Στα 80 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή κάθε χρόνο!
Πλήρης επιβεβαίωση του «Π»
- Παραδέχεται ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων
Πριν από δύο Κυριακές αποκαλύπταμε με πρωτοσέλιδο τίτλο ότι στα σεντούκια βρίσκονται 100 με 120 δισ. ευρώ και εξηγούσαμε ότι το 1/3 του παραγόμενου εθνικού προϊόντος φοροδιαφεύγει, επισημαίνοντας βάσει στοιχείων ότι μόνο το 1/3 του ΑΕΠ φορολογείται και το άλλο 1/3… νομίμως (!) απαλλάσσεται!
Προχθές ήρθε το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ και επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές. Έγραφε ότι τα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν εισόδημα μόνο 74 δισ. ευρώ, όταν το εισόδημα των νοικοκυριών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι 155 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ 175 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η σχετική παράγραφος του δελτίου, με τίτλο «Ο παραλογισμός της φοροεισφοροεισπρακτικής πολιτικής και άλλες θλιβερές ιστορίες», έχει ως εξής:
• «Σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές, το εισόδημα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα είναι 74 δισ. ευρώ, όταν το εισόδημα των νοικοκυριών, σύμφωνα με στοιχεία διαθεσίμου εισοδήματος της ΕΛΣΤΑΤ, ανέρχεται σε 155 δισ. ευρώ περίπου (χωρίς παροχές σε χρήμα και είδος) και όταν το ΑΕΠ της χώρας είναι γύρω στα 175 δισ. ευρώ».
Αυτό που ευθέως προκύπτει αν προσθέσουμε τα 74 δισ. ευρώ που δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 155 δισ. ευρώ που είναι το εισόδημα των νοικοκυριών, κατά την ΕΛΣΤΑΤ, είναι ότι έχουμε 229 δισ. ευρώ ΑΕΠ και όχι 175 δισ. ευρώ. Μια διαφορά 54 δισ. ευρώ το λιγότερο, που ξεπερνάει τα 80 δισ. ευρώ με το μαύρο χρήμα που δεν δηλώνεται.
Και αυτό το παραδέχεται ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας στην αρχή του δελτίου του: «Η υπερφορολόγηση μεταφέρει την οικονομική δραστηριότητα στη “μαύρη’’ οικονομία και σκοτώνει την έντιμη επιχειρηματικότητα.
Χαρακτηριστικά της υπερφορολόγησης είναι όχι μόνο οι de facto υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές που πληρώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι αλλά και η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τα λουκέτα, η απόσυρση επαγγελματικής ιδιότητας από την αγορά, η μετανάστευση επιχειρήσεων και εργαζομένων κ.ο.κ.». Και επισημαίνει στη συνέχεια:
Ποιοι πληρώνουν
• «Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν έχει καταφέρει να φέρει στην επιφάνεια την κρυμμένη φορολογητέα ύλη, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους συνεπείς φορολογουμένους. Όταν οι επιχειρήσεις σε 32 ευρωπαϊκές χώρες φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 40,3% κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τον 6ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, με το 51% των προ φόρων κερδών τους να απορροφάται στην πληρωμή εταιρικού φόρου (22,4%) και φόρου στην εργασία (27,7%).
Επίσης, το 92,5% των φορολογικών εσόδων φυσικών προσώπων καταβάλλεται από το 33% των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ το υπόλοιπο 67% των φορολογουμένων δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.055 ευρώ, ή 255 ευρώ τον μήνα, και πληρώνουν μέσο φόρο 114 ευρώ, ή 9,5 ευρώ τον μήνα».
Leave a Reply