«Κουρεύονται» οι συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ!
- Κλείνει το Ασφαλιστικό, αλλά με περικοπές σε επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα
Με υποχωρήσεις που συνεπάγονται μειώσεις στις επικουρικές, τα εφάπαξ και τα μερίσματα επιχειρεί να κλείσει τάχιστα η κυβέρνηση το Ασφαλιστικό, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις πιέσεις του ΔΝΤ για περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Για τον λόγο αυτό, και έχοντας εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία των Ευρωπαίων, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται μια σειρά από μέτρα που αφορούν το ύψος των συντάξεων (πλαφόν).
«Το Ασφαλιστικό κλείνει προκειμένου να ανοίξει ο δεύτερος, κρίσιμος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των ”θεσμών” για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες», τονίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, παραμένει η «κόκκινη γραμμή» για προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, ωστόσο στο τραπέζι πέφτει μια σειρά από παραμετρικές αλλαγές, με αιχμή τις περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις αλλά και τη μείωση στο ανώτατο πλαφόν στις κύριες και το άθροισμα συντάξεων.
Κοντά σε συμφωνία
«Βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους όσον αφορά το Ασφαλιστικό, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει», εκτίμησε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα τις μεγάλες αποστάσεις που εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας οι τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των δανειστών αλλά και με τα τεχνικά κλιμάκια είναι καθημερινές. Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα σε επίπεδο ποσοτικοποιημένων στοιχείων, προκειμένου εντός της επόμενης εβδομάδας να επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση έλληνα υπουργού εάν θα είναι στην Αθήνα τη Δευτέρα, στέλεχος του «κουαρτέτου» των δανειστών απάντησε πως είναι λίγο σφιχτό το χρονοδιάγραμμα της Δευτέρας. Κυβερνητικές πηγές πάντως επιμένουν πως η επάνοδος των επικεφαλής εντός της εβδομάδας είναι ρεαλιστική.
Κόβονται…
Στην κυβέρνηση πάντως υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό εντός της ερχόμενης εβδομάδας να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου εντός του Μαρτίου να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Στο νομοσχέδιο αυτό, προκειμένου να… αποφευχθούν τα χειρότερα, θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ενδείξεις, νέα, αυστηρότερα πλαφόν για τις κύριες συντάξεις στα 2.000 ευρώ αλλά και για το συνολικό εισόδημα συνταξιούχου (άθροισμα συντάξεων) στα 2.300 ευρώ. Σήμερα ισχύει πλαφόν 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα) για μια κύρια σύνταξη και 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό) για το άθροισμα.
Στο προσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου προβλέπεται ανώτατο πλαφόν στις 2.300 ευρώ για την κύρια σύνταξη και στις 3.000 ευρώ στο εισόδημα από συντάξεις.
Στην πρώτη γραμμή του πυρός για τις επερχόμενες μειώσεις βρίσκονται 50.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν πάνω από 2.000 ευρώ από συντάξεις γήρατος, χηρείας, αναπηρίας, μερίσματα κ.λπ.
Μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα
Όσο για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη είναι έτοιμη αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με την οποία εφόσον επανυπολογιστούν οι παροχές δημιουργείται «τρύπα» της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6%-7% για 711.000 δικαιούχους. Στην περίπτωση αυτή, το «ψαλίδι» γλιτώνουν 358.000 συνταξιούχοι (σχεδόν το 33%) που εισπράττουν μέχρι 170 ευρώ επικουρική σύνταξη. Υπάρχει βέβαια και δεύτερο σενάριο, που προβλέπει μειώσεις από 2% έως 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Δεδομένες θεωρούνται οι περικοπές στα εφάπαξ. Το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Καρούγκαλου εξισώνει παλαιούς και καινούργιους ασφαλισμένους και προβλέπει πως θα εφαρμοστεί για όλες τις εκρεμμείς αιτήσεις -περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993).
Στην πράξη, «φωτογραφίζονται» μειώσεις άνω του 20% για όσους έχουν αποχωρήσει από τον Σεπτέμβρη του 2013 και μετά.
Τέλος, μεγάλες μειώσεις, άνω του 30%, έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το ΜΤΠΥ είναι στο «κόκκινο» και αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα στους 284.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους του.
Leave a Reply