F «Πάω να δω τον ψηλό, παλιό πολιτικό»! – Επί του Πιεστηρίου

«Πάω να δω τον ψηλό, παλιό πολιτικό»!

  • Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΕΛΒΕΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΛΥΓΙΝΟΣ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΤΑ
  • Ο τότε Αρχηγός ΓΕΣ και οι δύο υπαρχηγοί εισηγήθηκαν τη σκανδαλώδη προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων   
  • Ενήμερος ήταν και ο τότε επικεφαλής του Δ’  Γραφείου ΓΕΣ Παν. Καράμπελας που ύστερα από την αποστρατεία του μετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου ως υφυπουργός Άμυνας 

 

 

– Εγώ φεύγω τώρα, πρέπει να πάω να δω τον πατέρα… 

– Ποιος είναι ο πατέρας; 

– Είναι ο ψηλός, παλιός πολιτικός, γεια σας…

Ο διάλογος αυτός διεξήχθη ανάμεσα στον (προφυλακισμένο σήμερα) Αντώνη Κάντα, όταν ήταν αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, τότε που γινόταν το μεγάλο πάρτι και οι μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έπεφταν σαν το χαλάζι, και στον ελληνοελβετό μεγαλοτραπεζίτη Φάνη Λυγινό, που σήμερα είναι κατηγορούμενος λόγω της συμμετοχής του στο πάρτι, χωρίς να διευκρινίσει για ποιον λόγο αποκαλούσε πατέρα τον «ψηλό, παλιό πολιτικό».

Τον διάλογο αυτόν αποκάλυψε ο Κάντας την περασμένη Πέμπτη, κατά την απολογία του στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα και Χριστόφορο Μάρκου, η οποία κράτησε εννέα ώρες περίπου και αφορούσε τη σκανδαλώδη προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων, που έγινε με απευθείας ανάθεση στη γερμανική εταιρεία Wegmann, συνολικού ύψους 195.000.000 ευρώ.

Όπως είπε ο Κάντας, ο διάλογος αυτός έγινε σε μια συνάντηση στην Αθήνα, στην οποία, εκτός των δύο, ήταν και ο γνωστός εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος είναι κατηγορούμενος, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, προφανώς λόγω της μεγάλης ηλικίας του – 83 ετών.

Τον «ψηλό, παλιό πολιτικό» ο Λυγινός δεν τον κατονόμασε.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των ανακριτών –να σημειώσουμε ότι απάντησε σε όλες–, στην ερώτηση για το ποιος εισηγήθηκε την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων αποκάλυψε ότι η εισήγηση έγινε από τον τότε Αρχηγό ΓΕΣ και τους υπαρχηγούς και υποβλήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, της οποίας επικεφαλής τότε ήταν ο Γιάννης Σμπώκος, που –ως γνωστόν– έχει καταδικαστεί για άλλες ιστορίες και κρατείται στις φυλακές.

Η εισήγηση κοινοποιήθηκε στο Δ΄ Γραφείο ΓΕΣ, όπου επικεφαλής ήταν ο Παν. Καράμπελας, ο οποίος μετείχε στην οικουμενική κυβέρνηση Παπαδήμου ως υφυπουργός Άμυνας.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, που μένει στη Γενεύη (όπως και ο Λυγινός), και Γραφείο που ειδικεύεται στη δημιουργία offshore εταιρειών και στη διαχείριση των χρημάτων των πελατών του… με ό,τι σημαίνει αυτό.

Και, όπως τόνιζαν ασχολούμενοι με τη δικαστική πλευρά των υποθέσεων αυτών, από τις αποκαλύψεις προκύπτει ότι υπήρχε μια αλυσίδα, Ευσταθίου – Λυγινός – Μεταξάς, με κοινό παρονομαστή που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί ή δεν έχει βγει το όνομά του στον αέρα. Κι εδώ οι ανακριτικές αρχές εκτιμούν, με βάση τα όσα έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα και τα στοιχεία που έχει η ανάκριση, ότι πρέπει να εμπλέκονται πολύ σπουδαία πρόσωπα.

Με αυτήν την εκτίμηση κουμπώνει η απάντηση που έδωσε ο Κάντας στην ερώτηση του ανακριτή για το αν έπαιρναν μίζες πολιτικά πρόσωπα:

– Αυτονόητο είναι… Για να παίρνω εγώ, τα έπαιρναν και οι από πάνω και οι από κάτω… χωρίς όμως να αναφέρει κάποιο όνομα.

Από την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων η μίζα που πήρε ήταν 750.000 ευρώ, 650.000 ευρώ σε τράπεζα της Ελβετίας και 100.000 ευρώ σε μετρητά.

Να σημειωθεί ότι στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται και ο γιος του προφυλακισμένου Παπαχρήστου, ο οποίος είναι δικηγόρος.

Ο Κάντας έχει στην πλάτη του άλλες εννέα δικογραφίες, αλλά από τη στιγμή που συνεργάζεται με τους εισαγγελείς και τους ανακριτές, αποκαλύπτει όλο το κύκλωμα και επιστρέφει τις μίζες που πήρε, αυτό αναγνωρίζεται ως έμπρακτη μετάνοια και για τις δύο τελευταίες κατηγορίες τού επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και όχι προφυλάκιση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *