Με σφραγίδα Μητσοτάκη παίρνεις μια θέση στη ΝΔ
Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας, το δόγμα του προέδρου
- Και συστατική επιστολή από Άδωνη και Παπαμιμίκο
- Πάνε να στήσουν το Συνέδριο
Του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΗ
Σχέδιο «άλωσης» των κομματικών οργάνων έχει θέσει σε εφαρμογή ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη και ασφυκτικό έλεγχο της Νέας Δημοκρατίας και να αποτρέψει οποιουδήποτε είδους αμφισβήτηση στο μέλλον. Προσπάθεια που, σύμφωνα με ορισμένους, προδίδει αλαζονεία κι αυταρχισμό, προάγγελος ενδεχομένως και του τρόπου που θα λειτουργήσει στην περίπτωση που ανέλθει σε πιο σημαντικά αξιώματα. Κατά άλλους, ωστόσο, η τακτική που ακολουθεί αποτελεί δείγμα αδυναμίας και ανησυχίας, δεδομένου ότι η επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές ήταν οριακή.
Οι μέχρι τώρα επιλογές των προσώπων για τις κομματικές θέσεις δεν έγιναν με κριτήριο τις ικανότητες και την εμπειρία, αλλά με βασικό γνώμονα τη στάση τους στις εκλογές. Όσοι στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη ή υποδεικνύονται από την πλευρά των «συμμάχων» του (Άδ. Γεωργιάδη, Απ. Τζιτζικώστα κ.ά.) μπορούν να έχουν ή να ελπίζουν σε μια «θέση στον ήλιο». Όλοι οι άλλοι, οι ελάχιστες εξαιρέσεις είναι για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα, είναι a priori «εκτός του νυμφώνος», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η ηγεσία εφαρμόζει το περίφημο δόγμα Μπους – «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας»! Δόγμα που -παρεμπιπτόντως- είχε θέσει σε εφαρμογή και ο Αντ. Σαμαράς.
Οι θέσεις στον στενό κομματικό μηχανισμό καλύφθηκαν από πρόσωπα της αυστηρής επιλογής του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη ή είχαν «συστατική επιστολή» από τους κ. Γεωργιάδη και Παπαμιμίκο ως επί το πλείστον. Χωρίς να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών ούτε τις γνώσεις ούτε την εμπειρία διαθέτουν για τα καθήκοντα που ανέλαβαν.
Κι αυτό συνεχίζεται, δεδομένου ότι δημιουργούνται διαρκώς νέες θέσεις για να «τακτοποιηθούν» οι… ημέτεροι.
Με άκομψο, αν όχι «βίαιο», τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης προχωρεί στην αλλαγή της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ. Ζήτησε την παραίτηση, τον εξανάγκασε για την ακρίβεια, του προέδρου Σ. Ιωαννίδη και προκήρυξε νωρίτερα εκλογές για να εκλέξει τον προτεινόμενο και «εκλεκτό» του Ανδρ. Παπαμιμίκου, Β. Γεωργιάδη. Στις ενστάσεις που προέβαλε ο κ. Ιωαννίδης, η απάντηση της Λ. Συγγρού ήταν στη λογική «το κόμμα είμαστε εμείς, κι εμείς αποφασίζουμε για όλα», δημιουργώντας κλίμα έντασης και ρήξης στο εσωτερικό της Νεολαίας, παραμονές μάλιστα των φοιτητικών εκλογών, και δίνοντας την αίσθηση ότι προέχει η… αποκατάσταση της τάξης στο εσωτερικό της παράταξης.
Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει ο κ. Μητσοτάκης και έναντι της συνδικαλιστικής οργάνωσης (ΔΑΚΕ). Στενοί συνεργάτες του διεμήνυσαν προς τα επιφανή στελέχη της οργάνωσης και τους επισήμαναν ότι η παράταξη άλλαξε σελίδα και θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους οι γαλάζιοι συνδικαλιστές στήριξαν προεκλογικά τον Β. Μεϊμαράκη, αναμένονται εντάσεις και συγκρούσεις στο άμεσο μέλλον.
Απογοήτευση αλλά και δυσφορία προκαλούν στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας οι επιλογές των προσώπων που συγκροτούν την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Από τα 15 μέλη της τα 13 είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προσκείμενα στην ηγεσία, πλην του Γ. Βλάχου που συγκαταλέγεται στους Καραμανλικούς και της Ρ. Κράτσα που είναι «παντός καιρού και… αρχηγού». Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Μ. Βαρβιτσιώτης, που κατά πολλούς δεν έχει ούτε την εμπειρία ούτε την επάρκεια που απαιτεί η θέση, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η απειρία των υπολοίπων μελών, με εξαίρεση τον γραμματέα Ανδρ. Παπαμιμίκο, που λόγω της θέσης που κατέχει έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο επιρροής στον κομματικό μηχανισμό, ενώ διαθέτει και ταλέντο στις ίντριγκες.
Η επιλογή των μελών της επιτροπής υπηρετεί έναν βασικό σκοπό του κ. Μητσοτάκη, που δεν είναι άλλος από τον έλεγχο του Συνεδρίου, τόσο σε σχέση με τις διαδικασίες όσο και με την προώθηση συγκεκριμένων προσώπων σε κομματικά αξιώματα. Η προσπάθεια «άλωσης» της Νέας Δημοκρατίας από πλευράς Κυρ. Μητσοτάκη θα κορυφωθεί στο Συνέδριο, όπου θα επιχειρήσει και το καταστατικό να αλλάξει προς όφελός του και να καθορίσει τη σύνθεση των οργάνων του κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, προσανατολίζεται στον περιορισμό του αριθμού των μελών της Πολιτικής Επιτροπής (πιθανότατα θα μετονομασθεί σε Κεντρική Επιτροπή) από 500 που είναι σήμερα στα 100-150, τα οποία όλα ανεξαιρέτως θα είναι αιρετά.
Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός τόσο πιο εύκολο είναι για την εκάστοτε ηγεσία να ελέγξει ποιοι ακριβώς θα εκλεγούν, ενώ με τον όρο ότι όλα τα μέλη θα είναι αιρετά, ο κ. Μητσοτάκης θα βγάλει μέσα από τα πόδια του τους βουλευτές που ως τώρα μετείχαν στο εν λόγω όργανο ex officio.
Υπενθυμίζεται ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα οι βουλευτές είχαν στηρίξει τον Β. Μεϊμαράκη. Κρίσιμη λεπτομέρεια: Με βάση το καταστατικό που ισχύει σήμερα, η Πολιτική Επιτροπή μπορεί κάτω από ορισμένες συνθήκες να προκαλέσει διαδικασίες αλλαγής αρχηγού.
Leave a Reply