Με την αλλαγή του σχεδίου πτήσης του πρωθυπουργικού αεροπλάνου αποδεχθήκαμε τον τουρκικό εκβιασμό!
Χαμός έγινε από την αποκάλυψη του «ΠΑΡΟΝ»
- Τεράστια η ευθύνη εκείνων που προγραμμάτισαν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν
Τάραξε τα νερά το αποκαλυπτικό / αποκλειστικό δημοσίευμά μας την περασμένη Κυριακή για το γεγονός ότι η Τουρκία απαγόρευσε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβερνητική αποστολή στην Τεχεράνη στις 6 Φεβρουαρίου να διέλθει από τον τουρκικό εναέριο χώρα από τη στιγμή που θα ανεφοδιαζόταν στη Ρόδο.
Το «ΠΑΡΟΝ» αποκάλυψε πρώτο όλο το παρασκήνιο που υπήρξε στην πτήση του πρωθυπουργού προς την Τεχεράνη αλλά και τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας, που επιχείρησε για μια ακόμα φορά να καταγράψει και να υπενθυμίσει προς όλες τις κατευθύνσεις την αξίωσή της ότι τα Δωδεκάνησα -και δη η Ρόδος- είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας μας πυροδότησε περαιτέρω δημοσιογραφική έρευνα, τις πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και την παραδοχή του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργικού γραφείου ότι πράγματι οι Τούρκοι δημιούργησαν πρόβλημα στην πτήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους προς την Τεχεράνη και του απαγόρευσαν τη διέλευση από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περίπτωση που ανεφοδιαζόταν στη Ρόδο, που οι Τούρκοι τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή.
Το θέμα ήλθε και στη Βουλή με ερωτήσεις του Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΝΔ), του Δημήτρη Κρεμαστινού (ΠΑΣΟΚ / Δημοκρατική Συμπαράταξη) και του Στάθη Παναγούλη (ανεξάρτητου βουλευτή).
Πάντως, για την ώρα παραμένουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα που άπτονται κρίσιμων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής αναφορικά με τον σχεδιασμό και τις κινήσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς για την περιβόητη πλέον πτήση προς την Τεχεράνη.
Το γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, με ανακοίνωσή του μία μέρα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π», παραδέχεται ότι πράγματι το Embraer που μετέφερε τον κ. Τσίπρα και την αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράν δεν σταμάτησε για ανεφοδιασμό στη Ρόδο, επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να αποδεχθεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε και το οποίο προέβλεπε ότι το κυβερνητικό Embraer, εν πτήσει προς το Ιράν, θα σταματούσε για ανεφοδιασμό σε ένα ελληνικό νησί, το οποίο όμως κατά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή.
Ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά η ήπια και χαλαρή στάση της ελληνικής πλευράς στην αξίωση της Άγκυρας να καθορίσει εντός της ελληνικής επικράτειας πού θα προσγειώνεται το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, όχι ένα μαχητικό ή άλλο πολεμικό αεροσκάφος, αλλά το άοπλο Embraer, που μεταφέρει την ηγεσία του ελληνικού κράτους.
Ερωτηματικά επίσης υπάρχουν και όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά δεν επανασχεδίασε την πτήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από οποιαδήποτε άλλη διαδρομή, που δεν θα χρησιμοποιούσε τον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά με ανεφοδιασμό στη Ρόδο.
Όπως επίσης τεράστιο ερωτηματικό παραμένει το γιατί όσοι ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό της πτήσης του ελληνικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους δεν έλαβαν εξαρχής υπ’ όψιν τους την πάγια τακτική και την ανυπόστατη αξίωση της Άγκυρας για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα και σχεδίασαν τη διαδρομή μέσω Τουρκίας με προηγούμενο ανεφοδιασμό στη Ρόδο, όταν γνώριζαν πολύ καλά τη στάση της Άγκυρας και το διπλωματικό πλήγμα που θα υφίστατο η Ελλάδα από την άρνηση των Τούρκων να δώσουν άδεια αλλά και από την επίσημη καταγραφή της ανυπόστατης τουρκικής αξίωσης.
Ο τρόπος που σχεδιάστηκε αρχικά η πτήση αλλά κυρίως η χωρίς ιδιαίτερη διπλωματική και πολιτική λογική πλήρης αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς να μην ανεφοδιαστεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Ρόδο, μετά την άρνηση της Τουρκίας να δώσει άδεια διέλευσης, δημιουργεί ένα σοβαρό αρνητικό προηγούμενο: Η Άγκυρα κατάφερε να μην καταγραφεί πτήση, προσγείωση και ανεφοδιασμός του ελληνικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη Ρόδο.
Ακόμα και μετά την άρνηση της Τουρκίας να δώσει άδεια διέλευσης στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος από τον εναέριο χώρο της, αναρωτιέται κανείς αν μπορούσε οποιοσδήποτε να απαγορεύσει την προσγείωση και τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους πρώτα στη Ρόδο και έπειτα στην Αίγυπτο ή όπου αλλού απαιτούνταν να ανεφοδιαστεί -εκτός της τουρκικής επικράτειας προφανώς- προκειμένου να ολοκληρώσει με ασφάλεια την πτήση προς το Ιράν.
Στην ανακοίνωση το γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει:
«…Η Ελλάδα, διά της διπλωματικής οδού, διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε σχετικά με τη μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών συνθηκών.
Παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης που να μην περιλαμβάνει τη Ρόδο. Αντ’ αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στο Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο…».
Στο μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης με θέμα τα όσα συνέβησαν με τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, μετά και την αντίδραση της Άγκυρας να γίνει ανεφοδιασμός στη Ρόδο.
Στην ερώτησή του ο κ. Παναγούλης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η εφημερίδα ”ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (δημοσίευμα της Κυριακής, 14/02/2016, σελ. 9) αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας απαγόρευσε τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της του ελληνικού αεροσκάφους που μετέφερε τον πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη για την προκαθορισμένη επίσημη επίσκεψή τους, στις 7-8 Φεβρουαρίου, στο Ιράν. Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 6/2/2016, μετά τον ανεφοδιασμό του ελληνικού αεροσκάφους στη Ρόδο, οι τουρκικές αρχές δεν δέχθηκαν το σχέδιο της πτήσης του ελληνικού αεροσκάφους από τη συντομότερη διαδρομή, έξω από τα όρια ευθύνης του FIR Αθηνών, με χρήση του αεροδιαδρόμου του τουρκικού εναέριου χώρου και καθήλωσαν κυριολεκτικά το αεροσκάφος στη Ρόδο, εξαναγκάζοντας τελικά την ελληνική πλευρά να τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης. Με τη μεθόδευση αυτή η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να μπλοκάρει την καθορισμένη επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού -πρώτου ευρωπαίου ηγέτη, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων- και της ελληνικής αποστολής στην Τεχεράνη.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. υπουργός Εξωτερικών:
– Διαμαρτυρήθηκε η ελληνική κυβέρνηση για την παραπάνω προκλητική στάση της Τουρκίας, και αν ναι, με ποιον τρόπο;
Εξάλλου, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κρεμαστινός, ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή γιατί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στη Ρόδο αλλά στην Αίγυπτο, μετά την άρνηση της Τουρκίας, όπως ανέφερε ο βουλευτής, να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν.
«Είναι γνωστό, και αυτό το γνωρίζουν άριστα τα ραντάρ της γειτονικής χώρας, ότι προσγειώνονται C-130 στη Ρόδο. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ζητήθηκε άδεια να προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Ρόδο και δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που αφορά τα στρατιωτικά C-130.
Και εφόσον άλλαξε τελικά πορεία και δεν προσγειώθηκε στη Ρόδο, στην πραγματικότητα δεν έγινε αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να προσγειωθεί στη Ρόδο;», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Κρεμαστινός.
Ανάλογη επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τη μετάβαση του πρωθυπουργού στο Ιράν και τη διαδρομή που ακολούθησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει: «Η πρόσφατη δημόσια παραδοχή της κυβέρνησης σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε αρμοδίως για τη μετάβασή σας στο Ιράν δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από όσα εκλήθη να απαντήσει», ενώ προσθέτει ότι «μετά την τουρκική άρνηση, την οποία επιμελώς αποσιωπήσατε, καταρτίστηκε νέο σχέδιο πτήσης στο οποίο δεν περιλαμβανόταν πλέον ο ανεφοδιασμός στη Ρόδο, εμφανιζόμενος να αποδέχεστε ότι κακώς περιελήφθη στον αρχικό σχεδιασμό».
Ο κ. Κεφαλογιάννης υποστηρίζει ότι οι πράξεις αυτές «συμβάλλουν στη δημιουργία εντυπώσεων ακόμη και για τη δυνατότητα του έλληνα πρωθυπουργού να ανεφοδιάζει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ελληνικό έδαφος» και «αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά έναν διπλωματικό ερασιτεχνισμό ακόμη και στην κατάρτιση ενός απλού σχεδίου πτήσης».
Καταλήγοντας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ερωτά τον πρωθυπουργό:
«Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο πτήσης και ποιος το εισηγήθηκε;»
«Όποιος εισηγήθηκε το τελικό σχέδιο πτήσης, γιατί δεν περιέλαβε και τον ανεφοδιασμό στη Ρόδο;
Σε ποιες διπλωματικές ενέργειες προβήκατε και πότε, προκειμένου οι απαιτήσεις αυτές να μην επαναληφθούν;».
Leave a Reply