Και ρήτρα ανακλητότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο τραπέζι για την αναθεώρηση του Συντάγματος!
- Αν παραβεί τις αρμοδιότητές του ή δεν εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του
Στις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχουν κατατεθεί από υπουργούς που έχουν σχέση με το Συνταγματικό Δίκαιο αλλά και από προσωπικότητες εκτός ενεργού πολιτικής συμπεριλαμβάνεται και πρόταση για τη θέσπιση ρήτρας ανακλητότητας του εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας στην περίπτωση που λειτουργεί πέραν των δικαιωμάτων – αρμοδιοτήτων που του παρέχει το Σύνταγμα και βλάπτει τα συμφέροντα του λαού.
Όπως τόνιζαν στο «Π» καθηγητές της Νομικής, η ρήτρα αυτή για να λειτουργήσει θα προϋποθέτει τη συγκέντρωση, π.χ., 500.000 υπογραφών πολιτών, ενώ στο σχετικό αίτημα ανάκλησης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αναφέρονται τα συγκεκριμένα περιστατικά που θα αποδεικνύουν ότι παραβίασε άρθρα του Συντάγματος, προς βλάβη των συμφερόντων της χώρας και του λαού.
Η συνέχεια θα είναι η παραπομπή στο Συνταγματικό Δικαστήριο –δεν υπάρχει στην Ελλάδα, όμως στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από συνταγματολόγους αναφέρεται η ανάγκη σύστασής του- ή σε άλλο Σώμα. Αναζητώντας σε ποιες χώρες ισχύει η ρήτρα ανακλητότητας, μάθαμε ότι ισχύει, και μάλιστα έχει εφαρμοσθεί, σε Πολιτείες των ΗΠΑ και σε χώρες της Νότιας Αμερικής. Πρόκειται για μια πρόταση που θα προβληματίσει και σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Έμμεση εκλογή
Πάγια θέση του κ. Παυλόπουλου είναι να εξαντλούνται οι κοινοβουλευτικές δυνατότητες πριν το θέμα πάει στον ελληνικό λαό. Για την ακρίβεια, θεωρεί ότι η εκλογή πρέπει να γίνεται από τη Βουλή, αλλά αν στην τρίτη ψηφοφορία δεν συγκεντρώνεται ο αριθμός των 180 ψήφων η ανάδειξη του Προέδρου να γίνεται από τους πολίτες. Θέτει, ωστόσο, μια ασφαλιστική δικλίδα προκειμένου να διαφυλαχθεί η σοβαρότητα της διαδικασίας και το κύρος του θεσμού: Υποψήφιοι στην ανοιχτή διαδικασία να είναι μόνον εκείνοι που θα έχουν προτείνει τα κόμματα στη διαδικασία του Κοινοβουλίου.
Έτσι θα αποτραπεί το ενδεχόμενο να προκύπτουν υποψήφιοι από το πουθενά, αμφιβόλου αξιοπιστίας και ακεραιότητας.
Ανάλογη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η θέση του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Β. Μεϊμαράκη.
Αντίθετοι οι «53»
Αντίθετοι με την άμεση εκλογή του Προέδρου από τον ελληνικό λαό είναι οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημά τους είναι ότι κάτι τέτοιο θα συνοδευόταν με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, με συνέπεια την άμεση εμπλοκή του στην άσκηση πολιτικής εξουσίας.
«Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια», σημειώνουν.
Leave a Reply