F Θα κρεμάσουν στα… μανταλάκια του διαδικτύου τους εκατοντάδες χιλιάδες που χρωστάνε στην Εφορία! – Επί του Πιεστηρίου

Θα κρεμάσουν στα… μανταλάκια του διαδικτύου τους εκατοντάδες χιλιάδες που χρωστάνε στην Εφορία!

Συμφωνεί ο Αλέξης Τσίπρας;
Ποιος είχε τη… φαεινή ιδέα της δημόσιας διαπόμπευσης όποιου δεν έχει λεφτά να πληρώσει την οφειλή του, όταν το κράτος χρωστάει στην Αγορά πάνω από 6 δισ. ευρώ;
  • Είναι, λένε, μνημονιακή δέσμευση!

Η πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να διασύρει εκατομμύρια έλληνες φορολογουμένους που δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Εφορία θυμίζει εποχές αλήστου μνήμης, τότε που η Δημοκρατία ήταν στις φυλακές και κάτι παρόμοιο είχε γίνει με «υπουργό» έναν πανεπιστημιακό καθηγητή Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα δώσει στο διαδίκτυο τους καταλόγους με τα ονόματα των οφειλετών. Ίσως θα ήταν… συμφερότερο για το κράτος, ιδιαίτερα τώρα που έχει μείνει από λεφτά, να κυκλοφορήσει τους καταλόγους σε βιβλιαράκια, που θα γίνονταν ανάρπαστα, θα ήταν το best seller της δεκαετίας… Από τη στιγμή που θα κάνει κάτι τέτοιο το Δημόσιο, με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, που φυσικά έχει την έγκριση όλης της κυβέρνησης, γιατί να μην κάνουν το ίδιο και οι τράπεζες, βγάζοντας στο… κλαρί τα «κόκκινα» δάνεια, το συνολικό ποσό των οποίων ξεπερνά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις Εφορίες (έχουν φθάσει τα 87 δισ. ευρώ, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ); Δυστυχώς, η ιδέα της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι… φαεινή!
Με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών τροποποιείται παλαιότερη απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία είχε οδηγήσει στην ανάρτηση της πρώτης ηλεκτρονικής λίστας 6.000 νομικών προσώπων, με συνολικές οφειλές 30 δισ. ευρώ, και στη συνέχεια μιας δεύτερης λίστας 4.151 ιδιωτών, με ληξιπρόθεσμα χρέη 14,877 δισ. ευρώ.

Όταν δεν έχουν δουλειά, πώς να πληρώσουν;
Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των οφειλετών όταν πράγματι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές-μπαταχτσήδες, ότι έχουν λεφτά. Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Η αλματώδης εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 33 δισ. ευρώ που ήταν όταν μπήκαμε στην κρίση (αυτά εννοούσε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όταν έλεγε «λεφτά υπάρχουν») στα 84 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τι άλλο δείχνει από την κατάρρευση της Αγοράς και τη φτώχεια σε κάθε σπίτι; Αν είχαν λεφτά οι οφειλέτες, θα έκλειναν το μαγαζί τους και θα έμεναν άνεργοι; Δεν φταίνε αυτοί αν δεν μπορούν σήμερα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Και τώρα η κυβέρνηση θέλει να τους κάνει βούκινο, να τους ρίξει στα σκυλιά… Όταν, μάλιστα, το ίδιο το κράτος χρωστάει σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ.

Επί Θεοχάρη, φυλακή από 5.000 ευρώ οφειλή!
Να θυμίσουμε ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ο τότε γενικός γραμματέας Εσόδων και σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής, μετά την αποχώρησή του από το Ποτάμι, Χάρης Θεοχάρης επί υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ήταν πολύ πιο… εφευρετικός. Με εγκύκλιο που είχε στείλει στις Εφορίες (ΔΟΥ) έδινε εντολή στους εφόρους να βάζουν φυλακή όποιους χρωστούσαν από 5.000 ευρώ και πάνω!

Οι περισσότεροι είναι πεθαμένοι και πτωχευμένες επιχειρήσεις
Είναι γνωστό ότι οι λίστες με τους οφειλέτες του Δημοσίου δεν έχουν επικαιροποιηθεί ποτέ. Τα 87 δισ. ευρώ που εμφανίζονται είναι πλασματικά, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι ζήτημα αν μπορεί να εισπραχθεί το 1/3, καθώς συμπεριλαμβάνονται τα χρέη της… Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Πειραϊκής – Πατραϊκής, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του πάλαι ποτέ Οργανισμού Προβληματικών Επιχειρήσεων κ.λπ., εταιρειών που σήμερα δεν υπάρχουν ή είναι εδώ και χρόνια πτωχευμένες, ενώ χιλιάδες οφειλέτες έχουν πεθάνει. Να σημειωθεί ότι πολλά από τα αναφερόμενα δίπλα στους οφειλέτες ΑΦΜ είναι ανύπαρκτα.
Και μάλιστα, από τα 87 δισ. ευρώ πάνω από 40 δισ. ευρώ είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις. Κι αυτό το γνωρίζουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, αλλά δεν το λένε για να φαίνεται ότι το Δημόσιο έχει… καβάτζα.
Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται για να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο, το οποίο αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.
Στα μανταλάκια του διαδικτύου θα αναρτηθούν τα ονόματα των οφειλετών που χρωστούν από 150.000 ευρώ και πάνω.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο δίμηνο του 2016 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 2,755 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,456 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο). Αν στο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος προστεθεί και το συσσωρευμένο έως τα τέλη του περασμένου έτους, ο συνολικός λογαριασμός εκτινάσσεται στα 84,154 δισ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει το μισό ΑΕΠ της χώρας.
Η δημοσιοποίηση της λίστας θα γίνει από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr) και από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Πόσοι χρωστάνε πόσα
Ως προς το ύψος της οφειλής και τον αριθμό των οφειλετών, από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι:
• 3.700.000 φορολογούμενοι οφείλουν στην Εφορία περίπου 2,3 δισ. ευρώ, από τους οποίους οι 2.300.000 έχουν χρέη από 3.000 ευρώ, ενώ 6.500 οφειλέτες έχουν οφειλές πάνω από 1.000.000 ευρώ και χρωστούν συνολικά 60,5 δισ. ευρώ.
Από τα 83,855 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη:
• τα 8,065 δισ. ευρώ τα χρωστούν δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και δημοτικές,
• τα 12,37 δισ. ευρώ τα οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις και δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ,
• τα 63,262 δισ. ευρώ τα οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα και
• περί τα 158 εκατ. ευρώ τα οφείλουν εταιρείες-μαϊμού και πλασματικά ΑΦΜ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *