F Τα έδωσε όλα ο Μητσοτάκης – Επί του Πιεστηρίου

Τα έδωσε όλα ο Μητσοτάκης

Από τις εφημερίδες έμαθαν τα κόμματα τη συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


-Πρόσφερε στο πιάτο στον Ερντογάν δικαιώματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Με «εκπτώσεις» στη θέση της χώρας για την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και με αντιφατικούς, σπασμωδικούς χειρισμούς και «μυστικές συμφωνίες» με την Άγκυρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την πιο σοβαρή κρίση στα ελληνοτουρκικά στηριζόμενη σχεδόν αποκλειστικά στον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος για δικούς του λόγους είναι σε μετωπική σύγκρουση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται επικίνδυνα μετά τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας και αυτό κινητοποιεί και την Ουάσινγκτον, που στέλνει, τέσσερις ημέρες μετά την επίσκεψη Λαβρόφ στη Λευκω­σία, τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης. Ο κ. Πο­μπέο θα ζητήσει την απόσυρση όλων των στρατιωτικών μονάδων από την περιοχή, αλλά η μεσολάβηση θα είναι «κουτσή», εφόσον από αμερικανικής πλευράς δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής «μαστίγιο» για την Τουρκία –εάν συνεχίσει την κλιμάκωση– ούτε είναι γνωστό βεβαίως ποιο είναι το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας του και ο λόγος που επέλεξε να επισκεφθεί τη Λευκωσία και όχι την Άγκυρα…



Μπλοκάρει τις κυρώσεις η Γερμανία


Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και στην πιο σοβαρή κρίση στα ελληνοτουρκικά μετά το 1974, α­ντί η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για πλήρη ενημέρωση και πλήρη στοίχιση των πολιτικών δυνάμεων, επιχειρεί «μυστικές» κινήσεις, οι οποίες κατόπιν αποκαλύπτονται από την τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι όποιες πρωτοβουλίες, η Τουρκία να εμφανίζεται ως η πρόθυμη για διάλογο –τον οποίο απορρίπτει, υποτίθεται, η Ελλάδα–, ενώ και το εσωτερικό μέτωπο διασπάται.

Όμως σοβαρή ανησυχία προκαλούν όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε σε ξένες εφημερίδες, καθώς υποκρύπτουν δείγμα αλλαγής τής μέχρι τώρα εθνικής γραμμής, μιας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υιοθετώντας την επιχειρηματολογία του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη, δηλώνει ότι η Τουρκία επιχειρεί έρευνες σε περιοχή που «τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί».



Να δώσει εδώ και τώρα στη δημοσιότητα τη «γραπτή συμφωνία»


Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να δηλώσει ότι η περιοχή αυτή αφορά τα ελληνικά δικαιώματα επί υφαλοκρηπίδας, που υπάρχουν «εξ υπαρχής» και «αυτοδικαίως» βάσει της επήρειας των ελληνικών νησιών, σπεύδει να κάνει δημοσίως ένα βήμα πίσω, αποδεχόμενος ότι η Ελλάδα διεκδικεί την περιοχή αυτή με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια δικαιώματα που το κάνει και η Τουρκία. Με την ίδια λογική, ακόμη κι αν η Τουρκία έφθανε στα 6,5 μίλια από τη Ρόδο ή την Κρήτη, δεν θα υπήρχε παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς πρόκειται για περιοχή μη οριοθετημένη, διεκδικούμενη από τις δύο χώρες.

Παρά το γεγονός ότι νομικά και τυπικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι ακριβής (δεν υπάρχουν αναγνωρισμένα δικαιώ­ματα όταν δεν έχει προηγηθεί οριοθέτηση), δεν είναι δυνατόν να αποδυναμώνει την ελληνική θέση στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τελικά η Τουρκία δεν παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (!), αλλά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο επειδή τυπικά δεν έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες σε «διεκδικούμενη» και από άλλες χώρες περιοχή.

Βεβαίως, από την αρχή αυτό ήταν το επιχείρημα όσων συμβούλεψαν την κυβέρνηση να αποφύγει μια αποφασιστική αντίδραση στην εισβολή της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου πάντως εδώ και έναν μήνα το «Oruc Reis» δεν ρίχνει… παραγάδια, αλλά πραγματοποιεί έρευνες, παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή αυτή και δημιουργώ­ντας τετελεσμένο και προηγούμενο. Με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «περιοχή μη οριοθετημένη, που διεκδικείται από την Ελλάδα και την Τουρκία» είναι προφανές ότι δεν μπορεί να νο­μιμοποιηθεί καμιά δυναμική αντίδραση από την Ελλάδα. Και έτσι έμεινε το «Oruc Reis» να δοκιμάζει όλο και περισσότερο τα όλο και πιο «ελαστικά» όρια ανοχής της ελληνικής κυβέρνησης.

Δυστυχώς, με την επιχειρηματολογία αυτή το «Oruc Reis» θα πρέπει να φθάσει εντός της ζώνης των 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων (που είναι ανακηρυγμένη ζώνη) προκειμένου να αντιδράσει η Αθήνα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την συνέχεια ΕΔΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *