«Εκκολαπτήρια παραδικαστικών κυκλωμάτων το Εφετείο και η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών»!
Βόμβα του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής Βατοπεδίου, πρώην βουλευτή Δημήτρη Τσιρώνη, στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
- «Αποτελούνται από επίορκους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, μεγαλοαπατεώνες και μεγαλόσχημους δικηγόρους»!
- Καταγγέλλει τον Αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ιωάννη Μωραϊτάκη (έβαλε στο Αρχείο υπόθεση δανείων, ύψους 157.000.000 ευρώ, της Marfin Bank στη Μονή Βατοπεδίου!), την Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη και την Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνά Θεοδωροπούλου
- Μετά τα στοιχεία-φωτιά ανοίγουν οι δικογραφίες για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, που τις είχαν βάλει στο Αρχείο!
- «Δεν μπορεί το δίχτυ της Δικαιοσύνης να συλλαμβάνει μόνο τα μικρά ψάρια»…
«Μια μικρή μειοψηφία ορισμένων επίορκων, προφανώς, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς, αμαυρώνει το λίκνο της Δικαιοσύνης, συμπαρασύροντας στην καταισχύνη ολόκληρο το δικαστικό σώμα» είναι η βόμβα που ρίχνει με την αναφορά την οποία υπέβαλε στις 13 Ιουλίου προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου (που ανέλαβε πρόσφατα) ο Δημήτρης Τσιρώνης, ο οποίος ως πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου γνωρίζει πολλά, πάρα πολλά για τον ρόλο Εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, καθώς και κορυφαία στελέχη της τράπεζάς του, της Marfin Bank, που έδωσε δάνειο 157.000.000 ευρώ στη Μονή Βατοπεδίου με συνοπτικές διαδικασίες!
Και όλα αυτά όταν, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιρώνης (πρώην βουλευτής), «η πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών της χώρας δίνει καθημερινά τη μάχη για την απονομή της δικαιοσύνης».
Και εξηγεί συγκεκριμένα τι εννοεί:
«Εκδίδουν διατάξεις, επωφελούμενοι και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένδικο μέσο κατ’ αυτών (εισαγγελικών διατάξεων) και κλείνουν άρον άρον τις υποθέσεις, δίνοντας την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι “κάτι συμβαίνει”, “κάποιος φοβάται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας και θέλει οι συγκεκριμένες υποθέσεις να μπουν στο Αρχείο”». Και εξηγεί πώς λειτουργούν αυτά τα κυκλώματα:
Με τη στήριξη και κομμάτων δρουν τα εκκολαπτήρια!
«Το Εφετείο και η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών τα τελευταία έτη έχουν μετεξελιχθεί σε εκκολαπτήρια λειτουργίας παραδικαστικών κυκλωμάτων, αποτελούμενα από επίορκους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι κατέχουν θέσεις-κλειδιά, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, μεγαλοαπατεώνες και μεγαλόσχημους δικηγόρους. Αυτά τα κυκλώματα δεν θα μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα και να αποδώσουν καρπούς χωρίς να έχουν τη στήριξη πολιτικών παραγόντων ή ακόμη και πολιτικών κομμάτων»!
Βγαίνουν από το Αρχείο
Αμέσως μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την αναφορά-βόμβα του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, που είχε προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή να ανασυρθούν υποθέσεις που τις είχαν βάλει στο Αρχείο «επίορκοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί». Και ήδη οι επίμαχες δικογραφίες παραδόθηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο στα χέρια της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Στο μεταξύ, έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη κατά της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου.
Ξετυλίγει το κουβάρι…
Οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις, όπως αποκαλύπτει στην αναφορά του ο κ. Δ. Τσιρώνης, που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, είναι οι εξής:
1. «Ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Ιωάννης Μωραϊτάκης με τη διάταξη 5/2012 έθεσε στο Αρχείο την υπόθεση των δανείων, ύψους 157.000.000 ευρώ (!), της MARFIN EGNATIA BANK (MEB) προς την Ιερά Μονή Βατοπεδίου και με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισε την υπόθεση, ερευνώντας (υποτίθεται) μόνο ένα τμήμα της, αυτό της χειραγώγησης, χωρίς μάλιστα να καλέσει για να καταθέσει ως μάρτυρας ούτε ένα μέλος της Εξεταστικής ή της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που ήταν γνώστες του σκανδάλου του Βατοπεδίου, αφού η Επιτροπή αυτή είχε αναδείξει την υπόθεση.
Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε με αφορμή δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Βήμα της Κυριακής” (18/7/2010) αναφορικά με τη διερεύνηση από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής των δανειοδοτήσεων της Μονής Βατοπεδίου από την ΜΕΒ, γεγονός που προκάλεσε την άσκηση προκαταρκτικής έρευνας, την οποία διέταξε η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου και είχε ανατεθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αντώνιο Ελευθεριάνο. Στη συνέχεια η υπόθεση αφαιρέθηκε από τον κ. Ελευθεριάνο προκειμένου τα θέματα χειραγώγησης να διερευνηθούν από ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό, τον Αντεισαγγελέα Εφετών κ. Μωραϊτάκη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις προ εξαμήνου (Δεκέμβριος 2015) η Κυπριακή Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας, άσκησε ποινική δίωξη για χειραγώγηση και παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού κατά πέντε στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (MARFIN POPULAR BANK), μεταξύ των οποίων και ο φυγόδικος Ευθύμιος Μπουλούτας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού Ομίλου MARFIN INVESTMENT GROUP (MIG), παραπέμποντάς τους να δικαστούν στο Κακουργιοδικείο.
2. Η Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη, με επιλήψιμο τρόπο και παραβιάζοντας τους οικείους δικονομικούς κανόνες, με τη διάταξη 1/2016 έθεσε στο Αρχείο την υπόθεση σχετικά με τα δάνεια της MARFIN, αφού πρώτα την αφαίρεσε αντιδικονομικά από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, και συγκεκριμένα από τον Εισαγγελέα Αντώνιο Ελευθεριάνο (σύμπτωση;), στον οποίο είχε χρεωθεί η υπόθεση (!) και βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο, “προ των πυλών” της άσκησης ποινικής δίωξης για κακουργηματικές πράξεις.
Το οξύμωρο είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφαιρέθηκε κυριολεκτικά στο παραπέντε, όταν δηλαδή οι Εισαγγελείς Διαφθοράς (Ελευθεριάνος και Δραγάτσης) είχαν καλέσει να καταθέσουν ανωμοτί (ήτοι ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων) αρκετά εμπλεκόμενα με την υπόθεση άτομα, μεταξύ των οποίων ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος και οι εφοπλιστές Θεόδωρος Βενιάμης και Αγγελική Φράγκου, οι οποίοι είχαν καταθέσει τα απολογητικά υπομνήματά τους, με σχεδόν βέβαιη την άσκηση ποινικών διώξεων προς πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης στο ακροατήριο.
Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη εισαγγελική διάταξη εκδόθηκε την ίδια ημέρα που κύπριοι ανακριτές θα ανέκριναν τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ενώ η έκδοση της απαλλακτικής εισαγγελικής διάταξης προαναγγέλθηκε από τον μεγαλοεπιχειρηματία πριν ακόμη παραδοθεί προς δημοσίευση από την Εισαγγελέα Εφετών κ. Τσατάνη. Τόσο αρμονικά συνεργάσθηκαν όλοι οι διαπλεκόμενοι στην υπόθεση αυτή!
Το πλέον παράδοξο είναι ότι η διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας έγινε ύστερα από αυτομήνυση του ίδιου του κ. Βγενόπουλου και της MIG (!), γεγονός πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά! Τεράστιες οι ευθύνες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που επέτρεψε και προέκρινε αυτήν τη διαδικασία προκειμένου οι υποθέσεις Βγενόπουλου να εκδικαστούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη, που ήταν ελεγχόμενη, ή έστω επιεικής, αντί της Κυπριακής Δικαιοσύνης, που ήταν απρόβλεπτη και μη ελεγχόμενη για τον μεγαλοεπιχειρηματία Βγενόπουλο, καταστροφέα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας.
Για την ως άνω υπόθεση απευθύνθηκα, ως είχε χρέος ως ο τότε πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, κατ’ επανάληψη στη Δικαιοσύνη:
Α) Με επιστολή και αναφορά της Προανακριτικής Επιτροπής στις 18/10/2010 προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιο Καλαμίδα.
Β) Με αναφορά μου στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κ. Πεπόνη και Μουζακίτη στις 3/4/2013, αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Κύπρο.
Γ) Με υπόμνημά μου στις 31/4/2014 στην Εισαγγελέα Διαφθοράς.
Δ) Με προσωπική μου παράσταση τον Νοέμβριο του 2015 στην πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, στην οποία διαμαρτυρήθηκα εντόνως για την προκλητική αφαίρεση της υπόθεσης των Εισαγγελέων Διαφθοράς από την κ. Τσατάνη και της ανέφερα ότι η υπόθεση των δανείων της MARFIN μεθοδεύεται για συγκάλυψη και για αρχειοθέτηση. Με παρέπεμψε, ως αναρμόδια (;), στον Αντεισαγγελέα του ΑΠ κ. Νικόλαο Παντελή προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά μου να καταθέσω ως μάρτυρας. Ο κ. Παντελής μού υπέδειξε να κάνω αίτηση (άγνωστο για ποιον λόγο), με την οποία θα αιτούμαι να καταθέσω ως μάρτυρας στην εν λόγω υπόθεση!
Ε) Τελικά υπέβαλα την ανωτέρω αίτηση και στις 11/12/2015 κατέθεσα στην κ. Τσατάνη ως μάρτυρας για την υπόθεση, εγχειρίζοντας και σχετικό υπόμνημα και υποβάλλοντας και συμπληρωματικά στοιχεία, πέραν των όσων είχα καταθέσει στην Εισαγγελέα Διαφθοράς.
3. Η Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Αθηνά Θεοδωροπούλου επίσης έθεσε με προκλητικό τρόπο στο Αρχείο υπόθεση που αφορούσε τη Λαϊκή Τράπεζα και τα ενημερωτικά δελτία των ελληνικών ομολόγων την περίοδο 2009 – 2010, την οποία ερευνούσε η Κυπριακή Δικαιοσύνη, την ίδια ημέρα (21/6/2016) που επρόκειτο να καταθέσει σε κύπριους ανακριτές ο ίδιος ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος! (Δεύτερη σύμπτωση! Τυχαίο, άραγε;)
Η ανάθεση της υπόθεσης στην κ. Θεοδωροπούλου έγινε επίσης ύστερα από αυτομήνυση της MIG! (Τρίτη σύμπτωση! Έλεος! Δεν μπορεί να είναι τυχαίο…)».
Νέα στοιχεία για το πάρτι που είχε στηθεί
Στη συνέχεια της αναφοράς του ο κ. Δημήτρης Τσιρώνης αποκαλύπτει:
«Μετά όλα τα παραπάνω διάτρητα γεγονότα και επειδή επιπρόσθετα έχουν ανακύψει νέα στοιχεία για την υπόθεση, τα οποία μόλις πρόσφατα τέθηκαν στη διάθεσή μου και τα οποία θα σας παραθέσω ευθύς αμέσως, θεωρώ ότι θα πρέπει να ανασύρετε από το Αρχείο τις παραπάνω τρεις υποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να χρεωθούν και ανατεθούν εκ νέου σε έντιμους εισαγγελικούς λειτουργούς και να ερευνηθούν πλέον με βάση και τα νεότερα επιβαρυντικά στοιχεία.
Ειδικότερα, με αφορμή και μετά την κατάθεσή μου στην Επιτροπή Θεσμών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 18/6/2013, όπου έθεσα επιτακτικά την άρνηση των αρμοδίων κυπριακών αρχών να παράσχουν την ελάχιστη βοήθεια και δικαστική συνδρομή αναφορικά με το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών RASSADEL και MADEUS, η Κυπριακή Βουλή απευθύνθηκε αυθημερόν στον Έφορο Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να ενημερωθεί με επίσημο τρόπο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κυπριακών εταιρειών RASSADEL CO LIMITED και MADEUS LIMITED.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε ο Έφορος Εταιρειών Κύπρου με την από 21/6/2013 (Αρ. Φακ. 22.02.002, ΗΕ 210028, ΗΕ 163059) απάντησή του στην Κυπριακή Βουλή προκύπτει ότι πραγματικός δικαιούχος (Beneficial Owner) και των δύο εταιρειών ήταν πάντα ο Άθως Κοιρανίδης. Στις καταθέσεις τους στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο Βατοπεδίου το 2010 ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, οι μοναχοί της Μονής Αρσένιος και Ευδόκιμος, καθώς και ο ίδιος ο Άθως Κοιρανίδης διαβεβαίωναν ότι οι παραπάνω δύο εταιρείες ήταν ιδιοκτησίας της Μονής Βατοπεδίου!
Ότι η Μονή Βατοπεδίου ήταν ο πραγματικός δικαιούχος (Beneficial Owner) των εταιρειών RASSADEL CO LIMITED και MADEUS LIMITED, ενώ ο Άθως Κοιρανίδης ήταν ο διαχειριστής των δύο εταιρειών, ήτοι ο εμπιστευματοδόχος (Trustee), σύμφωνα με το αγγλοσαξονικό δίκαιο που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Το ίδιο διαβεβαίωναν την Εξεταστική Επιτροπή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κυπριακών εταιρειών RASSADEL και MADEUS και οι εποπτικές αρχές της χώρας μας (Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), οι αντίστοιχες κυπριακές εποπτικές αρχές (Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου) μέσω δικαστικής συνδρομής, καθώς και η δανειοδότρια τράπεζα των δύο ως άνω εταιρειών ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Ομίλου MARFIN EGNATIA BANK.
Η τελευταία μάλιστα δανειοδότρια τράπεζα, ενώ προέβη στη χρηματοδότηση συνολικά με 157.000.000 ευρώ (!) των δύο εταιρειών, και κυρίως της RASSADEL, με μετοχικό κεφάλαιο η καθεμία 1.000 κυπριακών λιρών, εντούτοις απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή, μέσω της ΤτΕ, πλαστά νομιμοποιητικά έγγραφα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο εταιρειών.
Με βάση αυτά τα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου, που τέθηκαν στη διάθεσή μου μόλις πρόσφατα και τα οποία προσκομίζω και επισυνάπτω στην παρούσα αναφορά ως νέα στοιχεία, ανακύπτει πλήθος ερωτημάτων:
• Πώς είναι δυνατόν ο επικεφαλής ενός ΝΠΔΔ (ηγούμενος Μονής Βατοπεδίου) αποδεδειγμένα πλέον να ψευδομαρτυρεί και να παραπλανά τη Βουλή των Ελλήνων και να παραμένει ακόμη στη θέση του; Δεν αποτελεί αυτό ποινικό αδίκημα;
• Πώς είναι δυνατόν ένα ΝΠΔΔ (Μονή Βατοπεδίου) να εγγυάται τα περιουσιακά του στοιχεία προκειμένου να δανειοδοτηθούν δύο κυπριακές εταιρείες με τεράστια ποσά, στις οποίες δεν είναι πραγματικός δικαιούχος; Δεν αποτελεί αυτό ποινικό αδίκημα;
• Πώς είναι δυνατόν να διαχειρίζεται κεφάλαια της Μονής ένας κύπριος υπήκοος χωρίς να έχει καμία εξασφάλιση, πέραν ίσως της πνευματικής σχέσης που ανέφερε ο ίδιος ο Άθως Κοιρανίδης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής; Δεν αποτελεί αυτό ποινικό αδίκημα;
• Δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα η συμμετοχή της Μονής στη διακίνηση και στο ξέπλυμα χρήματος;
• Δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα η μεταφορά χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων εκτός Μονής, χωρίς να τηρηθεί κανενός είδους νόμιμη διαδικασία;
• Πώς είναι δυνατόν η δανειοδότρια ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Ομίλου MARFIN EGNATIA BANK άλλον να δανειοδοτεί (RASSADEL – MADEUS) και να λαμβάνει εγγυήσεις από ένα ελληνικό ΝΠΔΔ; Δεν γνωρίζει ότι αυτό είναι παράνομο; Δεν γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα;
• Πώς είναι δυνατόν τα δάνεια που χορηγήθηκαν να χρησιμοποιήθηκαν για διαφορετικό σκοπό από αυτόν που χορηγήθηκαν; Δεν γνωρίζει η διαχειρίστρια – δανειοδότρια τράπεζα ότι αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα;
• Πώς είναι δυνατόν οι εποπτικές αρχές της χώρας (Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) να διαβιβάζουν στη Βουλή πλαστογραφημένα νομιμοποιητικά έγγραφα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο εταιρειών, χωρίς να προβαίνουν σε ουσιαστικό και σε βάθος έλεγχο; Δεν γνωρίζουν ότι αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα;
• Είναι δυνατόν η Τράπεζα της Ελλάδος να επιτρέπει τη δανειοδότηση τεράστιων ποσών σε εταιρείες με αμφίβολο ιδιοκτησιακό καθεστώς και με μετοχικό κεφάλαιο χιλίων (1.000) κυπριακών λιρών;
• Είναι δυνατόν η Τράπεζα της Ελλάδος να επιτρέπει και να καλύπτει τη χρήση των δανείων για διαφορετικό σκοπό από αυτόν που προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις;
1.800.000.000 ευρώ δάνεια σε… φίλια πρόσωπα!
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα δάνεια που χορήγησε η MARFIN EGNATIA BANK και η MARFIN POPULAR BANK, είτε αφορούν μετοχοδάνεια ύψους 732.000.000 ευρώ (!) είτε δάνεια σε φίλια προσκείμενα πρόσωπα ύψους 1.800.000.000 ευρώ (!), σύμφωνα με την κοινή Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου του 2009, οι εγγυήσεις για την κάλυψη αυτών των δανείων που προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται αναλόγως καθ’ όλη τη διάρκεια εξυπηρέτησης του δανείου και όχι μόνο κατά τη χρονική στιγμή χορήγησης του δανείου, όπως παραπλανητικά ανέφερε ο “ανεξάρτητος” πραγματογνώμονας κ. Γεωργάρας που χρησιμοποίησε η κ. Τσατάνη.
Είναι γνωστό ότι ο ‘‘πραγματογνώμονας’’ κ. Γεωργάρας ήταν διευθυντής στην Τράπεζα της Ελλάδος το επίμαχο χρονικό διάστημα που συνέβησαν τα περιγραφόμενα γεγονότα και συνέβαλε στη συγκάλυψη του σκανδάλου. Θα πρέπει ο πραγματογνώμονας κ. Γεωργάρας να ελεγχθεί και ποινικά από τη Δικαιοσύνη για τις ανεύθυνες και πρόχειρες από κάθε άποψη απόψεις του».
Το δίχτυ συλλαμβάνει μόνο τα μικρά ψάρια!
Και ο πρώην πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι Δημήτρης Τσιρώνης ζητάει «εν όψει των νέων στοιχείων που έχουν προκύψει, τα οποία προσκομίζω και επισυνάπτω στην παρούσα αναφορά, την ΑΝΑΣΥΡΣΗ από το Αρχείο και την ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ των προαναφερθεισών τριών υποθέσεων που έθεσαν στο Αρχείο οι Εισαγγελείς Εφετών Γεωργία Τσατάνη, Αθηνά Θεοδωροπούλου και Ιωάννης Μωραϊτάκης, και την ανάθεση – χρέωσή τους σε έντιμους και ανεξάρτητους δικαστικούς λειτουργούς για τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.
Άλλως θα μείνει η σκιά πάνω από τη Δικαιοσύνη ότι το δίχτυ της συλλαμβάνει μόνον τα μικρά ψάρια, ενώ τα μεγάλα το διαπερνούν γιατί είναι αδύνατον να τα συγκρατήσει λόγω του “όγκου και του βάρους των”»!
Και ο Σηφουνάκης καταγγέλλει
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοια αναφορά κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ο πρώην υπουργός και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής Νίκος Σηφουνάκης.
………………………….
Παρακολουθούσε τον υπουργό η Τσατάνη!
- Για «τηλεφωνική παγίδευση» μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής
Την αίσθηση ότι ηχογραφούσε τη συνομιλία της με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δημιούργησε με την κατάθεσή της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη.
Μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου μίλησε ευθέως για έμμεση παραδοχή «τηλεφωνικής παγίδευσης» του υπουργού από την κ. Τσατάνη, τονίζοντας ότι έχει πολλές ενστάσεις για τη νομιμότητα των χειρισμών της.
Και το δικαίωμα για τις διαπιστώσεις αυτές έδωσε στην πρόεδρο της Επιτροπής η ίδια η κ. Τσατάνη όταν παραδέχθηκε ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία για τις τηλεφωνικές συνομιλίες της με τον αναπληρωτή υπουργό. Παρά τις επίμονες δε ερωτήσεις της κ. Χριστοδουλοπούλου, η Εισαγγελέας Εφετών αρνήθηκε να διαψεύσει ότι έχει προβεί σε ηχογράφηση των συνομιλιών. Και η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε από τη δήλωση της κ. Τσατάνη ότι προτίθεται να καταθέσει τα εν λόγω στοιχεία «μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και σύμφωνα με τους δικονομικούς κανόνες»!
Πάει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια
Όπως αναφέρουν σε δήλωσή τους οι δικηγόροι της, υποβλήθηκε μήνυση κατά λειτουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση και επίσης προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης. Μεταξύ των δικηγόρων της κ. Τσατάνη είναι και ο Θέμης Σοφός. Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την εν λόγω απόφαση της κυρίας Τσατάνη.
Leave a Reply