Ζητιανεύουμε επενδύσεις
- Και την ίδια ώρα ελληνικές επιχειρήσεις πάνε στη Βουλγαρία,
όπου πληρώνουν λιγότερους φόρους!
Τόσο ξύπνιοι είμαστε…
Το τσουνάμι των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αντί να υποχωρεί, φουσκώνει και με νέα «χαράτσια» και ξεζουμίζει τις επιχειρήσεις. Είναι ζήτημα πλέον αν μένουν στον επιχειρηματία κάποιες πενταροδεκάρες για την επιβίωση της οικογένειάς του και την κάλυψη των αναγκαίων. Και πλέον, έχοντας φτάσει στο μη παρέκει, οι επιχειρηματίες αναζητούν τρόπους ώστε να μπορέσουν και να κρατήσουν ανοιχτό το μαγαζί τους και να ζήσουν το σπιτικό τους. Ήδη πολλές επιχειρήσεις πήραν των ομματιών τους και μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες, όπως στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, όπου ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι 10% και 12,5% αντίστοιχα, την ώρα που εδώ είναι περίπου τρεις φορές πάνω.
Οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία ανέρχονται στις 15.000, στη δε Κύπρο οι νέες εγγραφές ήταν 1.012 το 2015 και 1.799 το 2016!
Εδώ, όμως, πέρα βρέχει. Κάθισαν ποτέ οι αρμόδιοι να κάνουν λογαριασμό για το πόσα λεφτά χάνει η ελληνική οικονομία; Για το πόσοι εργαζόμενοι μετακομίζουν στην ανεργία;
Μάλιστα, όπως είπε στην προχθεσινή εκδήλωση της AIESEC ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σήμερα η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν γίνει πάνω από 80 αλλαγές στο Φορολογικό, ενώ για ετήσιες καθαρές αποδοχές 25.000 ευρώ για έναν εργαζόμενο το συνολικό κόστος για τον εργοδότη είναι 43.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση, όμως, δεν δείχνει να ανησυχεί… Για να καλύψει τις απώλειες, καταφεύγει σε νέα «χαράτσια», αποτέλεσμα των οποίων είναι να μεγαλώνει το κύμα φυγής ελληνικών επιχειρήσεων, με οποιαδήποτε μορφή.
Και τελικά μένουν χωρίς αντίκρισμα οι υπουργικές κορόνες για ανάκαμψη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας, από τη στιγμή που δεν κάνουν το αυτονόητο, δεν μειώνουν τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Όσο καθυστερούν, η αιμορραγία θα συνεχίζεται και ο ερχομός ξένων επενδυτών θα είναι ανέκδοτο.
Leave a Reply