F Προστατεύονται οι εγγυητές των «κόκκινων» δανείων – Επί του Πιεστηρίου

Προστατεύονται οι εγγυητές των «κόκκινων» δανείων

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης δηλώνει:

Κυνηγούσαν οι τράπεζες τον εγγυητή, που ήταν πιο αξιόχρεος από τον οφειλέτη, γιατί είχε ακίνητη περιουσία

> Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος των Συμβολαιογράφων: Είναι μείζον θέμα – Τι όπλα έχει στα χέρια του ο εγγυητής

Σε απόγνωση έχουν φτάσει δεκάδες χιλιάδες εγγυητές που έχουν υπογράψει για δάνειο που πήρε κάποιος συγγενής ή φίλος τους, καθώς οι τράπεζες έχουν στραφεί εναντίον τους γιατί έχουν είτε περιουσιακά στοιχεία, κυρίως ακίνητα, είτε κάποια επιχείρηση με κερδοφόρα αποτελέσματα, ενώ ο οφειλέτης δεν καλύπτει από τα δικά του ακίνητα το ποσό του δανείου του.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, κοινωνός των οποίων είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ βεβαίως ζει τα τεράστια προβλήματα των εγγυητών, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και ό,τι άλλο έχουν και να μείνουν στον δρόμο, και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Από τη συζήτηση που είχαμε μαζί του στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra προέκυψε ότι υπάρχουν καλά νέα, ότι πλέον οι εγγυητές προστατεύονται με ειδική διάταξη, η οποία εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και καλύπτει το 80% των εγγυητών.

Μας είπε συγκεκριμένα ο ειδικός γραμματέας Φώτης Κουρμούσης:

«Το πρόβλημα με τις οχλήσεις στους εγγυητές ξεκίνησε κοντά στο Πάσχα, κατά την τελευταία διαπραγμάτευση για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης, έφερε το θέμα των εγγυητών στο τραπέζι με τους ‘‘θεσμούς’’ και στο πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε μια σειρά από διατάξεις που προστατεύουν τους εγγυητές, μία από τις οποίες είναι πάρα πολύ σημαντική. Ένας εγγυητής λέει: ‘‘Εντάξει, να πληρώσω”, αλλά το πρώτο πράγμα που ρωτάει είναι: ‘‘Tι πρέπει να πληρώσω;’’.

Κατ’ αρχάς, να δούμε τι πλήρωσε ο οφειλέτης. Λέει ότι από τα 100.000 ευρώ πλήρωσε τα 40.000 ευρώ, πήγε και στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη και του είπε ο δικαστής να δώσει άλλα 20.000 ευρώ, άρα 60.000 ευρώ. ‘‘Ωραία”, λέει ο εγγυητής, ‘‘να πληρώσω 40.000 ευρώ σε 35 χρόνια, έτσι δεν λέει ο νόμος Κατσέλη;”. ‘‘Όχι”, του έλεγε η τράπεζα. ‘‘Θα πληρώσεις 100.000 ευρώ”. Του ζητούσε, δηλαδή, όλο το δάνειο. Δυστυχώς, η νομοθεσία στη χώρα μας ήταν έτσι, ‘‘θα τα πληρώσεις όλα”. Τώρα, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε δεν ισχύει πια κάτι τέτοιο. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί καλύπτει σχεδόν το 80% των εγγυητών».

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άρθρο στο paron.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *