Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση Καραμανλή – Μητσοτάκη
– Ο πρώην πρωθυπουργός αποχώρησε επιδεικτικά από την ψηφοφορία για τις τηλεοπτικές άδειες
Το μείζον, όπως εξελίσσεται, ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών αποτελεί το πρώτο πεδίο σύγκρουσης του Κ. Καραμανλή με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει επιδοθεί σε έναν σκληρό αγώνα προκειμένου να μπλοκάρει -και ει δυνατόν να ματαιώσει- οριστικά τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Αντίθετα, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στον τηλεοπτικό χώρο. Επιπλέον, αποτελούν συνέχεια του βασικού μετόχου, που ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει αλλά δεν τα κατάφερε λόγω του «πολέμου» που δέχτηκε από το σύστημα των καναλαρχών αλλά και τις εκβιαστικές πιέσεις των Βρυξελλών. Κατά συνέπεια, ο κ. Καραμανλής δεν συμφωνεί με την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που με τη στάση της, αν μη τι άλλο, διευκολύνει την παράταση του σημερινού καθεστώτος.
Ενδεικτική της διαφωνίας του αποτέλεσε η στάση που τήρησε κατά την πρόσφατη συζήτηση και ψηφοφορία του κυβερνητικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν παρών στη συζήτηση αλλά λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία αποχώρησε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη. Το γεγονός τώρα ότι ο τελευταίος δεν αρκείται στο να εκφράσει απλώς τη διαφωνία του στις ρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αλλά δίνει μάχη να αποτρέψει κάθε αλλαγή στον χώρο, προκαλεί απορίες, τροφοδοτεί υπαινιγμούς και υπονοούμενα. Με επικρατέστερη τη θεωρία ότι με τη στάση του ανταποδίδει στους καναλάρχες και τα συγκροτήματα Μέσων Ενημέρωσης τη μεγάλη στήριξη που του παρείχαν προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Δεδομένου ότι το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εκκρεμεί, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και νέα «επεισόδια» στο μέτωπο που άνοιξε μεταξύ Κ. Καραμανλή και Κυρ. Μητσοτάκη. Πόσω μάλλον που δεν είναι το μόνο, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός -αν και αποφεύγει να το εκφράσει ανοιχτά- είναι δυσαρεστημένος με τη φιλελεύθερη στροφή που επιχειρεί ο νέος αρχηγός. Την ίδια στιγμή γίνεται αποδέκτης διαμαρτυριών από στελέχη της παράταξης, που κάνουν λόγο για αλαζονική συμπεριφορά από το επιτελείο του ή και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, ο κ. Καραμανλής εκτός από δυσαρεστημένος είναι και απαισιόδοξος με τις προοπτικές της Νέας Δημοκρατίας.
Leave a Reply