Ξεκινάει καταιγίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων
Τελεσίγραφο των «θεσμών»
Εδώ και τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, πρέπει να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, σε ρυθμό μάλιστα… πολυβόλου. Αυτό είναι το τελεσίγραφο των αδίστακτων δανειστών – «θεσμών», που αποτελεί και ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Πλειστηριασμοί στα πάντα. Έρχεται, μάλιστα, και η σειρά της πρώτης κατοικίας στο τέλος του 2018, καθώς λήγει η προστασία που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις και έντονες αντιδράσεις. Το χειρότερο δε για τους δανειολήπτες είναι ότι στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις δεν θα μετράνε οι αντικειμενικές τιμές αλλά οι εμπορικές, δηλαδή η τιμή που έχει καθορίσει η Αγορά. Και αυτό σημαίνει ότι πολλά σπίτια που είναι πρώτη κατοικία θα περάσουν σε άλλα χέρια σε εξευτελιστικές τιμές. Το ίδιο θα ισχύει και για τις περιπτώσεις «κόκκινων» δανείων για τα οποία ως εγγύηση έχουν μπει ακίνητα.
Στόχος των τραπεζών είναι τη διετία 2018-2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 101,8 δισ. ευρώ που είναι σήμερα να έχουν μειωθεί στα 63,7 δισ. ευρώ. Ο… προγραμματισμός προβλέπει φέτος τον Δεκέμβριο να μειωθούν στα 95,7 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2018 στα 80,3 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2019 στα 63,7 δισ. ευρώ. Ξεκινάει, επίσης, τσουνάμι κατασχέσεων για οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Θυμίζουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, από τα οποία είναι ζήτημα αν είναι εισπράξιμα τα 12 με 15 δισ. ευρώ το ανώτερο, οι δε οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πλησιάσει τα 25 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, με βήμα σημειωτόν προχωράει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, παρότι μπορεί να δώσει οξυγόνο σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Με τις προϋποθέσεις, όμως, που θέτει για τις επιχειρήσεις, είναι ζήτημα αν μπορεί να υπαχθεί το 50%. Συγκεκριμένα, τα αγκάθια που κάνουν αδύνατη την ένταξη και την απαλλαγή από την αγωνία του λουκέτου και των πλειστηριασμών είναι τα εξής:
1) Η μία θετική χρήση για την επιχείρηση την τελευταία τριετία.
2) Η υποβολή 25 δικαιολογητικών.
3) Το κόστος για τον λογιστή και τον δικηγόρο που θα συντάξουν κάποια από τα απαιτούμενα έγγραφα.
4) Σε περίπτωση απόρριψης της πρώτης αίτησης, δεν μπορεί να υποβληθεί δεύτερη, ενώ αν το σύστημα βγάλει μια επιχείρηση πτωχευμένη, αυτή θα πτωχεύσει.
Leave a Reply