F Μονοπωλιακό καθεστώς στους σταθμούς κοντέινερ! – Επί του Πιεστηρίου

Μονοπωλιακό καθεστώς στους σταθμούς κοντέινερ!


Αποκλείεται πλέον κάθε ανταγωνισμός στο λιμάνι
  • Μπλόκο στο ξεπούλημα με προσφυγές των συνδικάτων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο Ελεγκτικό Συνέδριο
  • Τώρα αρχίζουν οι σκοτούρες στο ΤΑΙΠΕΔ του Πιτσιόρλα

Με δύο δικαστικές ενέργειες απάντησαν τα συνδικάτα του ΟΛΠ στο show του Ζαππείου για την προ-υπογραφή του ξεπουλήματος του μεγάλου λιμανιού της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco Hong-Kong.
Πρώτον, απέστειλαν στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγελία κατά της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ – Cosco και, δεύτερον, υπέβαλαν αίτηση ανάκλησης στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά της απόφασης του Ζ’ Κλιμακίου, το οποίο ενέκρινε έστω και υπό όρους και αιρέσεις την προσύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ.
Για το πρώτο θέμα -προάγγελος του τι θα συμβεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού- τίθεται ευθέως ότι με το ξεπούλημα του 67% στην Cosco, πλην άλλων, δημιουργείται πλήρης μονοπωλιακός έλεγχος στους σταθμούς εμπο­-
ρευματοκιβωτίων (κοντέινερ), αφού έτσι παίρνει τον Προβλήτα Ι, που σήμερα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ, και μαζί με τους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, που ήδη διαχειρίζεται η Cosco από το 2009, θα κατέχει το 100% τις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, εμποδίζοντας έτσι κάθε άλλο διαχειριστή ή χρήση να διακινεί εμπο­ρευ­ματοκιβώτια. Ενέργεια, δηλαδή, που αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αφού αφορούν πλέον ζητήματα συγκέντρωσης, δεσπόζουσας θέσης, κεντρικού μονοπωλιακού ελέγχου κ.λπ.
Είναι γνωστό ότι η ενωσιακή νομολογία είναι αυστηρή, πολύ δε περισσότερο όταν μαθευτεί ότι η Cosco, με τους δύο της προβλήτες, την περίοδο 2010-2015, αύξησε το κόστος εμπορευματοκιβωτίων κατά 28%. Δηλαδή από τότε που ήρθε η Cosco στο λιμάνι οι τιμές στις εισαγωγές-εξαγωγές, παρά την κρίση, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30%! Το ξεπούλημα επομένως ενισχύει τη δεσπόζουσα θέση στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται ο ανταγωνισμός, θέση η οποία είναι ασυμβίβαστη με την κοινή αγορά. Αυτή η δημιουργία δομικής κατάχρησης και μονοπωλιακής δύναμης είχε επισημανθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τη διοίκηση του ΟΛΠ στο παρελθόν, όταν διαφαινόταν ότι ο «στημένος» προτιμώμενος επενδυτής θα ήταν η Cosco.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους άλλους τομείς δραστηριότητας του λιμανιού, αλλά, όπως είναι γνωστό, ο τομέας των εμπορευματοκιβωτίων είναι ο σημαντικότερος για τον ανταγωνισμό στη λιμενική αγορά αλλά και τον ΟΛΠ.
Η απόκτηση δηλαδή και του Προβλήτα Ι του ΟΛΠ, μαζί με την καταστατική πλειοψηφία (67%) που απαιτούσε από το ΤΑΙΠΕΔ και τελικά πέτυχε η Cosco, οδηγεί μια μονοπωλιακή Cosco να καθορίζει μόνη της τα τιμολόγια, οδηγώ­ντας σε βέβαιη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Το ξεπούλημα του 67% του ΟΛΠ στην Cosco εξαφανίζει κάθε έννοια ανταγωνισμού, αφού κανείς πλέον χρήστης του λιμανιού δεν θα μπορεί να αντιδρά στις ορέξεις της Cosco.
Τέλος, το όλο στήσιμο του διαγωνισμού μέσω των τεχνικών κριτηρίων που ευνοούσαν μόνο την Cosco είναι βέβαιο ότι θα κριθούν ως κρατικές ενισχύσεις και έμμεσες επιδοτήσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό.
Πολύ περισσότερο, αφού σύντομα θα αποδειχθεί ότι οι αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ οδηγούν σε απώλεια εσόδων το Δημόσιο.
Για το δεύτερο θέμα, παρότι με την αντισυνταγματική διάταξη του ν. 4129/2013 των Βενιζέλου – Σαμαρά θα κριθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα αποδεχθεί την αίτηση ανάκλησης των συνδικάτων και θα την απορρίψει, τίθεται ένα πελώριο ηθικό και νομικό θέμα για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού για να εκδώσει τη θετική απόφασή του εξαπατήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.
Με απλά λόγια, για να κλείσει τον διαγωνισμό και να επιλέξει τον έναν και μόνο προτιμώμενο επενδυτή (Cosco), αφού όλοι οι άλλοι υποψήφιοι πήραν τα ιμάτιά τους -με όσα είδαν- και έφυγαν, το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαί­ωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι η προβλεπόμενη στη Β’ φάση του διαγωνισμού «Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ» ολοκληρώθηκε και συνήφθη, γεγονός ψευδές, όπως διαβεβαίωσαν τόσο ο προηγούμενος πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτης όσο και το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ στις 16 Ιανουαρίου 2016.
Πολύ δε περισσότερο που κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού έγιναν αναιτιολόγητες αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού, αναλόγως κυβερνήσεων και διοικήσεων ΤΑΙΠΕΔ. Η συζήτηση της αίτησης ανάκλησης ορίσθηκε για τις 22 Απριλίου.
Το βέβαιο είναι ότι τώρα άρχισαν οι σοβαρές σκοτούρες για το ΤΑΙΠΕΔ, αφού μετά τις δύο αυτές προειδοποιητικές βολές, έρχονται οι μηνύσεις και οι προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά όργανα.
Φυσικά και το Ελεγκτικό Συνέδριο έθεσε σειρά αιρέσεων, η ικανοποίηση των οποίων θα απαιτήσει μήνες μέχρι η Cosco να πάρει στα χέρια της το λιμάνι, ανεξαρτήτως θεάτρου Δρίτσα (που σε κάποια θέματα έχει δίκιο).
Σημειώνουμε μόνο ότι όπως λένε στην Ακτή Μιαούλη εκείνοι που ήθελαν την Cosco (δηλαδή κάποιοι εφοπλιστές που η Cosco χρηματοδοτεί στα ναυπηγεία της τα καράβια τους): «Μια σωστή δουλειά αυτοί οι Συριζαίοι δεν μπορούν να κάνουν.
Μαντάρα τα έκαναν και ήδη τους πήρανε χαμπάρι. Καλά ξεμπερδέματα στα δικαστήρια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *