Προς απλή αναλογική και όριο 3% προσανατολίζεται ο Τσίπρας
Αλλάζει το πολιτικό τοπίο
- Από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή εξαρτάται αν θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές
- Ξεκινάει διαβούλευση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων
Πριν από τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου προσανατολίζεται να καταθέσει και να ψηφίσει στη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τις επόμενες μέρες, και πιθανόν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να ανοίξει και τα χαρτιά του για τον εκλογικό νόμο, ενώ στη συνέχεια θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προθέσεις του και θα ζητήσει τις προτάσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, φαίνεται ότι τελικά κλειδώνει η απλή αναλογική (χωρίς μπόνους) ως πρόταση, την οποία και θα συζητήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κλειδώνει και το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή, για εθνικούς λόγους, αν και ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν και ένα ενδεχόμενο να συζητηθεί κάποιο χαμηλότερο όριο, κοντά στο 2,5%-2,7%, υπό τον απαράβατο όμως όρο ότι το συγκεκριμένο κόμμα θα έχει δεσμευτεί πριν από τις εκλογές ότι θα συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτή η παράμετρος, δηλαδή το ενδεχόμενο του λίγο χαμηλότερου από το 3% ορίου, παραμένει προς το παρόν μόνο ως σκέψη.
Ωστόσο υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για το θέμα της κυβερνησιμότητας και την ανάγκη σχηματισμού ισχυρών κυβερνήσεων από μια σειρά στελέχη και υπουργούς, με προεξάρχοντα τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, που θέλουν ναι μεν πιο αναλογική ψήφο στον νέο νόμο, με σπάσιμο περιφερειών και διατήρηση ενός χαμηλότερου μπόνους (27-28 έδρες έναντι των 50 που προβλέπει ο ισχύων νόμος), το οποίο θα παίρνει συνασπισμός κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης. Βέβαια, πλην του κ. Κουρουμπλή και άλλα στελέχη εξέφρασαν προβληματισμό για το αν θα μπορεί να σχηματιστεί μια βιώσιμη και αποτελεσματική κυβέρνηση μέσα από το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής.
Σε ευρεία σύσκεψη με πρωτοκλασάτους υπουργούς και στενούς του συνεργάτες ο κ. Τσίπρας εξέφρασε μια σειρά από σκέψεις γύρω από την κατάργηση του μπόνους και την επεξεργασία ενός νόμου που θα προωθεί την απλή και άδολη αναλογική.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων υπουργών τάχθηκε υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να ετοιμάσει άμεσα για συζήτηση νόμο με βάση την απλή και άδολη αναλογική.
Σύσκεψη με την Πολιτική Γραμματεία είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Παρασκευής, ώστε να είναι ενήμερο το κόμμα.
Νέα σύσκεψη αναμένεται να συγκληθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Μαξίμου υπό τον κ. Τσίπρα για τις τελευταίες λεπτομέρειες του εκλογικού νόμου και στη συνέχεια, με έτοιμο το σχέδιο-πρόταση, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας τους συναίνεση σε κάποιες παραμέτρους του εκλογικού νόμου, που πιθανότατα να αναδιαμορφωθεί για ψήφισή του στη Βουλή από τα 2/3, ώστε οι επόμενες βουλευτικές εκλογές να γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο.
Το ΠΑΣΟΚ, για την ώρα, επιμένει σε απλή αναλογική και επισημαίνει ότι το μπόνους πρέπει να δίνεται σε συνασπισμό κομμάτων που μπορούν να συνυπάρχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ευδιάκριτη διαφορά με το δεύτερο κόμμα.
Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες αναρωτιούνται αν όλοι στο ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο ή αν ο κ. Βενιζέλος και ενδεχομένως κάποιοι βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θα αποστασιοποιηθούν στην ψηφοφορία.
Το Ποτάμι δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση του, ωστόσο επιμένει ότι πρέπει να ξεκινήσει διάλογος για αυτό το θέμα. Αντίθετα, η Ένωση Κεντρώων, διά του Βασίλη Λεβέντη, ξεκαθάρισε ότι ψηφίζει μόνο απλή και ανόθευτη αναλογική.
Το ΚΚΕ παγίως διαμηνύει ότι είναι υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής. Ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι είναι συγκρατημένοι ως προς την τελική στάση του ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα προβληματίζονται μήπως το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή αποτελέσει ένα τρόπον τινά άλλοθι ώστε να ισχυριστούν στο ΚΚΕ ότι δεν πρόκειται για απλή και άδολη αναλογική ή μήπως υπάρξουν θέματα που θα δώσουν πάτημα στο ΚΚΕ να αποστασιοποιηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην ψηφοφορία, στο πλαίσιο της καταγγελτικής πολιτικής του έναντι της κυβέρνησης.
Leave a Reply