ΤΑ ΒΡΟΝΤΑΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Αν επιμείνουν οι δανειστές στους ωμούς εκβιασμούς για κόψιμο συντάξεων και άγρια φορολογία όλων των Ελλήνων
- Το καμπανάκι το χτύπησε στη Μέρκελ όταν είπε ότι «Δεν μπορούμε να σηκώσουμε δύο κρίσεις μαζί»
Δεν πρόκειται να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε οικουμενική κυβέρνηση
Απάντηση στον διπλό εκβιασμό δανειστών και Ευρωπαίων, στην περίπτωση που συνεχιστεί το «μπλόκο» στις διαπραγματεύσεις αλλά και οι αφόρητες πιέσεις στο Προσφυγικό, είναι έτοιμη να δώσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ», ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν εισηγηθεί αλλαγή στρατηγικής απέναντι στους εταίρους, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και παραίτησης της κυβέρνησης στην περίπτωση που συνεχιστεί το αδιέξοδο!
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι αν συνεχιστεί η τακτική των αφόρητων πιέσεων για νέα δημοσιονομικά μέτρα, απόρριψη του σχεδίου για το Ασφαλιστικό και νέες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων, αλλά και ταυτόχρονα οι εκβιασμοί προκειμένου να δεχτεί η Ελλάδα την εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, ο Αλ. Τσίπρας δεν πρόκειται «να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια»…
«Δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να οδηγηθούν σε πολιτικό εκφυλισμό, όσο και να το επιδιώκουν αυτό κάποιοι από τους εταίρους», τόνισε στο «ΠΑΡΟΝ» κυβερνητική πηγή που έχει εποπτεία των διαπραγματεύσεων, ενώ γνωρίζει από πρώτο χέρι τις πιέσεις που ασκούνται στο Προσφυγικό, εξηγώντας ότι «στην περίπτωση που φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, χαμένοι θα είναι και οι Ευρωπαίοι, που αυτήν τη στιγμή ούτε να σκεφτούν δεν θέλουν ένα τέτοιο σενάριο. Κυριολεκτικά τρέμουν στο ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού! Αν νομίζουν ότι θα τον έχουν υπό ομηρεία κάνουν μεγάλο λάθος»! Με όλες τις επαγγελματικές τάξεις να έχουν ξεσηκωθεί, πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι δανειστές πρέπει να καταλάβουν ότι αν αυτά συμβαίνουν με μια αριστερή κυβέρνηση, τότε καμιά άλλη κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περάσει τα εξοντωτικά μέτρα που εκβιαστικά ζητάνε. Όσα κόμματα κι αν συμμετάσχουν σε αυτήν την κυβέρνηση, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τον ξεσηκωμό της ελληνικής κοινωνίας. Τρανή απόδειξη αποτελεί η προηγούμενη τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), που από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να υλοποιεί τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές, μη έχοντας ούτε το πολιτικό σθένος ούτε την κοινωνική στήριξη για να συνεχίσει. Κι όταν έγινε αυτό, οι δανειστές φρόντισαν για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, κάτι που -όπως φαίνεται- επιδιώκουν τώρα με την κυβέρνηση Τσίπρα. Στη Νέα Δημοκρατία πάντως ορισμένοι κινούνται στη γραμμή της… αφέλειας, προσδοκώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση θα υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών, θα εφαρμόσει όλα τα επώδυνα μέτρα που της ζητούν, με αποτέλεσμα να φορτωθεί το πολιτικό κόστος. Πλην όμως, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αντίθετα, όλα δείχνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για την τελική σύγκρουση.
Τι (δεν) είπε η Μέρκελ…
Η ίδια πηγή θεωρεί ως πρώτη… αναγνωριστική βολή τα όσα είπε στο προσκήνιο, αλλά και παρασκήνιο, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η αποστροφή της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι «δεν μπορούμε να σηκώσουμε δύο κρίσεις μαζί» συνοψίζει ένα πρώτο ήπιο σήμα. Ωστόσο, πίσω από τις κάμερες οι προειδοποιητικές βολές ήταν πιο συγκεκριμένες. Ο πρωθυπουργός εστίασε στην απροθυμία της Ευρώπης να λύσει το πρόβλημα και στη σκοπιμότητα συγκεκριμένων κύκλων να φορτώσουν το τεράστιο βάρος διαχείρισης του Προσφυγικού στην Ελλάδα, την ώρα που η Ευρώπη όχι μόνο κλείνει τα μάτια στις ευθύνες που έχει η Τουρκία αλλά την… χαϊδεύει, προσφέροντας μάλιστα «ζεστό χρήμα»!
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός «έδειξε» τους δανειστές ως υπεύθυνους για την εσκεμμένη, όπως εκτιμάται, καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα που αφορά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά στην Άνγκ. Μέρκελ: «Ας τα βρουν πρώτα μεταξύ τους»!
Και στα δύο θέματα η απάντηση της Άνγκ. Μέρκελ ήταν εξόχως… αμήχανη, δείγμα ενδεχομένως και των δικών της φόβων για τις εξελίξεις… Η γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι μείζον θέμα για όλη την Ευρώπη είναι το Προσφυγικό, εξαιτίας του οποίου άλλωστε έχει κατρακυλήσει η δημοτικότητά της στη χώρα της, αλλά πέραν τούτου ουδέν… Επίσης προσπέρασε τις διαφωνίες μεταξύ των «θεσμών» όσον αφορά την καθυστέρηση της αξιολόγησης με την προτροπή «να συνεχιστούν πιο εντατικά οι διαβουλεύσεις»…
Τρομοκρατία με στόχο την υποχώρηση!
Η μη απάντηση της κ. Μέρκελ αφήνει ακάλυπτη την κυβέρνηση, που τα τελευταία 24ωρα δέχθηκε την έμμεση πλην σαφέστατη επαναφορά των σεναρίων περί προσωρινού Grexit από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενώ την ίδια στιγμή η Κριστίν Λαγκάρντ έριχνε τη δική της ρουκέτα, συνδέοντας ευθέως το Ασφαλιστικό με το χρέος!
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα διασταυρούμενα πυρά ήταν απολύτως συντονισμένα με στόχο την τρομοκράτησή της, προκειμένου να οδηγηθεί σε άτακτη υποχώρηση στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, που παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.
«Είναι η γνωστή διαπραγματευτική τακτική των δανειστών. Τραβούν σε μάκρος τις συζητήσεις και όταν τα χρονικά περιθώρια τελειώσουν, ρίχνουν τον εκβιασμό», τονίζουν στην κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας την εμπειρία του περσινού πρώτου εξαμήνου: «Πήγαμε από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο και θα πάμε στον Μάρτιο, με κίνδυνο να πέσει η μια αξιολόγηση πάνω στην άλλη και να βρεθούμε με όλα τα δυσβάστακτα πακέτα στα χέρια»!
Ρελάνς με απάντηση στον εκβιασμό
Με δεδομένο το συγκεκριμένο κλίμα στις διαπραγματεύσεις και τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται η κυβέρνηση από τον σκληρό πυρήνα Σόϊμπλε – ΔΝΤ, στο Μαξίμου και στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμορφώνεται ένα δεύτερο σχέδιο που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη σύγκρουση με τους δανειστές στα άκρα!
Μάλιστα οι εξελίξεις και οι αφόρητες πιέσεις συζητήθηκαν και σε κομματικό επίπεδο και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Τρίτης, παρουσία και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκληρότητα των μέτρων που αντιπροτείνουν οι δανειστές και η ανατροπή του σχεδιασμού της κυβέρνησης οδήγησαν κάποια μέλη του κομματικού οργάνου να θέσουν ευθέως ζήτημα αναζήτησης πολιτικής διεξόδου και εναλλακτικής διαχείρισης του θέματος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκε εμφατικά από κάποια μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ακόμη και το ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας πολιτικής εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση.
Σε άλλη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε μετά την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης και στην οποία έλαβαν μέρος στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, διατυπώθηκαν οι πρώτες σκέψεις για μια νέα στρατηγική στις διαπραγματεύσεις, ενώ εκτιμήθηκε ότι «το κύρος της κυβέρνησης και κυρίως του πρωθυπουργού δεν έχει τρωθεί στην κοινωνία. Ειδικά ο Τσίπρας διαθέτει ακόμα μεγάλα ερείσματα και παραμένει αναντικατάστατος. Αυτό το γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι… Όμως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κάνουν πίσω από συγκεκριμένες δεσμεύσεις (π.χ. Συνταξιοδοτικό), ούτε να ακυρώσουν και αυτά τα μικρά περιθώρια για την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα απαλύνει τον πόνο στις πιο αδύναμες κατηγορίες πολιτών. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι δανειστές… αλλιώς η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη…». Οι ίδιες πηγές αποφεύγουν προς το παρόν να αναφερθούν σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, αναφέρουν ωστόσο ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει, ούτε θα δεχθεί να συμμετάσχει σε άλλα κυβερνητικά σχήματα που δεν έχουν λαϊκή ετυμηγορία και θα έχουν χαρακτηριστικά συναλλαγής στο παρασκήνιο…».
Leave a Reply