Κουτσουρεμένη η Πανορθόδοξη Σύνοδος
Πολλά τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη της μέχρι τελευταία στιγμή
- Η Ουάσινγκτον πίσω από το πρόβλημα με το Κατάρ, ενώ η Μόσχα κινεί τα νήματα στη Βουλγαρία
- Και κόντρα του Φαναρίου με την Εκκλησία της Ελλάδος
Τέσσερις μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Πανορθόδοξης Συνόδου, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 16 Ιουνίου στην έδρα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι, είναι άγνωστο αν θα έχει ουσιαστικό έργο ή θα γίνει απλώς και μόνο για την ικανοποίηση των φιλοδοξιών του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ώστε να καταγραφεί ότι επί των ημερών του επετεύχθη να συνέλθει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας ύστερα από 962 χρόνια.
Όλον αυτόν τον καιρό οι γνωστές από την Ιστορία «βυζαντινές ραδιουργίες», αντιδράσεις που ξεκινούν από συμφέροντα και… βλέψεις εκκλησιαστικών ηγετών, επισκίασαν την ουσία, τον μεγάλο στόχο-όραμα, που μέχρι τώρα, επί 962 χρόνια, ήταν ακατόρθωτος: Να πάρει σάρκα και οστά η Πανορθόδοξη Σύνοδος.
Καιρό τώρα υποβόσκει η αντιπαράθεση Μόσχας – Φαναρίου, με τον Πατριάρχη Κύριλλο να επιδιώκει να γίνει η Ρωσία η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Προ του κινδύνου, όμως, της ματαίωσης της Συνόδου κάνει πίσω και τον ρόλο αναλαμβάνει το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, που διαμηνύει ότι δεν θα μετάσχει λόγω… αδυναμίας να καλύψει τα έξοδα της αποστολής. Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, η Εκκλησία της Ελλάδος προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην πραγματοποίηση της Πανορθόδοξης Συνόδου, αλλά ο Πατριάρχης Βουλγαρίας δεν δέχθηκε.
Πρόβλημα υπήρχε και με τη συμμετοχή του Πατριαρχείου Γεωργίας, η οποία τελικά αποφάσισε ότι δεν θα μετάσχει. Θέμα δε, ξαφνικά προέκυψε με την αναστολή (μέχρι την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ) της άφιξης στην Κρήτη του «υπουργού Εξωτερικών» του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, προκειμένου να συμμετάσχει στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Μέγα θέμα έχει προκύψει και με τη σκληρή αντιπαράθεση για το Κατάρ, όπου λειτουργεί Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία, λόγω περιοχής, υπάγεται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Η ηγεσία του πάμπλουτου εμιράτου, όμως, θέλει να υπαχθεί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο, αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά του, έχει συναινέσει. Και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατηγορείται από το Αντιοχείας για εισπήδηση και παραβίαση της κανονικότητας.
Η εμπλοκή, όμως, παραμένει και πίσω από αυτήν υπάρχει ο δάκτυλος της Ουάσινγκτον, που σύμφωνα με άριστες πηγές σε καμία περίπτωση δεν θέλει το Κατάρ να υπάγεται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, το οποίο είναι υπό την επιρροή των Αράβων. Τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και η κρίση αυτή δεν έχει διευθετηθεί, παρότι πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Συρίας… Άσαντ είχε επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο.
Τελικά το Πατριαρχείο Αντιοχείας ανακοίνωσε ότι δεν θα μετάσχει!
Φανάρι και Εκκλησία της Ελλάδος
Κρίση έχει δημιουργηθεί και μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Λάδι στη… φωτιά έριξε αρχικά η απαίτηση του Βαρθολομαίου να εκπροσωπηθούν οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών στην Πανορθόδοξη Σύνοδο με ξεχωριστή αντιπροσωπεία από αυτήν της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάτι που θα είχε αποτέλεσμα η Ελλάδα στο Κολυμπάρι να εμφανιζόταν να έχει δύο Εκκλησίες. Επιχείρησε, μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης να περάσει από την πίσω πόρτα διάταξη στις αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, σύμφωνα με την οποία χορηγείται το Αυτόνομο. Κάτι που αν ισχύσει ανατρέπει το status quo της Ελληνικής Εκκλησίας. Το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας μας δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει γιατί προβλέπεται από τον Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο του 1850 και την Πατριαρχική Πράξη του 1928, βάσει της οποίας οι Νέες Χώρες έχουν παραχωρηθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Την απαίτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη να έχει η Πανορθόδοξη Σύνοδος το δικαίωμα να δώσει το Αυτόνομο σε Εκκλησία την έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην πρόσφατη Σύνοδο της Ιεραρχίας, όπου απορρίφθηκε. Μόνο ένας, ο Μητροπολίτης Δράμας, τάχθηκε υπέρ. Απόφαση που στενοχώρησε, βέβαια, τον Παναγιώτατο κ. Βαρθολομαίο.
Ενστάσεις έχει και το Άγιο Όρος
Επιφυλάξεις για τη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου έχει και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, τις οποίες καταγράφει σε εκτενή επιστολή που έστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Στην επιστολή τονίζεται ότι «ο όρος ‘‘Εκκλησία’’ δεν μπορεί να λέγεται για τους ετερόδοξους». Επίσης, εκφράζεται «η αντίθεση του Αγίου Όρους για τις συμπροσευχές και τις λειτουργικές πράξεις με τους ετερόδοξους. Ο ‘‘έσχατος κριτής’’ για θέματα πίστεως είναι η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας, που μπορεί να εκφράζουν ακόμα και μεμονωμένα πρόσωπα».
Βαρθολομαίος: Η Σύνοδος θα γίνει
Πέραν όλων των παραπάνω, που καταγράφουν τα προβλήματα και τις συγκρούσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους του Θεού επί Γης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναβολής, ή έστω ολιγοήμερης αναβολής. Η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα γίνει οπωσδήποτε.
Έκκληση να συμμετάσχουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στις εργασίες της Πανορ- θόδοξης Συνόδου «με πνεύμα αγάπης, ταπείνωσης και ομοφροσύνης» απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
40 χρόνια διαπραγματεύσεις…
Να σημειώσουμε ότι χρειάστηκαν 40 χρόνια Διορθόδοξων Προπαρασκευαστικών Επιτροπών και Πανορθόδοξων Προσυνοδικών Συμβουλίων για να δοθεί η τελική έγκριση από τη Σύναξη των Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Ιανουάριο του 2016.
Οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών θα συνεδριάσουν επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τα οποία συνοψίζονται ως εξής: αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, Ορθόδοξη Διασπορά, Αυτονομία και τρόπος της Διακήρυξης, το μυστήριο του γάμου και κωλύματα για αυτόν, η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της στην εποχή μας, οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.
Στη Σύνοδο τελικά θα μετάσχουν τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, τα νεότερα Πατριαρχεία Ρωσίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας (αν αλλάξει άποψη), καθώς και οι Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδας, Αλβανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας. Δεν θα μετάσχουν δηλαδή τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Σερβίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας.
Leave a Reply