F Στα χέρια του Τσίπρα το αύριο της χώρας – Επί του Πιεστηρίου

Στα χέρια του Τσίπρα το αύριο της χώρας


Ακόμη και η βαριά συμφωνία δημιουργεί στέρεη προοπτική (ή ελπίδες)
  • Έχει όλο τον πολιτικό χρόνο δικό του –δεν έχει μπροστά του καμία εκλογική δοκιμασία (δημοτικές ή ευρωεκλογές)– και η ανάκαμψη και η ανάπτυξη μπορούν να έρθουν, αρκεί να φορολογηθεί ο παραγόμενος πλούτος
  • Αλλαγή κλίματος στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα

Ούριος άνεμος φυσάει πλέον στα πανιά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τη συμφωνία για την αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους, που θα κάνει λιγότερο ακριβή την εξυπηρέτησή του, αλλά και μετά τη χειροπιαστή επιβεβαίωση τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, με την ψήφιση των μέτρων για το Ασφαλιστικό, ότι παραμένει σκληρό μπλοκ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση από τους 153 βουλευτές.

Πολιτικά, ο δρόμος δεν έχει κανένα εκλογικό εμπόδιο (μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης δεν υπάρχουν ούτε δημοτικές εκλογές ούτε ευρωεκλογές). Έχει, επομένως, την πολυτέλεια ο πρωθυπουργός να σχεδιάσει όλα τα βήματα από δω και πέρα χωρίς την αγωνία της κάλπης και να αλλάξει πολλά, δημιουργώντας τις προοπτικές για επενδύσεις -πρωτίστως από μέσα-, που θα φέρουν την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση την ανάκαμψη της χώρας.

Ήδη ένας θετικός παράγοντας είναι η διαπίστωση ότι η Αμερική μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο έχει πάψει να «χρησιμοποιεί» την Ελλάδα για να κρατάει σε αναστάτωση την Ευρώπη και να παίζει τα παιγνίδια της. Τώρα την ανακατωσούρα την έχει… αναλάβει η Αγγλία με το Brexit, η Ιταλία με τις επιθέσεις του Ρέντσι και του Ντράγκι για τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γαλλία με τη συμφωνία TTIP και η Τουρκία με την απαίτησή της για κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες, απειλώντας ότι αν δεν καταργηθεί θα ξανανοίξει τους ασκούς του Προσφυγικού.
Το ότι το κλίμα στην Ουάσινγκτον είναι πολύ θετικό προς το Μαξίμου επιβεβαιώνεται από τις συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο που έχει ο ευρισκόμενος στην Αμερική υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς – την Πέμπτη συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Εξαγωγών – Εισαγωγών Γουάντα Φέλτον.

Τι πρέπει να γίνει
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς και επενδυτικούς κύκλους, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ εύκολο να γυρίσει το τιμόνι η χώρα, και μάλιστα χωρίς κόστος για τον συνεπή πολίτη, που και σήμερα πληρώνει τους φόρους του, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Αυτό που εννοούν είναι ότι, αν φορολογηθεί ο παραγόμενος πλούτος, το Δημόσιο δεν θα έχει πρόβλημα. Και για να γίνουν πιο συγκεκριμένοι, παίρνουν ως βάση το 2004, όταν ο συνολικός τζίρος –ο παραχθείς πλούτος– ήταν 88 δισ. ευρώ και το Δημόσιο θα είχε περίπου 44 δισ. ευρώ αν φορολογούνταν στο 100%. Αυτό, φυσικά, είναι ευθύνη του φορολογικού μηχανισμού και εδώ ο πρωθυπουργός θα πρέπει να τραβήξει αυτιά, ώστε οι υπουργοί του οικονομικού τομέα να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία, για να μην πετάει κανείς στα σύννεφα, σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπορεί να καταπολεμηθεί στο 100%. Υπάρχουν, μάλιστα, χώρες της ΕΕ που αφήνουν συνειδητά να κυκλοφορεί ένα ποσοστό της φοροδιαφυγής για να μη μένει κάτω από τα στρώματα.

100 δισ. το μαύρο χρήμα
Υποστηρίζουν ακόμη ότι το μαύρο χρήμα που υπάρχει σήμερα ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ και όχι στα 40 δισ. ευρώ, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν μπορεί να μετρήσει, π.χ., τον ξένο που κάνει τουρισμό με κρουαζιερόπλοιο και χαλάει χρήματα για να πάρει ένα μπουκάλι νερό ή να φάει σε μια ταβέρνα χωρίς να του κόβουν αποδείξεις.
Πιστεύουν, επίσης, ότι η οικονομία σήμερα, με τις άγριες περικοπές, βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν το 1996, επί κυβέρνησης Σημίτη, επομένως με τους κατάλληλους χειρισμούς έχει όλες τις προϋποθέσεις για τη λυτρωτική ανάκαμψη.

Φως ίσως και στο τέλος του 2016
Πάντως, αρκετοί επώνυμοι πολιτικοί του κεντροδεξιού χώρου που κάθε άλλο παρά είναι… φαν του Τσίπρα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό το 2016 να κλείσει με μικρό πλεόνασμα, αλλά για το 2017 προβλέπουν ότι με το κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, εντός και εκτός Ελλάδας, που προσέφερε η συμφωνία θα πιαστεί το πλεόνασμα για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και ενδεχομένως δεν θα χρειασθεί να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος κόφτης που μπήκε στη ζωή μας!
Και σε αυτήν την εξέλιξη-κατάληξη στοχεύει η αυστηρή εντολή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την επομένη του θετικού για την Ελλάδα Eurogroup να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν. Συγκεκριμένα, τα λόγια του Τσίπρα ήταν: «Τώρα δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. Τώρα είναι η ώρα για σκληρή και συγκροτημένη, μεθοδική δουλειά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *