Στην έξοδο 18.000 τραπεζικοί υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2015
- Ουρά απολύσεων στο Δημόσιο
Μετά τα σχεδόν 40 δισ. ευρώ κρατικού χρήματος που εισέπραξαν κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης πριν από περίπου οκτώ μήνες αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέσα στον Μάιο (για Εθνική και Eurobank), οι (συστημικές) τράπεζες περνούν στην επόμενη φάση της αναδιάρθρωσης, προχωρώντας σε μειώσεις προσωπικού με απολύσεις, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αλλά και μειώσεις μισθών.
Συγκεκριμένα, μείωση προσωπικού 25% – 30% υποδεικνύει η «τρόικα» στις διοικήσεις των τραπεζών, κάτι που σημαίνει ότι 15.000 με 18.000 υπάλληλοι, από το σύνολο των περίπου 60.000 που απασχολούνται σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, θα βρεθούν την επόμενη διετία εκτός εργασίας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να εγκριθεί το επόμενο διάστημα από την «τρόικα», οι τράπεζες, αρχικά, θα προχωρήσουν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ενώ στον προγραμματισμό θα συνυπολογιστούν και οι προβλέψεις για τους υπαλλήλους, των οποίων τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα ωριμάσουν το συγκεκριμένο διάστημα. Όσον αφορά τα προγράμματα εθελουσίας, την αρχή έκανε η Τράπεζα Πειραιώς με ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί να μειώσει κατά 10% το προσωπικό του ομίλου στην Ελλάδα. Μόνο μέσα στο 2013 οι τράπεζες μείωσαν το προσωπικό τους περίπου κατά 5.000 άτομα μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου προκειμένου να περιορίσουν από φέτος πλέον τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 7.500 άτομα το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέχρι τώρα:
- Η Εθνική Τράπεζα απομάκρυνε συνολικά 2.510 εργαζόμενους, με κόστος 193 εκατ. ευρώ.
- Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποίησε εθελούσια έξοδο στην οποία συμμετείχαν 2.182 εργαζόμενοι, με κόστος 102 εκατ. ευρώ.
- Η Εurobank υλοποίησε εθελούσια έξοδο για 1.100 άτομα, με κόστος 64 εκατ. ευρώ.
Οι μειώσεις μισθών…
Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους τραπεζίτες, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα απομάκρυνσης προσωπικού από τις τράπεζες, όχι μόνο με εθελούσιες εξόδους αλλά και με απολύσεις. Ταυτόχρονα, στις πρώτες επαφές με την ΟΤΟΕ, οι τραπεζίτες έθεσαν θέμα μειώσεων αμοιβών της τάξεως του 15% – 20% που θα προέλθουν τόσο από τους βασικούς μισθούς όσο και από την κατάργηση επιδομάτων. Επιπλέον, επιδιώκουν: Ευέλικτο ωράριο λειτουργίας των τραπεζών, αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών απασχόλησης, κατάργηση διαφόρων επιδομάτων και μείωση των ημερών ετήσιας άδειας. Να σημειώσουμε ότι εδώ και δύο εβδομάδες η διοίκηση της Alpha Bank προχώρησε σε καταγγελία της επιχειρησιακής σύμβασης, ζητώντας διαπραγματεύσεις για μισθούς και εργασιακά από μηδενική βάση. Προηγουμένως είχε προχωρήσει στη μείωση μέχρι και 20% των αποδοχών των εργαζομένων που προέρχονταν από την Εμπορική.
Αναλυτικά οι προτάσεις των τραπεζιτών στο συνδικάτο των τραπεζοϋπαλλήλων αφορούν:
- Μειώσεις μισθών κατά 15% – 20%. Οι μειώσεις θα προέλθουν κατά ένα μέρος από την περικοπή των βασικών αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και από την κατάργηση επιδομάτων, όπως αυτό του ισολογισμού και του γάμου. Αντιστοίχως, το επίδομα πολυετίας μειώνεται από 1,85% ανά έτος που είναι σήμερα σε 1,5% ανά τριετία.
- Ωράριο. Εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου λειτουργίας – συναλλαγών των τραπεζών από τις 10.00 ως τις 18.00 σε ορισμένες περιοχές (π.χ. τουριστικές) και από τις 8.00 ως τις 16.00 σε κάποιες άλλες.
- Αύξηση των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης από 37 σε 39, με διατήρηση του πενθήμερου.
- Κατάργηση της επιπλέον χειμερινής αδείας.
- Μείωση καταστημάτων. Οι τράπεζες προγραμματίζουν μείωση κατά 30% – 40% των τραπεζικών καταστημάτων (δηλαδή 1.000 – 1.400 λιγότερα καταστήματα στην επόμενη τριετία, από 3.565 που ήταν το 2011). Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας περισσότεροι από 8.000 τραπεζοϋπάλληλοι.
Ουρά απολύσεων στο Δημόσιο…
Σιγή ασυρμάτου εφαρμόζει η κυβέρνηση για το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που αφορά τον δημόσιο τομέα και προβλέπει τη διατήρηση μόνιμου μηχανισμού απολύσεων, μέσω διαθεσιμότητας, στο Δημόσιο και μετά το 2015!
Όπως αποκαλύπτεται από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που διαψεύδει πλήρως τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές να επανεξετάσει όλους τους μεταρρυθμιστικούς στόχους για το Δημόσιο τον προσεχή Σεπτέμβριο, αφήνοντας ανοιχτό έτσι το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις. Στο κείμενο αναφέρεται ότι ο μηχανισμός διαθεσιμότητας θα διατηρηθεί και μετά το 2015, θα λειτουργεί, δε, παράλληλα με το πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, προβλέπονται απολύσεις για το προσωπικό των υπηρεσιών που θα καταργηθούν και οι υπηρεσίες θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες (μέσω outsourcing), εισάγοντας τον θεσμό της ενοικίασης εργαζομένων και στο Δημόσιο.
Οι απολύσεις που θα προέλθουν από την κατάργηση των υπηρεσιών δεν θα συνυπολογίζονται στις 15.000 που προβλέπονται μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που επίσης σκοπίμως αποσιωπά η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο κείμενο της συμφωνίας επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε νέο σύστημα αμοιβών από 1.1.2015, με κατάργηση του μισθολογίου και καθιέρωση ατομικού μισθού για κάθε υπάλληλο.
Τέλος, στο Μνημόνιο διευκρινίζεται –κάτι που δεν έκανε η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ– ότι στο καθεστώς διαθεσιμότητας θα ενταχθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι 3.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν εντέλει στον προηγούμενο μνημονιακό στόχο των 25.000. Στους παραπάνω θα προστεθούν και 1.000 υπάλληλοι ως το τέλος του 2014, οι οποίοι, όπως αναφέρεται στη νέα συμφωνία, θα προέλθουν από την εξελισσόμενη αναδιάρθρωση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε τρία υπουργεία (Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης).
Leave a Reply