Ρυθμίσεις-ανάσα για τα «κόκκινα» δάνεια
Αποκαλύπτουμε τι συζητήθηκε στη σύσκεψη του Δραγασάκη με τους τραπεζίτες
- Μέχρι ποσού 1.000.000 ευρώ δεν θα πουληθούν
- Από 1.000.000 ευρώ και πάνω θα γίνει διαπραγμάτευση με τις τράπεζες
- Στο 10% με 15% θέλουν να τα αγοράσουν τα «κοράκια»
Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία όμως καθυστερεί εσκεμμένα το «κουαρτέτο», με στόχο να μείνει η χώρα από λεφτά – ρευστότητα, γνωρίζοντας ότι φθάνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, ώστε να υποκύψει ο Τσίπρας και να δεχθεί όλα τα σκληρά μέτρα που απαιτούν, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα φέρουν την κοινωνία στα κάγκελα (αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη σελ. 1). Και αυτό έχει αποτέλεσμα να έχει αδρανοποιηθεί η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά), το συνολικό ύψος των οποίων υπολογίζεται μεταξύ 100 και 120 δισ. ευρώ, με συνέπεια να αυξάνονται οι επισφάλειες, να μην πληρώνουν και εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να μην υπάρχουν νέα κεφάλαια για να στηριχθούν οι τράπεζες.
Όσο καθυστερεί, επομένως, η ρύθμιση είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χρειασθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση. Το κράτος θα πρέπει να βάλει λεφτά και αν δεν επαρκούν το ενδεχόμενο ενός bail in («κούρεμα» καταθέσεων) θα είναι ανοικτό. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στον ορίζοντα, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα επισπευσθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Ήδη την εβδομάδα που πέρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε συσκέψεις με τους διοικητές των τραπεζών και συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για να δοθεί τέλος στην αδράνεια γύρω από το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές:
• Τα δάνεια μέχρι 1.000.000 ευρώ δεν θα πουληθούν σε ξένα funds.
• Για δάνεια από 1.000.000 ευρώ και πάνω οι επιχειρήσεις – δανειολήπτες θα μπορούν να δεσμευθούν για την εξυπηρέτησή τους, με την καταβολή δόσεων στις οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν.
• Τα δάνεια που οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν, ακόμη και με κάποιο «κούρεμα», θα πουληθούν σε funds, τα οποία θέλουν να τα πάρουν στο 10% με 15%!
Η επίλυση αυτού του καυτού προβλήματος εξαρτάται και από τις διαθέσεις των τραπεζιτών. Και συγκεκριμένα από το αν κάποιοι θα θελήσουν να «παζαρέψουν» οι ίδιοι τη ρύθμιση… συνδυάζοντάς την και με την παραμονή τους.
Υπάρχουν καλά νέα…
Οι δείκτες σε πολλούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πολύ ενθαρρυντικοί και δείχνουν ότι το κλίμα είναι καλό και η ελληνική οικονομία μπορεί να βγει από τον γύρο του θανάτου, αρκεί να πάψει να είναι αιχμάλωτη της αδρανοποίησης.
Ο τουρισμός θα ξεπεράσει τα περσινά νούμερα. Ο αριθμός των κρατήσεων είναι προάγγελος, ενώ οι αφίξεις ήδη έχουν εκτιναχθεί. Ακόμη, αυξήθηκαν οι εξαγωγές, όπως και οι προσλήψεις. Στο χέρι μας είναι να πάρουμε την πάνω βόλτα.
Leave a Reply