F Τα «κλειδιά» που θα κρίνουν την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες – Επί του Πιεστηρίου

Τα «κλειδιά» που θα κρίνουν την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες


Όλα παίζονται αύριο – Ίσως να γίνει και η ψηφοφορία
  • Μια αποκαλυπτική… ακτινογραφία των δικαστών

Της ΤΖΩΡΤΖΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ

Προαγωγές, παραλείψεις, φιλοδοξίες για θέσεις μετά τη συνταξιοδότηση, πολιτικές, θρησκευτικές και συγγενικές σχέσεις, υποσχέσεις και ενδεχόμενα εξέλιξης είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που θα κρίνουν τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, η διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεχίζεται αύριο το απόγευμα, ενώ έχει προγραμματισθεί και μια ακόμη για την ερχόμενη Τετάρτη.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί στην αυριανή διάσκεψη η συζήτηση και η ψηφοφορία, εφόσον τα μέλη του δικαστηρίου που έχουν ήδη διαμορφώσει άποψη δεν ζητήσουν να αναπτύξουν τις θέσεις τους. Ενδεχόμενο πολύ πιθανό για εκείνους που δεν βλέπουν να έχει κάποια τύχη ο νόμος Παππά.

Με δεδομένη και ιστορικά αποδεδειγμένη την αρχή ενός μακαρίτη, πλέον, ανώτατου δικαστικού λειτουργού, που έλεγε ότι «η έννοια του νόμου είναι αυτή που λέμε εμείς ότι είναι», 25 δικαστές του ΣτΕ καλούνται να αποφανθούν εάν οι διατάξεις του νόμου με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών είναι συνταγματικές ή μη.
Εκτιμώντας την ανθρωπογεωγραφία των μελών της Ολομελείας του ΣτΕ που έχουν κληθεί αύριο και την Τετάρτη να αποφανθούν εάν οι διατάξεις του επίμαχου νόμου είναι συνταγματικές ή όχι, είναι δυνατόν να σχηματισθεί μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το αποτέλεσμα.

Κατ’ αρχάς, στην Ολομέλεια μετέχουν πέντε ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, η προαγωγή των οποίων -στον βαθμό του αντιπροέδρου- παρακάμφθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσεις του περασμένου Οκτωβρίου. Βέβαια ένας από αυτούς είναι ο σύμβουλος Γ. Παπαγεωργίου, εισηγητής της υπόθεσης, ο οποίος, όπως έχει γίνει γνωστό, έχει υποστηρίξει, με την εισήγησή του, τη συνταγματικότητα του νόμου.

Ωστόσο αποχωρεί από το Σώμα το 2018, με συνέπεια να έχει βάσιμες ελπίδες να προαχθεί, τελικώς, στον βαθμό του αντιπροέδρου στις επερχόμενες προαγωγές του Ιουνίου, όπου συνταξιοδοτούνται δύο αντιπρόεδροι.

Τουλάχιστον 13 μέλη έχουν καταγραφεί ότι κινούνται στους συντηρητικούς κύκλους, ανάμεσά τους συγγενικό πρόσωπο υπουργού της ΝΔ καθώς και πρόσωπο που συνδέεται με θρησκευτικούς κύκλους.
Ενώ άλλο μέλος καταγράφεται ως ακραίων αποκλίσεων, λόγω της συμμετοχής του στις διορισμένες από την επταετία διοικήσεις των φοιτητικών συλλόγων.
Από την άλλη πλευρά, τρία μέλη εκτιμάται πως δεν διαθέτουν το κύρος και την επιστημονική δεινότητα ώστε να μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα με νομική επιχειρηματολογία.
Ωστόσο μέσα στη σύνθεση του ΣτΕ υπάρχουν βέβαια και δικαστές που διακρίνονται για τη νομική τους κατάρτιση, το κύρος τους και χαίρουν εκτιμήσεως από τους συναδέλφους τους.
Η βουτιά που έκανε η κυβέρνηση στην επετηρίδα στις τελευταίες κρίσεις, παραλείποντας δεκατρείς δικαστικούς λειτουργούς μέχρι να φτάσει στον νεότερο σήμερα αντιπρόεδρο (δεν μετέχει στην επίμαχη σύνθεση), είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, θυμίζοντας τις μεθόδους που ακολούθησε η πάλαι ποτέ κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη για να γίνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο Β. Κόκκινος.
Αλλά και η επιλογή του προέδρου του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, αν και ήταν αρχαιότερος, δεν ήταν η πλέον αποδεκτή, καθώς του καταλόγιζαν αδυναμία διοίκησης και ελέγχου ενός δικαστηρίου του μεγέθους και του κύρους του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αρχική πρόταση για την προεδρία, από την πλευρά των συντηρητικών κύκλων, ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος, ενώ η πρόταση του νυν υπουργού ήταν ο επίσης αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας. Τελικά, τον κ. Σακελλαρίου πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος, την εισήγηση του οποίου το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε τελικά δεκτή.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη που έκανε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι γνώριζε την υποκλοπή των e-mail του κ. Αθ. Ράντου από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.
Με δεδομένο ότι οι προαγωγές έγιναν τις 22 Οκτωβρίου του 2015, η υποκλοπή και η διαρροή των προσωπικών δεδομένων θεωρείται ότι στόχευαν στον αποκλεισμό του κ. Ράντου από τις τότε κρίσεις για την προεδρία του ΣτΕ.

Προφανώς τότε κυκλοφόρησαν στα κέντρα επιρροής και λήψης αποφάσεως, με απώτερο σκοπό να τον αποκλείσουν από την υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣτΕ.
Σήμερα διοχετεύθηκαν στον Τύπο προκειμένου να πλήξουν το κύρος του αντιπροέδρου, καθώς θεωρείται ότι είναι σε θέση να επηρεάσει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση την απόφαση του δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τέλος σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση της προσωπικής αλληλογραφίας του δικαστή έχει πολώσει το κλίμα εντός της Ολομελείας του δικαστηρίου και εκτιμάται ότι η ένταση αυτή θα αποβεί σε βάρος της κυβερνήσεως.

(Σημ. «Π»: Στις «Τυπολογίες», σελ. 13, αποκλειστικό ρεπορτάζ από όλα τα μέτωπα)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *