F Πήρε πίσω το φακέλωμα των 500άρικων ο Στουρνάρας – Επί του Πιεστηρίου

Πήρε πίσω το φακέλωμα των 500άρικων ο Στουρνάρας

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ «Π»
Μετά το πρωτοσέλιδό μας ότι «Δολοφονεί την Αγορά»
  • Κατάργησε την εντολή που είχε δώσει για λήψη μέτρων και καταγραφή όλων των συναλλαγών που γίνονται με 500άρικα!

Άλλη μία μεγάλη επιτυχία είχε το «ΠΑΡΟΝ», τη δεύτερη τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να έρθουν στα πέντε νησιά μας (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω) τούρκοι χωροφύλακες για να ελέγχουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που μας στέλνουν.

Την περασμένη Κυριακή, μετά το πρωτοσέλιδό μας με τίτλο «Δολοφονεί την Αγορά», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναγκάσθηκε να πάρει πίσω την υπονομευτική για την ελληνική οικονομία εγκύκλιο που είχε βγάλει, με την οποία επέβαλλε στην ουσία να φακελώνουν οι τράπεζες όποιον πήγαινε να ανταλλάξει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης αξίας.

Τα στοιχεία που παρέθετε η εφημερίδα μας αποδείκνυαν ότι με την εξωπραγματική διαταγή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στερούσε ρευστό χρήμα από την Αγορά, δεν άφηνε να πέσουν στην κατανάλωση αποταμιεύσεις που έχει ο πολίτης κάτω από το στρώμα. Και όχι μόνο αυτό… Ο κ. Στουρνάρας άνοιγε… δουλειά για ντόπιους και ξένους που εκπροσωπούν διάφορα funds, καθώς θα άλλαζαν 500άρικα με ταρίφα 10%, ενώ με κάτι παραπάνω θα αναλάμβαναν να βγάζουν 500άρικα στο εξωτερικό.

Ήταν μια απόφαση που, όπως τονίζουν παράγοντες της Αγοράς, θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην οικονομία, χωρίς κανένα όφελος. Κυριακάτικα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναγκάσθηκε -προφανώς και ύστερα από παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων του οικονομικού τομέα- να εκδώσει ανακοίνωση… «πηγών της Τράπεζας της

Ελλάδος», οι οποίες επεσήμαιναν σχετικά με το θέμα που είχε προκύψει με την αλλαγή χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ:

«Η εγκύκλιος της ΤτΕ λέει ότι οι τράπεζες θα καταγράφουν τα στοιχεία μόνο όσων είναι άγνωστοι σε αυτές. Δηλαδή, αν κάποιος έχει έναν οποιονδήποτε λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα και πάει σε αυτήν την τράπεζα να αλλάξει 500άρικα, δεν καταγράφονται τα στοιχεία του. Αν είναι άγνωστος, καταγράφονται. Αυτό επιβάλλει η (διεθνής) νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος».

Να ψάχνουν όλες τις συναλλαγές τους!

Ο κ. Στουρνάρας, όμως, εσκεμμένα παραπλανεί τον κόσμο, γιατί άλλα έλεγε η εγκύκλιος που είχε εκδώσει κατόπιν εντολής του η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών στις 11 Μαρτίου, με αριθ. πρωτ. 197, η οποία είχε θέμα: «Ανταλλαγή τραπεζογραμματίων αξίας 500 ευρώ και εκτέλεση συναλλαγών με αυτά». Η εντολή ήταν να παρακολουθούν οι τράπεζες όλες τις συναλλαγές των πελατών τους που θα γίνονταν με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ!

Επομένως, κάθε άλλο παρά έχει σχέση με την αλήθεια η διαβεβαίωση των «πηγών» -που ως ανώνυμες είναι ανεύθυνες- ότι η εγκύκλιος της 11ης Μαρτίου επιβάλλει μόνο την καταγραφή των στοιχείων του αγνώστου στην τράπεζα που πάει να ανταλλάξει 500άρικα. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε αυτούσιο το «διά ταύτα» της εγκυκλίου, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης κ. Θεμιστοκλής Αντωνίου:

«2. Μέσω κατάλληλων διαδικασιών και μέτρων που λαμβάνουν, να καταγράφουν και να καταχωρούν μηχανογραφικά κάθε πράξη ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ με άλλα μικρότερης αξίας.

3. Να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανά πελάτη-φυσικό πρόσωπο μηχανογραφικά και να τις συνεκτιμούν με άλλες συναλλαγές του με χαρτονομίσματα της εν λόγω ονομαστικής αξίας, καθώς και με τις λοιπές συναλλαγές του κατά την εφαρμογή των μέτρων επιμέλειας που αναφέρονται ιδίως στις παραγράφους 5.4, εδάφ. (ν), (νi) και (viii), 5.16 (Συναλλαγές με μετρητά), καθώς και 8.1 και 8.2 της Απόφασης ΕΤΠΘ 281/5/17.3.2009, όπως ισχύει.

4. Στο πλαίσιο και των προαναφερόμενων μέτρων δέουσας επιμέλειας που εφαρμόζουν, αναλόγως και του κινδύνου ΞΧ/ΧΤ, να παρακολουθούν και τις λοιπές συναλλαγές πελατών τους που εκτελούνται με προσκομιζόμενα τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ, όπως, κατάθεση σε λογαριασμό των ιδίων ή τρίτων, αίτηση διενέργειας πληρωμής ή μεταφοράς πίστωσης κ.λπ., εν αναφορά και προς το οικονομικό / συναλλακτικό προφίλ του εκάστοτε πελάτη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *