Πάμε σε βίαιη σύγκρουση για τα εργασιακά, με εθνική γραμμή από όλους τους φορείς
Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο
- Αν επιμείνει το ΔΝΤ σε ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, κατώτατου μισθού και συλλογικών διαπραγματεύσεων
- Αυτά που απαιτούν οι δανειστές δεν είναι στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για τα 2,5 δισ. της υπόλοιπης δόσης, λέει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση και όλοι οι κοινωνικοί φορείς (εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, μικρομεσαίοι, ξενοδόχοι και βιομήχανοι) είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω στις απαιτήσεις των δανειστών για ολοκληρωτική διάλυση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζομένους, με το ΔΝΤ να κρατάει το… μπουρλότο.
Για πρώτη φορά από το 2009 που η χώρα μπήκε στη θηλιά των Μνημονίων κατόρθωσαν τα Συνδικάτα και όλες οι Ομοσπονδίες της επιχειρηματικής δράσης να συμφωνήσουν σε μια εθνική γραμμή και μαζί με την κυβέρνηση να απαντήσουν στο ΔΝΤ, στην ΕΕ και στην ΕΚΤ: Ως εδώ, βήμα δεν κάνουμε παρακάτω.
Αυτή η τεράστιας σημασίας για τη χώρα και τον έλληνα πολίτη σύμπηξη κοινού μετώπου επετεύχθη την περασμένη Τρίτη στην κοινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, στην οποία πήραν μέρος η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις), ο ΣΕΒ (βιομήχανοι), η ΕΣΕΕ (εμπόριο) και η ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίοι).
Μπροστά σε αυτό το μέτωπο, δεν μπορούν να επιμείνουν στις ομαδικές απολύσεις, στις μειώσεις στους μισθούς, ακόμη και στον κατώτατο, στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, στη μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και στο «lockout» (ανταπεργία). Όταν απέναντί τους τους έχουν όλους, δεν μπορούν να επιμείνουν να γίνουν ζούγκλα οι εργασιακές σχέσεις. Και μάλιστα όταν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν αναφέρονται πουθενά τα εργασιακά.
Στην περίπτωση που επιμείνουν οι «θεσμοί», η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη όχι απλώς να μην υποχωρήσει, αλλά να πάει σε σύγκρουση, έχοντας υπέρ της τη συγκυρία όχι μόνο του Brexit αλλά και του αναβρασμού στην Ιταλία, όπου οι τράπεζες καταρρέουν, των αντιδράσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, εναντίον των οποίων το Βερολίνο θέλει να επιβάλει κυρώσεις για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους, και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γαλλία.
Το μόνο που φαίνεται να δέχονται οι κοινωνικοί φορείς να συζητηθεί είναι ο συνδικαλιστικός νόμος. Χαρακτηριστική είναι η θέση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη «για διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού», ενώ για τις ομαδικές απολύσεις και το «lockout», που φωτογραφίζουν τράπεζες και ΔΕΚΟ, επιθυμεί «έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο».
ΓΣΕΕ: Ναι σε εθνική γραμμή
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ενότητας του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου μετά τη συνάντηση. «Μαζί με τον υπουργό συζητήσαμε τρόπους για να χαράξουμε μια εθνική γραμμή, η οποία θα επιβεβαιώνει και πάλι όσα είχαμε συνομολογήσει το 2014 εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση, στα πλαίσια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη.
Εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια γραμμή, αρκεί να γίνει κατανοητό ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα της τεράστιας ύφεσης, να υπάρχει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει ανταπεργία, δεν μπορεί να μην υπάρχει προστασία της συλλογικής δράσης και κυρίως πρέπει να υπάρχει ένα σαφές και κινούμενο στα ευρωπαϊκά πλαίσια πλαίσιο διαπραγματεύσεων εθνικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».
Κατρούγκαλος: Εθνικό κοινωνικό μέτωπο
«Όλοι θέλουμε να δημιουργηθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μας βοηθήσει στο να αποκρούσουμε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις των γνωστών παικτών, που θέλουν να συνεχιστεί η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:
«Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα. Έτσι, πιστεύουμε ότι στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Leave a Reply