F Μπλόκαραν οι δανειστές μέτρα για τα αδήλωτα εισοδήματα και το πλαστικό χρήμα – Επί του Πιεστηρίου

Μπλόκαραν οι δανειστές μέτρα για τα αδήλωτα εισοδήματα και το πλαστικό χρήμα


Υπό συνεχή εκβιασμό η χώρα
  • Που θα έφερναν έσοδα αρκετών δισεκατομμυρίων
  • Ποιος θα φέρει τα λεφτά που έχει έξω με πρόστιμο 90%;

Συνεχείς τρικλοποδιές βάζουν οι δανειστές στις προσπάθειες της κυβέρνησης να νομοθετήσει και να περάσει ακόμα και μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Ουσιαστικά, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, οι «θεσμοί» φτάνουν να υπονομεύουν αρκετές φορές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα, παρότι αρχικά έχει δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να μπουν προς συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη στάση τους, τις αμφιθυμίες τους και κυρίως με τις μεταξύ τους διαφορές οι «θεσμοί» μπλόκαραν την ολοκλήρωση και έγκαιρη ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως αυτό της εισαγωγής του πλαστικού χρήματος αλλά και της διευθέτησης του θέματος των αδήλωτων εισοδημάτων.

Πρόκειται ουσιαστικά για νομοσχέδια που δίνουν μεγάλες ανάσες στη ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου και αν είχαν ήδη ψηφιστεί, το Δημόσιο θα είχε ευχέρεια ρευστότητας και θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε κάποιες, έστω και στοιχειώδεις, υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το Ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει πάνω από 1 δισ. ευρώ (1,3 δισ. υπολογίζεται) από το γεγονός ότι τορπιλίστηκε από τους ίδιους τους «θεσμούς» το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, που με την τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούσε να έχει αποδώσει καρπούς, καθώς οι ξένοι επισκέπτες κάνουν εκτεταμένη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Η πρακτική αυτή των «θεσμών», και δη σε τόσο κρίσιμα νομοσχέδια, που θα μπορούσαν να δώσουν έστω και μικρές ανάσες στη χειμαζόμενη εδώ και χρόνια ελληνική οικονομία, εκτιμάται από πολιτικούς παρατηρητές ότι είναι ένας ωμός, ένας ακραίως εκβιασμός προκειμένου να μην έχει ρευστότητα το Ελληνικό Δημόσιο και να μπορεί να σύρεται και να εκβιάζεται από τους δανειστές.

Χαρακτηριστική είναι η στάση των «θεσμών» και στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση έκανε συνεχώς προτάσεις με βάση την εμπειρία και τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που επέτρεπαν τη νομιμοποίηση και την επανεισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό με ένα υψηλότατο μεν πρόστιμο, αλλά όχι απαγορευτικό και παράλογο. Η ελληνική πλευρά έφτασε να προτείνει να υπάρξει πρόστιμο ακόμα και της τάξης του 50% για την επανεισαγωγή αδήλωτων εισοδημάτων, αλλά οι «θεσμοί» το μπλόκαραν…

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να απαιτήσουν ένα εξωφρενικό νούμερο, που έφτανε στο 90% του κεφαλαίου που θα επανεισάγονταν. Όπως εξηγούσαν αρμόδιοι παράγοντες, αυτό δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, γιατί κανείς δεν πρόκειται να κάνει χρήση μιας τέτοιας εξωφρενικής πρόνοιας, να πληρώσει δηλαδή το 90% του κεφαλαίου του ως πρόστιμο.

Η παρελκυστική τακτική των «θεσμών» ήταν ιδιαίτερα εμφανής και στη διαδικασία για την κατάρτιση και κατάθεση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα. Μπλόκαραν με τις μεταξύ τους συγκρούσεις και αντιφατικές θέσεις που διατύπωναν κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να ρυθμίσει και να ολοκληρώσει την υλοποίηση ενός σημαντικού θέματος.

Ακόμα και όταν μεταξύ τους έβρισκαν έναν τρόπο να κρύψουν τις διαφορές τους, έφταναν στο σημείο να πετάνε στο καλάθι τις ελληνικές προτάσεις και δημιουργούσαν συνεχώς προσκόμματα, όπως, π.χ., για το ύψος του ακατάσχετου των επιχειρηματιών κ.ά.

Υπουργοί και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι αγανακτισμένοι και απηυδισμένοι από τη συμπεριφορά αυτή των «θεσμών».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το όλο θέμα της στάσης και της συμπεριφοράς των «θεσμών» ιδιαίτερα στα κρίσιμα αυτά νομοσχέδια ετέθη επί τάπητος και μάλιστα με ένταση στην πρόσφατη σύσκεψη του πρωθυπουργού με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αντιδράσεις των υπουργών ήταν ιδιαίτερα θερμές για την παρελκυστική τακτική και τη συμπεριφορά των «θεσμών» σε αυτά τα θέματα. Μάλιστα κάποιοι έκαναν λόγο για διαρκή εμπαιγμό, αλαζονεία ακόμα και συνεχείς εκβιασμούς.

Σύμφωνα, πάντως, με τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες μέρες. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό που έχουν ζητήσει όλοι οι φορείς της Αγοράς. Στον λογαριασμό αυτό θα μπαίνουν όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και θα είναι ακατάσχετος για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ποσοστό 80%.

Έτσι, αν μια επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμα χρέη 300.000 ευρώ έως την ενεργοποίηση του λογαριασμού, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορούν να κάνουν κατάσχεση σε αυτόν τον λογαριασμό παρά μόνο στο 20% του μηνιαίου υπολοίπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, η δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, εάν οι διατάξεις ενεργοποιούνταν την 1η Οκτωβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *