F Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων τα ψάλει στους 56 καθηγητές που ζητάνε κατάργηση των Αρχαίων! – Επί του Πιεστηρίου

Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων τα ψάλει στους 56 καθηγητές που ζητάνε κατάργηση των Αρχαίων!

  • Σκληρή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου κατά του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη

Καταπέλτης κατά των 56 καθηγητών που προτείνουν την κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο γυμνάσιο είναι η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων. Χαρακτηρίζει «αντιεπιστημονική» και «αντιπαι- δαγωγική» την επιχειρηματολογία τους και «ατεκμηρίωτες» τις απόψεις τους, που εύλογα έχουν εγείρει την αγανάκτηση του εκπαιδευτικού και όχι μόνον κόσμου. Επισημαίνει ότι το γεγονός ότι 20.000 και πλέον (ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά) Έλληνες και ξένοι τάσσονται ενυπόγραφα εναντίον της πρότασης των 56 και υπέρ της διατήρησης της διδασκαλίας των Αρχαίων καταδεικνύει περίτρανα ότι η κοινωνία σε ολόκληρο τον κόσμο έχει κατανοήσει πλήρως την αξία της σπουδής των αρχαίων ελληνικών για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων τονίζει ότι, με την πρότασή τους για κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, οι 56 αγνοούν ακούσια ή εκούσια:

Πρώτον, τη σημασία της γνώσης της αρχαίας για τη στέρεη γνώση της νέας ελληνικής, για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου της, για την ενίσχυση της κριτικής σκέψης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην πλειονότητά του το λεξιλόγιο προέρχεται από την ακένωτη πηγή της αρχαίας και μεσαιωνικής ελληνικής, γεγονός που πιστοποιεί την άρρηκτη ενότητά της ελληνικής στη διαχρονικότητά της.

Δεύτερον, ότι για χιλιετίες η αρχαία ελληνική υπήρξε οικουμενική γλώσσα και πλήθος ελληνικών λέξεων έχουν επιβιώσει αυτούσιες (απλές ή σύνθετες) στις σύγχρονες, ευρύτατα ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Τρίτον, αγνοούν τη διαπίστωση ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται συστηματικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τέταρτον, ότι η πρόταση για κατάργηση της Αρχαίας Ελληνικής στο Γυμνάσιο είναι και αντιπαιδαγωγική, διότι υποβαθμίζει το μορφωτικό επίπεδο των νέων.

Υπέρ της διατήρησης της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών τάσσονται και οι κλασσικοί φιλόλογοι του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Τα αρχαία ελληνικά βοηθούν στο να κατακτήσει ο μαθητής τον τρόπο με τον οποίον θα οδηγείται υπομονετικά από το γνωστό στο άγνωστο, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίον κατακτά τη νέα γνώση», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους. Και προσθέτουν: «Για την εκμάθηση της νέας ελληνικής η μελέτη της αρχαίας δεν αποτελεί εμπόδιο, όπως με περισσή προχειρότητα και κατά τρόπον αντιεπιστημονικό αποφαίνονται οι συντάκτες της επίμαχης πρότασης (σ.σ.: οι 56). Αντιθέτως, η καλή γνώση της αρχαίας είναι σημαντικότατη, μεταξύ άλλων, διότι η νέα αφενός διατηρεί την ιστορική ορθογραφία των λέξεων, για την οποίαν η ετυμολογία είναι απαραίτητη, και αφετέρου διότι περιέχει γλωσσικό υλικό που προέρχεται κατ’ ευθείαν από τις δεξαμενές της αρχαίας και μεσαιωνικής ελληνικής».

Παραπλανά τον λαό

Στο μεταξύ, οι απόψεις που εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης ως προς τον τρόπο διδασκαλίας και τη φύση του μαθήματος των Θρησκευτικών πυροδότησε νέο γύρο οξύτατων αντιδράσεων και την οργισμένη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, που χαρακτήρισε τις απόψεις του «απαξιωτικές» όσο και προσβλητικές και ότι συντελούν στην παραπλάνηση του ελληνικού λαού. «Η ώρα διδασκαλίας των Θρησκευτικών είναι η… ώρα του παιδιού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, υπονοώντας ότι οι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν με καμιά σοβαρότητα το συγκεκριμένο μάθημα. Αμφισβήτησε, δε, τον τρόπο που διδάσκονται τα Θρησκευτικά λέγοντας ότι «η εθνικιστική προσέγγιση της θρησκείας συνιστά αίρεση». Υποστήριξε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει ελληνορ- θοδοξία, υπάρχει Ορθοδοξία, υπάρχει ελληνικό κράτος, ελληνικό έθνος, υπάρχει και η Ορθοδοξία».

Σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας εξέφρασε την έκπληξή της για τις απόψεις του κ. Φίλη, ενώ τόνισε ότι οι ισχυρισμοί του ότι η διδασκαλία των Θρησκευτικών έχει χαρακτήρα «κατηχητικό ή ομολογιακό» έχουν απορριφθεί από ειδικές επιτροπές και επιστήμονες που ασχολούνται με τη διδακτική του μαθήματος. «Οι ρόλοι κράτους – Εκκλησίας είναι διακριτοί, την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει το υπουργείο Παιδείας», τονίζει ο κ. Φίλης και δεν μπορούν να μπαινοβγαίνουν στα σχολεία ιεράρχες και να λένε πράγματα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Υπό το βάρος, προφανώς, των αντιδράσεων, ο υπουργός Παιδείας πήρε αποστάσεις από την πρόταση του επικεφαλής για τον εθνικό διάλογο Αντ. Λιάκου για κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων και της προσευχής στα σχολεία. Άφησε μάλιστα την διαχείριση των ζητημάτων αυτών στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. «Με ντιρεκτίβες εμείς δεν κάνουμε πολιτική», είπε. «Είμαστε σίγουροι ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρουν τον βηματισμό τους σε σχέση με την κοινωνία, με τους γονείς».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *