Πού το πάνε οι «53»
- Ο Τσακαλώτος… διακριτικά τους στηρίζει
- Διεκδικούν ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης εν όψει συνεδρίου και απειλούν την κυβέρνηση
«Κορυφή του παγόβουνου» θεωρούν στην κυβέρνηση και την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ τη στάση της ομάδας των «53» στο Προσφυγικό, καθώς οι διαφωνίες τόσο για τη συμφωνία που υπέγραψε ο Αλ. Τσίπρας το καλοκαίρι (και ήταν ουσιαστικά η αιτία αποχώρησης του ηγετικού στελέχους της ομάδας Γ. Σακελλαρίδη έναν μήνα μετά) όσο και για επιμέρους μέτρα (π.χ. Ασφαλιστικό) είναι γνωστές, αν και κρατήθηκαν χαμηλά στο εσωτερικό κόμματος και κυβέρνησης.
Ωστόσο το Προσφυγικό και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, με την οποία η κυβέρνηση συμφώνησε, παρά τις διατυπώσεις για «γκρίζες ζώνες», επανέφεραν στο προσκήνιο τους «53». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, «στην πραγματικότητα το Προσφυγικό και η συμφωνία έδωσαν την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επανακάμψει δριμύτερη στο εσωκομματικό μέτωπο, διεκδικώντας για τον εαυτό της έναν διακριτό πολιτικό ρόλο, ως μειοψηφία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ». Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν το τελευταίο διάστημα, δείχνουν πως είναι ακόμη ισχυροί. Πριν από σχεδόν έναν μήνα πραγματοποίησαν πανελλαδική σύσκεψη, καθορίζοντας τη γραμμή που θα κρατήσουν στο επερχόμενο συνέδριο.
Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας τους έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν μια διαφορετική πολιτική κατεύθυνση από το υπόλοιπο κόμμα και να αναδείξουν τη διαφορετικότητά τους. Με τη χθεσινή δημόσια παρέμβασή τους απλώς επικύρωσαν στην πράξη την επιστροφή τους, αφού μέχρι τώρα απλώς εξέφραζαν τις διαφωνίες τους στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως η ομάδα δεν εμφανίζεται ενιαία. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τον ενεργότερο ρόλο έχουν η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και η Βασιλική Κατριβάνου, ενώ σε κομματικό επίπεδο τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Υδραίος και Μανώλης Σαρρής. Αντίθετα, αποστασιοποιημένοι από την ομάδα δείχνουν να είναι στελέχη όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς καθώς και τα μέλη τους που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όπως ο Θοδωρής Δρίτσας. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ναι μεν δεν έχει πια την ηγετική θέση που κατείχε στους «53» μέχρι πέρυσι, συνεχίζει όμως να τους παρέχει τη διακριτική στήριξή του. Αντίθετα, τελείως απομακρυσμένος από τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μάλιστα, ο Σακελλαρίδης δεν έχει αναπτύξει πολιτική σχέση ούτε με την ομάδα του (πρώην γραμματέα του κόμματος) Τάσου Κορωνάκη και όσων πρώην στελεχών των «53» αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου, δείχνοντας πως -για την ώρα- η σχέση του με την κεντρική πολιτική σκηνή έχει κλείσει.
Κάθετη διαφωνία, παράτυπη η συμφωνία
Πάντως, βουλευτές που ανήκουν στους «53» εξηγούν ότι η θέση τους για τη συμφωνία δεν επηρεάζει τη στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο για το Προσφυγικό που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Ωστόσο ασκούν δριμεία κριτική στη συμφωνία που αποδέχθηκε η κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής ως «ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε αυτή τη στιγμή και βάσει των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Κατά τους βουλευτές των «53», το νομοσχέδιο βάζει τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και δεν επηρεάζεται από την ευρωτουρκική συμφωνία. Ωστόσο ζητούν, για παράδειγμα, να μην τίθεται μέγιστο χρονικό περιθώριο 14 αλλά 28 ημερών στη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας.
Όπως σημειώνουν στις θέσεις που διατύπωσαν εναντιωμένοι στο νομοσχέδιο επικύρωσης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που ψηφίζεται αύριο: «Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η είσοδος των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι ‘‘παράτυπη’’.
Για μας, παράτυπη δεν είναι η προσφυγιά αλλά οι λόγοι που τη δημιούργησαν. Παράτυπη και παράνομη είναι κάθε απόπειρα ακύρωσης των διεθνών συμβάσεων και ιδιαίτερα της συνθήκης της Γενεύης.
Παράνομα είναι τα κάστρα που φτιάχνει η Ευρώπη, τα κλειστά κέντρα, η πολιτική αποτροπής, οι σκηνές απόγνωσης, η αναλγησία ακόμα και μπροστά σε ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά. Παράνομη, εντέλει, είναι η ίδια η ευρωπαϊκή ελίτ, που κλείνει τα μάτια της μπροστά στη διεθνή νομιμότητα και αντιμετωπίζει, έστω και άτυπα, την Τουρκία ως ‘‘ασφαλή τρίτη χώρα’’ για τους πρόσφυγες».
Σημειώνεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξέφρασαν, από την πλευρά τους, φόβους ότι τυχόν χρονική επιμήκυνση των διαδικασιών θα οδηγήσει εκ νέου σε ασφυξία τα νησιά και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου.
Για τον λόγο αυτό προτείνουν να μετακινούνται οι αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα μέχρι να αξιολογηθούν οι αιτήσεις τους.
Leave a Reply