Στον αέρα η Εθνική
Σκοτεινά παιχνίδια για να περάσει η πρώτη τράπεζα της χώρας σε ξένα χέρια
- Άγρια διαμάχη ανάμεσα στο ΤΧΣ και στον ESM για τον έλεγχο της τράπεζας
- Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο από τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων
- Απειλές για «κούρεμα» καταθέσεων
Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί ανάμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), επικεφαλής του οποίου είναι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, για το ποιος θα επιλέξει τον νέο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.
Πίσω, όμως, από αυτήν την κόντρα, το πρακτικό αποτέλεσμα της οποίας θα είναι να περάσει και η Εθνική σε ξένα χέρια, βρίσκεται ένα μέγα θέμα:
Το ποιος θα πληρώσει τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα χρειαστεί αναπόφευκτα λόγω της ζημίας από τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Το ποιος θα πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση αυτή έχει άμεση σχέση με το ποιος ορίζει τις διοικήσεις των τραπεζών. Και εδώ υπάρχει το ανοικτό θέμα του ποιος θα ορίσει τον νέο πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας.
Ήδη, μετά τη διεθνή προκήρυξη της Εθνικής για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την εξέταση των 300 αιτήσεων που υποβλήθηκαν για το ποιοι έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο σχετικός νόμος, η επιλογή περιορίσθηκε ανάμεσα στον πρώην υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επί κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή, κ. Παν. Θωμόπουλο και στον κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκο, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η πρόταση του ΤΧΣ, που είναι βασικός μέτοχος (έχει το 40%), ήταν ο κ. Τσιτσιράγκος, αλλά το ΔΣ της Εθνικής πήγε κόντρα και στη συνεδρίαση της προπερασμένης Πέμπτης εξέλεξε τον κ. Θωμόπουλο με ψήφους 12 έναντι 2. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου καταψήφισε την εκλογή του κ. Θωμόπουλου.
Η αντίδραση της διοίκησης του ΤΧΣ ήταν εντονότατη, επιβάλλοντας νέα συνεδρίαση για την εκλογή του κ. Τσιτσιράγκου, η οποία έγινε την περασμένη Τετάρτη, όμως και πάλι εξέλεξαν τον κ. Θωμόπουλο με ψήφους 12 – 1!
Η εξήγηση είναι απλή. Ο ESM, που είναι φορέας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μακρύ χέρι της οποίας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επέβαλε τη γραμμή των έξω, ώστε να περάσει η Εθνική Τράπεζα στα χέρια της ΕΚΤ.
Στον αέρα η τράπεζα!
Η διοίκηση του ΤΧΣ αντίδρασε στέλνοντας τελεσίγραφο:
• Να παρθεί πίσω η απόφαση ή να γίνει διοικητικό συμβούλιο στο οποίο να παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, να ορισθεί νέος διευθύνων σύμβουλος και να εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Τσιτσιράγκος, διαφορετικά τη Δευτέρα να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας για την εκλογή νέας διοίκησης.
Τους τα έψαλε ο Δραγασάκης
«Να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης», απαίτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αποδίδει μεγάλες ευθύνες στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για το «σοβαρό ρήγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας και στο ΤΧΣ» με την εκλογή του Παν. Θωμόπουλου ως προέδρου της Εθνικής.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας κατηγορείται ευθέως ο κ. Φραγκιαδάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η διοίκηση της τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει την εξέλιξη αυτή και να προσπαθήσει να την αποτρέψει», όταν μάλιστα «η χώρα και το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχουν αναταράξεις, και μάλιστα αναίτιες».
Αυτονόητο το συμπέρασμα, η παραμονή του κ. Φραγκιαδάκη δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη.
Ποιος θα πληρώσει το… μάρμαρο
Όπως τονίζουμε και στην αρχή, το θέμα είναι ποιος θα καταβάλει τα χρήματα που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση λόγω του «κουρέματος» των «κόκκινων» δανείων. Και το ερώτημα είναι αν αυτήν την πλευρά την έχει υπολογίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα των τραπεζών. Και αν ναι, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Γιατί οι… φίλοι μας οι δανειστές δεν το έχουν σε τίποτα να μας φορτώσουν κάποια, ουκ ολίγα, δισεκατομμύρια ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση διέγραψε περίπου 28 δισ. ευρώ από τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, καθ’ υπόδειξη των διοικήσεων των τραπεζών και με τη σύμφωνη γνώμη του ΤΧΣ. Και οι τράπεζες προχώρησαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, με τη συμμετοχή ιδιωτών και του ΤΧΣ.
Το ερώτημα είναι αν τα τελευταία χρήματα τα έβαλε το Ελληνικό Δημόσιο με εγγύηση του ΤΧΣ ή το ΤΧΣ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου… Ερώτημα που θα απαντηθεί με τον ορισμό της νέας διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας αλλά και παγκοσμίως, τις διοικήσεις τις ορίζει ο ιδιοκτήτης του 40,2% και όχι ο διαχειριστής (ας θυμηθούμε πως στο παρελθόν τις όριζε το Ελληνικό Δημόσιο στην Εθνική). Η συζήτηση, λοιπόν, με στόχο τη δημιουργία συνυπευθυνότητας Ελληνικού Δημοσίου και ΤΧΣ στη διοίκηση της Εθνικής ενέχει κινδύνους για το πρώτο. Γιατί;
Διότι αν αύριο, με τη ζημία στα
κεφάλαια των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση και διαγραφή της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Είτε ο ιδιοκτήτης, δηλαδή αυτός που έκανε λάθος στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, είτε οι καταθέτες, π.χ. με «κούρεμα», όπως στην Κύπρο.
Είναι αναγκαίο, λοιπόν, η ευθύνη της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης να ανήκει στο ΤΧΣ και στον κ. Ρέγκλινγκ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο.
Τα χρήματα είναι του ΤΧΣ με εγγύηση του Δημοσίου, οι επιλογές για τις διοικήσεις και πέρυσι και φέτος ήταν δικές του, άρα δικές του είναι και οι ευθύνες έναντι του εγγυητή Ελληνικού Δημοσίου και των ιδιωτών μετόχων για αποζημιώσεις λόγω κακού υπολογισμού.
Τώρα, αν θέλει να ζητήσει συμβολή στην εγγύηση, θα πρέπει να το συζητήσει με την κυβέρνηση.
Leave a Reply