Ρύθμιση-πακέτο για δάνεια και δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προτείνει ο Μιχ. Σάλλας
- ΠΑΡΑ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΤΡΟΪΚΑ», ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΧΕΤΑΙ
Καίρια παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας στο μέγα θέμα που καίει όλες τις επιχειρήσεις, και κυρίως τις μικρομεσαίες. Στην ατολμία, δηλαδή, της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απόφαση για 100 δόσεις και πάνω όσον αφορά την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ατολμία που την έδειξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ.
Ο κ. Μιχ. Σάλλας, ένας άνθρωπος της αγοράς που ξέρει απέξω κι ανακατωτά τα προβλήματα που βιώνει η μικρομεσαία επιχείρηση (θυμίζουμε ότι το 1981 ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου και στη συνέχεια πέρασε με επιτυχία από πολλά κρίσιμα πόστα), τόνισε ότι μαζί με τη ρύθμιση των τραπεζικών επιχειρηματικών δανείων, για τα οποία άφησε να εννοηθεί ότι έχουν αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες, θα πρέπει να ρυθμιστούν και οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς προτείνει κάτι πολύ σημαντικό, που θα δώσει οξυγόνο για να κρατηθούν στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας: ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγκεκριμένα, κατά την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, που θα παρέχει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καλύτερη πρόσβαση στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της τράπεζας, είπε:
«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο ρόλος τους στην οικονομία είναι κρίσιμος. Η υποστήριξη αυτή, ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους επιχειρηματίες στο μέτωπο των ασφαλιστικών και φορολογικών τους θεμάτων».
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλου Ραβάνη, ο οποίος τόνισε:
«Κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει πως οι ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τη ρύθμιση δανείων που δρομολογούν οι τράπεζες προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».
Ανένδοτη η «τρόικα»!
Το πρόβλημα, βέβαια, είναι η «τρόικα», η οποία συνεχίζει να μπλοκάρει την πρόθεση ακόμη και του πρωθυπουργού για εξόφληση των οφειλόμενων σε 100 δόσεις. Ήταν ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών κατά τη συνάντηση στο Παρίσι, όπου οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί αποδείχθηκαν άνθρακας.
Μάλιστα, στην κυβέρνηση πίστευαν ότι στο τέλος η «τρόικα» θα… έδινε την άδεια να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα. Και το πίστευαν σε τέτοιο βαθμό, που είχαν αφήσει να διαρρεύσει με non-paper σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα ότι ο κ. Σαμαράς θα το ανακοίνωνε στη ΔΕΘ. Αλλά τελικά είπε μόνο μισόλογα, επιβεβαιώνοντας ότι η «τρόικα» αποφασίζει για όλα.
Αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το ok στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για πληρωμή των χρεών μέχρι 15.000 ευρώ σε 100 ή 120 δόσεις!
Και βέβαια, καλά κάνουν και το παίζουν… κυβερνήτες οι «τροϊκανοί», από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανέχεται να έχουν λόγο ακόμη και για οφειλές 15.000 ευρώ, που αφορούν πάνω από 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι λόγω της οφειλής τους δεν έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Leave a Reply