Η αποχή ο μεγάλος αντίπαλος του Μητσοτάκη
- Θα έχει την κοινωνία απέναντι
- Δύσκολα θα βρει συμμάχους
Χωρίς πολιτικούς συμμάχους και -το κυριότερο- με την κοινωνία απέναντί του θα βρεθεί την επομένη των εκλογών ο Κυρ. Μητσοτάκης, ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία έχει επιτύχει μια καθαρή νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις (εκτιμήσεις) όλων σχεδόν των δημοσκόπων, που στηρίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία και τις τάσεις που καταγράφονται μεταξύ των πολιτών, νικητής των επόμενων εκλογών, όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν, θα είναι η αποχή. Προεξοφλούν δε ότι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) το ποσοστό (43,84%) θα αυξηθεί σημαντικά, θα υπερβεί το 45% και μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 50% (είναι το συνταγματικό όριο για να είναι έγκυρες οι εκλογές), ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της απογοήτευσης των πολιτών από την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και την έλλειψη εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα μικρότερα κόμματα. Η αποχή κινείται ούτως ή άλλως με ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στην εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36%. Ήτοι σε διάστημα ολίγων μηνών σημείωσε αύξηση της τάξης του 7,8%.
Υπό το φως των δεδομένων αυτών, το κόμμα που στις επόμενες εκλογές θα αναδειχθεί πρώτο σε ψήφους, στην προκειμένη περίπτωση η Νέα Δημοκρατία, θα έχει τη στήριξη ακόμη λιγότερων πολιτών. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς θα κινείται πέριξ του 20%. Κατά συνέπεια θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό και πιο ευρύ μέτωπο αντίστασης (80%) κατά την εφαρμογή της πολιτικής. Γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο και αμφίβολο το αποτέλεσμα των προσπαθειών της, αφού στην ουσία θα περάσει μέσα από Συμπληγάδες.
Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) από τους 9.913.609 εγγεγραμμένους πολίτες προσήλθαν στις κάλπες 5.567.930 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 5.433.376. Ως πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ με 35,48% είχε συγκεντρώσει 1.925.904 ψήφους. Ακόμη κι αν στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία προσεγγίσει το συγκεκριμένο ποσοστό, ο αριθμός συνολικά των ψήφων που θα πάρει -λόγω της αυξημένης αποχής- θα είναι σημαντικά μικρότερος. Ενδεχομένως να πέσει και κάτω από τις 1.800.000 ψήφους. Σε πραγματικούς αριθμούς, η Νέα Δημοκρατία θα έχει τη στήριξη ενός μικρού αριθμού πολιτών σε σχέση με το σύνολο των ψηφοφόρων.
Χωρίς συμμάχους
Ο χαμηλός βαθμός αποδοχής από τον ελληνικό λαό θα είναι ένα από τα μεγάλα εμπόδια που θα έχει να αντιμετωπίσει την επομένη των εκλογών ο Κυρ. Μητσοτάκης. Το δεύτερο είναι η έλλειψη συμμάχων στην προσπάθειά του να συγκροτήσει μια ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει τον όγκο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και τις κοινωνικές αντιδράσεις, που στην πορεία θα κλιμακώνονται. Με τα σημερινά δεδομένα, τα κόμματα που είναι βέβαιο ότι θα περάσουν το όριο του 3% και θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή είναι η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη κι ενδεχομένως η Ένωση Κεντρώων. Από αυτά, ως πιθανός σύμμαχος πρέπει να θεωρείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή αποκλείονται, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει τη στήριξη και τη συνεργασία του Β. Λεβέντη. Όχι μόνο διότι δεν ταιριάζουν τα «πολιτικά χνώτα» τους ή διότι όλους τους τελευταίους μήνες θεωρεί ότι ο τελευταίος λειτουργεί ως «λαγός» της κυβέρνησης αλλά και διότι δεν υπάρχει σύμπτωση θέσεων σε μεγάλα και σημαντικά ζητήματα.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να ελπίζει και στα κόμματα που αυτήν τη στιγμή δίνουν μάχη για πιάσουν το 3%. Κι αυτό διότι τόσο η Λαϊκή Ενότητα (Π. Λαφαζάνης) όσο και η Πλεύση Ελευθερίας (Ζ. Κωνσταντοπούλου) δεν θα συνεργάζονταν ποτέ με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Συμπερασματικά, ακόμη κι αν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, αυτή θα είναι προϊόν συμβιβασμών, αδύναμη κοινοβουλευτικά και με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης. Όλα τα παραπάνω με βάση τα σημερινά δεδομένα, εννοείται…
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Leave a Reply