F Συνωμοσία Σημίτη για να ρίξουν τον Τσίπρα – Επί του Πιεστηρίου

Συνωμοσία Σημίτη για να ρίξουν τον Τσίπρα


Με τις πλάτες του Βερολίνου και μπροστάρη τον Στουρνάρα
  • Όλα όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των «οκτώ»
  • Αδειάζουν τη Φώφη, απομονώνουν τον Μητσοτάκη και στέλνουν στα αζήτητα τον Θεοδωράκη
  • Πάνε να μπλοκάρουν τη συνεργασία του Παπανδρέου με την κυβέρνηση και την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ

Είδαν κι… απόειδαν τα αφεντικά-δανειστές ότι όλες οι απόπειρες να στήσουν απέναντι στον Τσίπρα έναν ισχυρό αντίπαλο, που να δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και ο πρωθυπουργός δεν παίζει μόνος του στο γήπεδο, δεν τους βγήκαν και αποφάσισαν να βγάλουν από τη… ναφθαλίνη τους παλιούς γνώριμούς τους –δεξιούς και πρώην ΠΑΣΟΚους–, που πάντα ήταν στην υπηρεσία τους και ποτέ δεν τους χάλασαν χατίρι.
Αντίθετα, σε ό,τι τους ζητούσαν ήταν πάντα πρόθυμοι. Και οι δανειστές δεν είναι αγνώμονες. Απόδειξη, το ότι τώρα τους θυμήθηκαν.
Εξ ανάγκης φυσικά, αφού από τις… εξετάσεις από τις οποίες πέρασαν όλοι φάνηκε ότι ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είναι πολύ λίγος, δεν πείθει, δεν έχει ακροατήριο, η δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έχει πολλά εσωτερικά μέτωπα και δεν δείχνει να μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που φαίνεται από τα πολύ χαμηλά ποσοστά του κόμματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξαν και για τους άλλους που διεκδικούν την ηγεσία του κεντροαριστερού χώρου, μεταξύ των οποίων είναι και ένας δυο από τα… τσικό.
Δεν είναι καλύτερες οι εντυπώσεις τους ούτε από τον νέο αρχηγό της ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που όλο και κάπως τον βοήθησαν να κερδίσει τον Μεϊμαράκη. Τους μήνες που έχει στα χέρια του το τιμόνι της Δεξιάς δεν μπόρεσε να θεμελιώσει την εικόνα ενός στιβαρού ηγέτη, με συγκεκριμένες θέσεις για αλλαγές λιγότερο επώδυνες από αυτές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο οποίος να προσελκύει κόσμο και να μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα.
Και αυτό καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπου το ποσοστό που παίρνει η ΝΔ είναι πολύ μικρότερο από αυτό που είχε πάρει στις εκλογές με αρχηγό τον Μεϊμαράκη. Όλες αυτές οι απογοητευτικές διαπιστώσεις οδήγησαν τα «αφεντικά» –τους Γερμανούς– να στρέψουν το βλέμμα τους πίσω, στους δικούς τους, δοκιμασμένους ανθρώπους, που όποια αποστολή κι αν ανέλαβαν την έφεραν εις πέρας. Με την προσθήκη και νέου αίματος. Σε σύναξη που έγινε πριν από ενάμιση μήνα, στις 13 Ιουνίου, στο σπίτι στελέχους της Δεξιάς, πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή της ΝΔ, στην Κηφισιά (όπως αποκάλυψε από το «Στίγμα» στα «Νέα» ο Γιώργος Παπαχρήστος), ήταν όλο το Σημιτιστάν! Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, με όλη τη… φρουρά του: τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους πρώην υπουργούς του Τάσο Γιαννίτση, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συν τον Νεοδημοκράτη οικοδεσπότη, που σίγουρα έχει προσχωρήσει στο Σημιτιστάν, με την ταυτότητα του οποίου ανοίγουν πόρτες. Ήταν επίσης εκεί και ο Θόδωρος Πάγκαλος, που μπορεί να έχει φιλίες με τον Σημίτη, αλλά έχει τη δική του ομάδα, τον… εαυτό του! Είναι γνωστοί οι δεσμοί του πρώην πρωθυπουργού με τη Γερμανία, και μάλιστα ποτέ δεν τους απέκρυψε. Άλλωστε, υπάρχει και το μακρύ χέρι του αδελφού του, του Σπύρου, ο οποίος έχει καίρια θέση στις Μυστικές Υπηρεσίες της Γερμανίας.
Όλα επομένως συγκλίνουν στο ότι δεν επρόκειτο για μια τυχαία συνεύρεση όλων των παραπάνω στο σπίτι του Κοντογιαννόπουλου.
Δεν μαζεύτηκαν για να πιουν καφέ ή να παίξουν… μπιρίμπα. Ασφαλώς συγκεντρώθηκαν για να μιλήσουν για το… καλό της χώρας, που προφανώς το ταυτίζουν με το δικό τους καλό. Πρώτο βήμα, η… ανασύσταση της Κεντροαριστεράς. Γράφτηκε, μάλιστα, ότι ο Σημίτης αρνήθηκε να τεθεί επικεφαλής, προφανώς λόγω ηλικίας, και αντιπρότεινε να μπει ο Στουρνάρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος λήγει σε τέσσερα χρόνια. Οπότε παρενέβη ο Πάγκαλος και με το γνωστό ύφος του είπε:
– Πρέπει να αποφασίσεις. Θες να γίνεις πρωθυπουργός ή να μείνεις υπάλληλος;

Στόχος, ο Μητσοτάκης
Από αυτό και μόνο επιβεβαιώνεται αυτό που επισημαίνουμε στην αρχή. Ότι ο λόγος για τη συγκέντρωση των οκτώ ήταν ένας και μόνο, να στήσουν ένα κεντροαριστερό κόμμα, με τη σφραγίδα και κεντροδεξιών, με στόχο είτε με εκβιασμούς των δανειστών να ρίξουν τον Τσίπρα είτε, όποτε πάει σε εκλογές, να έχει απέναντί του ένα ισχυρό σε… ονόματα κόμμα, που θα αφαιρέσει κρίσιμο ποσοστό ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη ΝΔ, που με τον Μητσοτάκη δεν περπατάει.
Στο ερώτημα γιατί άφησαν να δημοσιοποιηθεί η μάζωξη αυτή η απάντηση είναι ότι ήθελαν να μαθευτεί πως έρχεται νέο κόμμα, με… έμπειρους, ώστε να προκαλέσουν αναταράξεις, τριγμούς και αποσυσπειρωτικές τάσεις πρωτίστως στον χώρο της Κεντροαριστεράς και δευτερευόντως στην Κεντροδεξιά, και κυρίως στη ΝΔ, ποντάροντας στους νοικοκυραίους. Να μην ξεχνάμε ότι και ο Σημίτης και ο Στουρνάρας έχουν μεγάλες συμπάθειες στον δεξιό χώρο, για τη δε Άννα Διαμαντοπούλου και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επίμονα έχει κυκλοφορήσει ότι έχουν επαφές με τον Μητσοτάκη για να συνεργασθούν με τη ΝΔ. Όπως επίσης και ότι ο Βενιζέλος δεν θα έμενε… αδιάφορος σε τυχόν πρόσκληση της ηγεσίας της ΝΔ.

Αδειάζουν τη Φώφη
Η σύναξη των ΠΑΣΟΚογενών, με ολίγη Δεξιά, έχει κάνει έξαλλη τη Φώφη Γεννηματά κατ’ αρχάς γιατί δεν είχε ενημερωθεί, δεν είχαν καν διερευνηθεί οι προθέσεις της. Και κυρίως γιατί το εν λόγω εγχείρημα βάζει… μπουρλότο στις διαδικασίες που γίνονται εδώ και καιρό στο ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ, στο Ποτάμι και σε Κινήσεις πολιτών για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, έχουν συσταθεί Επιτροπές Διαλόγου και έχει συμφωνηθεί να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο Σύνοδος, όπου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη δημιουργία του τρίτου πόλου. Έχει δε συμφωνηθεί ότι η εκλογή του αρχηγού της νέας παράταξης θα γίνει από τη βάση.
Όλα αυτά, όμως, τώρα είναι στον αέρα από τις φιλοδοξίες και τις… κουτοπονηριές του Σημίτη. Με την πλήρη στήριξη του Βερολίνου για ό,τι χρειασθεί…
Αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει η Φώφη, όπως επίσης με ποιους θα πάνε ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος και οι άλλοι επώνυμοι που είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.

Στον αέρα η ΔΗΜΑΡ
Η κίνηση Σημίτη φέρνει κλυδωνισμούς και στην από δω και πέρα πορεία της ΔΗΜΑΡ, επικεφαλής της οποίας είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Θα αντέξει ο σχεδιασμός για τον ενιαίο τρίτο πόλο;

Πρόβλημα για Θεοδωράκη
Με δεδομένο ότι το Ποτάμι δεν έχει μια οριοθετημένη πολιτική ταυτότητα, στην περίπτωση που η ομάδα του… Σημιτιστάν προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος δεν είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους βουλευτές του Ποταμιού δεν θα… λιποτακτήσουν. Αλλά ακόμη κι αν δεν υπάρξουν αποχωρήσεις, στο νέο σκηνικό που πάει να δημιουργηθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει το στίγμα του κόμματός του, σε σχέση και με τις συζητήσεις που έχει κάνει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Μπλοκάρει προσχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Αφήσαμε τελευταίο το κυβερνητικό στρατόπεδο και το πώς αντιμετωπίζει την επαναδραστηριοποίηση του Σημιτιστάν, με μπροστάρη τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που όσοι έχουν παρακολουθήσει την πολιτική διαδρομή του γνωρίζουν ότι πάντα μια σημαντική θέση τον περίμενε.
Το Μαξίμου δεν έκρυψε την ενόχλησή του. Άλλωστε, οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Στουρνάρα είναι απλώς τυπικές. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς –η έγκυρη φωνή του Αλέξη– μετέφερε μέσω του twitter την πρώτη αντίδρασή του: «Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ασκεί κριτική στον τρόπο διακυβέρνησης, δεν θα μείνει αναπάντητη. Ειδικά μετά τις παραδοχές του ΔΝΤ»! Και σε επόμενο tweet του ο Νίκος Παππάς έστειλε ένα ακόμη μήνυμα με σαφέστατο νόημα στον Στουρνάρα: «Όποιος επιθυμεί να έχει ρόλο στα δημόσια πράγματα καλό είναι να τοποθετείται δημοσίως και με την υπογραφή του και όχι μέσω διαρροών»!
Να σημειώσουμε ότι σε διάστημα δύο εβδομάδων ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε βήματα και άνοιξε με προσεκτικό και τεχνοκρατικό τρόπο μέτωπα με τον πρωθυπουργό και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη.
Κατ’ αρχάς, επιχείρησε να διαψεύσει τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα capital controls. Μετά άνοιξε μέτωπο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη όταν είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τού ζήτησε να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ τον Μάιο του 2015 με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων… Και λίγο μετά ήλθε και η σύγκρουσή του με τον Νίκο Παππά.
Είναι, πάντως, γεγονός ότι η κίνηση Σημίτη έχει αναβάλει προσχωρήσεις πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου αλλά και άλλων στελεχών, που θα ενισχύσουν το κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο ανασχηματισμού που έχει αποφασισθεί, αλλά δεν έχει προσδιορισθεί η χρονική στιγμή που θα γίνει.

Και ο Παπανδρέου…
Εξάλλου, πολύ κοντά σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και στο πλαίσιο της κυβέρνησης, είναι και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου. Αυτή η εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου με τον Παπανδρέου, έπειτα από πρόσκλησή του. Όλα αυτά πιθανότατα να πάνε πίσω μετά την επαναφορά στην επικαιρότητα του θέματος της διόγκωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 από τον τότε πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, μετά την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος.
Στο θέμα αυτό ο Τσίπρας, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταγγείλει ότι υπήρξε εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος, για να έχουν οι δανειστές τη δικαιολογία για την επιβολή του Πρώτου Μνημονίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *