F Ο Επόπτης μπλόκαρε την εκλογή διευθύνοντος συμβούλου και στην Τράπεζα Πειραιώς! – Επί του Πιεστηρίου

Ο Επόπτης μπλόκαρε την εκλογή διευθύνοντος συμβούλου και στην Τράπεζα Πειραιώς!

  • Έτσι, για να μην αμφιβάλλει κανείς ποιος κυβερνά…

 

Μετά την Εθνική Τράπεζα, τα αφεντικά μπλόκαραν και την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς. Την ώρα, μάλιστα, που συνεδρίαζε επί τούτου το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, επενέβη ο μέγας Επόπτης του συστήματος, ο SSM, και επέβαλε τη διακοπή της συνεδρίασης, διαφωνώντας με την επιλογή του ΤΧΣ, που ήταν ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

Έτσι, για να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία κάποιοι… αιθεροβάμονες για το ποιος κυβερνά αυτήν τη χώρα. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό ο SSM (όργανο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) είχε απορρίψει την εκλογή του κ. Τσιτσιράγκου ως προέδρου του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, που ήταν πάλι πρόταση του ΤΧΣ (με την οποία συμφωνούσε και η κυβέρνηση) ύστερα από διεθνή διαδικασία που είχε γίνει και επελέγη ο κ. Τάκης Θωμόπουλος.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς την περασμένη Τετάρτη υποψήφιοι ήταν ο Χρ. Παπαδόπουλος και ο Άνθιμος Θωμόπουλος, ο οποίος έχει καταγραφεί ως άνθρωπος του γνωστού Τζον Πόλσον, διαχειριστή μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων (funds) και μεγαλομετόχου της Τράπεζας Πειραιώς. Ο οποίος Πόλσον μετέχει στο οικονομικό επιτελείο του νέου Προέδρου της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ!

Ο κ. Θωμόπουλος, όμως, με επιστολή που είχε στείλει το απόγευμα της Τρίτης (παραμονή της συνεδρίασης) είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του, κάτι για το οποίο ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς… ξέχασε (περιέργως) να ενημερώσει τα μέλη του ΔΣ!

Να σημειωθεί ότι ο… Επόπτης (SSM) μπλοκάρει για δεύτερη φορά τον διορισμό διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς. Η πρώτη ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, όταν το ΔΣ επρόκειτο να εκλέξει τον κ. Χρ. Παπαδόπουλο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θέλει ο SSM. Τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η τελική επιλογή είναι ο Νίκος Καραμούζης, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Eurobank. Ο ίδιος, πάντως, έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι ενδιαφέρεται να… μετακομίσει…

Η κατάληξη είναι πως οι «έξω» κάνουν ό,τι γουστάρουν… Όχι μόνο στα πολιτικά αλλά και στα οικονομικά και στα τραπεζικά.

Παντού, σε όλους τους χώρους, τα νήματα τα κινούν ξένα χέρια…

Τα παιγνίδια συνεχίζονται…

Ενώ είχε προγραμματισθεί ότι η εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα γινόταν την Παρασκευή, ξαφνικά αναβλήθηκε χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση πέραν της πληροφορίας ότι η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή είχε στείλει μήνυμα πως και οι δύο υποψήφιοι στους οποίους είχε καταλήξει το ΔΣ της Πειραιώς δεν έχουν την εμπιστοσύνη της Φρανκφούρτης – άλλη μια απόδειξη για το ποιος έχει το κουμάντο στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας.

Το μόνο για το οποίο… ειδοποίησαν είναι ότι ο SSM έχει δώσει διορία στο ΔΣ της τράπεζας να επιλέξει το πρόσωπο του νέου διευθύνοντος συμβούλου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι ο κύπριος τραπεζίτης Χρήστος Παπαδόπουλος, που παραμένει υποψήφιος, σε επιστολές που έστειλε στον επικεφαλής του SSM και στο ΔΣ της τράπεζας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία σκιά σε βάρος του για τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές στην τράπεζα Standard Chartered για ξέπλυμα χρήματος όταν ήταν επικεφαλής της και δεν έχει κανένα πρόβλημα ο SSM. Πρόβλημα μαζί του έχει ο Τζον Πόλσον, ο οποίος είναι αντίθετος με την υποψηφιότητά του.

ΟΤΟΕ: Μας θεωρούν αποικία τους!

Τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων θέτει η ΟΤΟΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της μιλάει για «παιγνίδια και μεθοδεύσεις αποικιοκρατικού τύπου στην εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς». Και καταγγέλλει: «Οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο σε όσους μεταχειρίζονται τη χώρα μας ως αποικία αλλά και σε εκείνους τους κυβερνητικούς κύκλους που δηλώνουν “έκπληκτοι” και ζητούν τάχα “να δοθούν εξηγήσεις” όταν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επιλογής και ανάδειξης των Διοικήσεων των τραπεζών είναι δικό τους έργο, αφού ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2015 από την ίδια την κυβέρνηση». Και καλεί τους πάντες «να διευκολύνουν αμέσως στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της εκλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς με ΜΟΝΟ κριτήριο τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της ίδιας της τράπεζας, που πρέπει να λειτουργήσει σε όφελος της πραγματικής οικονομίας, της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *