Τα κλειδιά του ανασχηματισμού
Με ποιο σκεπτικό ο Τσίπρας έστησε τη νέα κυβέρνηση
- Υπό την εποπτεία του Νίκου Παππά παραμένουν οι καναλάρχες
- Κατ’ εντολή των δανειστών έγινε υφυπουργός ο Πιτσιόρλας
- Καθάρισε τον Φίλη – Δώρο στον Αρχιεπίσκοπο
- Διέψευσε τα σενάρια για άνοιγμα σε άλλους χώρους
- Βαρύ το κλίμα στο κόμμα για την αποπομπή Φίλη και την παραμονή Τόσκα
Να κάνει ένα νέο ξεκίνημα επιχειρεί με τον ανασχηματισμό ο Αλ. Τσίπρας σε ένα κρίσιμο-κομβικό σημείο για την κυβέρνηση αλλά και γενικότερα για τη χώρα. Με τις αλλαγές που επέφερε στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα συμπαγές σχήμα, ικανό να αντεπεξέλθει στα οξυμμένα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει δραστικά τις δυσλειτουργίες, που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν ανασταλτικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των «θεσμών».
Ο πρωθυπουργός κατέληξε στις επιλογές του ύστερα από συζητήσεις, ζυμώσεις και «παζάρια» σε ορισμένες περιπτώσεις, που κράτησαν αρκετές εβδομάδες, κινούμενος πάνω σε συγκεκριμένους άξονες, που υπηρετούν αντίστοιχους στόχους:
Πρώτον, ανασύνταξε την ομάδα των υπουργών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση, γεγονός που θα δώσει νέες προοπτικές στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος τον Δεκέμβρη. Διατήρησε στις θέσεις τους τον Ευκλ. Τσακαλώτο και τον Γ. Χουλιαράκη, που ήταν αποτελεσματικοί, ενώ μετακίνησε τον Γ. Κατρούγκαλο από το Εργασίας λόγω του ότι είχε φέρει απέναντί του τον κόσμο της εργατιάς και τους συνταξιούχους. Παράλληλα, απομάκρυνε από το υπουργείο Ενέργειας τον Π. Σκουρλέτη, που δημιουργούσε προσκόμματα σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, όπως η πώληση των μετοχών της ΔΕΗ, τα μεταλλεία χρυσού κ.ά. Με το ίδιο σκεπτικό απομακρύνθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας ο Θ. Δρίτσας, που κάθε τόσο ήγειρε ενστάσεις για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Στη θέση του κ. Κατρούγκαλου στο Εργασίας τοποθετήθηκε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία μετείχε στις διαπραγματεύσεις.
Δεύτερον, αναβάθμισε τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά αναθέτοντάς του ένα νέο και πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο (Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης), διατηρώντας ταυτόχρονα και τις αρμοδιότητές του για τα Μέσα Ενημέρωσης. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τους «νταβατζήδες» ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε βήμα στις πιέσεις και στις απαιτήσεις τους.
Τρίτον, απομάκρυνε τον Ν. Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εκτονώσει το κλίμα έντασης στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία. Κίνηση που δικαίως χαρακτηρίσθηκε από ορισμένους «δώρο» προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος λίγα 24ωρα νωρίτερα σε δηλώσεις του είχε αποδώσει εξολοκλήρου στον κ. Φίλη τις ευθύνες για την παρατεταμένη κρίση. Στον Φίλη ο πρωθυπουργός πρότεινε τρία υπουργεία, μεταξύ των οποίων το Εσωτερικών, αλλά αρνήθηκε λέγοντας ότι αυτό θα σήμαινε ήττα της κυβέρνησης.
Τέταρτον, προκειμένου να μην ανοίξει νέα μέτωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν συμπεριέλαβε στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους. Διαψεύδοντας έτσι τα σενάρια που είχαν διακινηθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες και έκαναν λόγο για υπουργοποίηση του Φ. Κουβέλη, της Μ. Ξενογιαννακοπούλου, του Στ. Τζουμάκα, του Χ. Τσιόκα κ.ά. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός περιόρισε στο ελάχιστο τον αριθμό των προερχόμενων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ κυβερνητικών στελεχών. Παρέμεινε, αν και υποβαθμισμένος, μόνον ο Π. Κουρουμπλής και κατά μία έννοια ο Χρ. Σπίρτζης, ενώ απομακρύνθηκαν η Θ. Τζάκρη και ο Μ. Μπόλαρης.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ενισχυμένη η παρουσία των ΑΝΕΛ σε κυβερνητικές θέσεις, καθώς από πέντε κυβερνητικά στελέχη που διέθεταν (Π. Καμμένος, Τ. Κουίκ, Έλ. Κουντουρά, Μ. Χρυσοβελώνη, Μ. Κόλλια – Τσαρουχά), τώρα διαθέτουν έξι, παρά την αποχώρηση από την κυβέρνηση της κ. Χρυσοβελώνη (Π. Καμμένος, Έλ. Κουντουρά, Τ. Κουίκ, Κ. Ζουράρις, Β. Κόκκαλης, Ν. Μαυραγάνης ).
Εκτός κυβέρνησης, προς έκπληξη των πάντων, έμεινε ο Νίκος Ξυδάκης, που δεν δέχτηκε να μετακινηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να ανοίξει η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Εκτός κυβέρνησης και ο Νίκος Παρασκευόπουλος, στη θέση του οποίου ως υπουργός Δικαιοσύνης μετακινήθηκε ο Σταύρος Κοντονής, προκειμένου να κλείσουν οι κόντρες με ισχυρούς επιχειρηματίες που κινιούνται στον χώρο του αθλητισμού. Αντίθετα, επιβραβεύτηκε, και με απαίτηση των δανειστών, ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, που πήγε ως υφυπουργός στο αναδομημένο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με υπουργό τον σύντροφο της υφυπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου και επικεφαλής του Ινστιτούτου Levy Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού είναι η ανασύνταξη εκ βάθρων της επιτελικής ομάδας που κατοικοεδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη να αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και τον Δημήτρη Λιάκο ως υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ. Από τους παλιούς ο μόνος που παρέμεινε στη θέση του είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης. Η Όλγα Γεροβασίλη πήρε την άγουσα για το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, γεγονός που συνιστά υποβάθμιση. Ακόμη, εκ βάθρων άλλαξε και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπου υπουργός ανέλαβε ο Κώστας Γαβρόγλου και υφυπουργός ο Κώστας Ζουράρις. Εκτός και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου λόγω διαφωνιών της με τον νέο υπουργό.
Στο υπουργείο Εσωτερικών μετακόμισε ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ το Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει ο Γιώργος Σταθάκης, με αναπληρωτή τον Σωκράτη Φάμελλο.
Το υπουργείο Οικονομικών παραμένει ως έχει, με τη διαφορά ότι αποχώρησε ο Τρύφων Αλεξιάδης και υφυπουργός ανέλαβε η Κατερίνα Παπανάτσιου.
«Υπερυπουργός» Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αναπληρωτή υπουργό τον Αλέξανδρο Χαρίτση. Υπουργός Πολιτισμού η Λυδία Κονιόρδου και υφυπουργός Αθλητισμού ο Γεώργιος Βασιλειάδης.
Αμετακίνητοι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής Παύλος Πολάκης, Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Στη θέση του παραμένει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιάννης Μουζάλας, με αναπληρωτή τον Γιάννη Μπαλάφα. Την επόμενη ημέρα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα τόσο προς την κυβέρνηση και το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό το νέο σχήμα όσο και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι ορισμένες επιλογές του κ. Τσίπρα κάθε άλλο παρά ενθουσίασαν τα στελέχη. Ιδίως η αποπομπή του Ν. Φίλη από το υπουργείο Παιδείας.
Όχι μόνο διότι στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή είχε καταλάβει μία από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό ψήφων αλλά και γιατί η απομάκρυνσή του φάνηκε καθαρά ότι ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων της Εκκλησίας.
Νέο γύρο αντιδράσεων αναμένεται να πυροδοτήσει η παραμονή στην κυβέρνηση και στο ίδιο πόστο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα.
Leave a Reply