναι πρωτοφανή σήμερα».

Τι σημαίνουν τέτοιες απόψεις στη Δικαιοσύνη;
«Πρωτοφανώς εγώ ζητάω και σαν Επιτροπή δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ενώ όταν χρειάζεται ζητάται αυτό. Δεύτερον, να μπούμε αν θέλετε σε μια συζήτηση τι είναι αυτό, γιατί η κυρία Τσατάνη εν πάση περιπτώσει χρησιμοποιεί αυτόν τον περίεργο λόγο ότι η δικαστική εξουσία προτάσσεται, γιατί αυτό έχει σχέση με όλη της τη συμπεριφορά, δεν είναι μια άποψη. Συμφωνώ με όσα ειπώθηκαν και από τον κ. Τζαβάρα και από τον κ. Βενιζέλο.
Όμως, δεν είναι μεμονωμένο αυτό, πρέπει να το δούμε στην αλυσίδα μιας ολόκληρης συμπεριφοράς και να δούμε κατά συνέπεια τι σημαίνει αυτό για τη Δικαιοσύνη, το να υπάρχουν τέτοιες απόψεις απέναντι στη Βουλή, όταν μάλιστα υπάρχουν ολόκληρες απόψεις ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν ελέγχεται συνταγματικά.
Είναι τα λεγόμενα internal corbories, τα οποία διαφεύγουν, εκφεύγουν και απαγορεύεται να ελέγχονται συνταγματικά από τους δικαστές. Από τον Κανονισμό της Βουλής και από τα πάντα είναι υποχρεωμένη η κυρία Τσατάνη να έρθει εδώ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *