F ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ από τώρα με 200 ψήφους – Επί του Πιεστηρίου

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ από τώρα με 200 ψήφους


Με την πονηρή διάταξη στον εκλογικό νόμο
  • Δύσκολα θα αρνηθούν ψήφο ΚΚΕ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, ανοιχτά υπέρ η Ένωση Κεντρώων
  • Απομονώνεται η ΝΔ

Tην κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα και την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές μεθοδεύει η κυβέρνηση. Προκειμένου να υπερκεράσει τις διαφωνίες των μικρότερων κομμάτων για ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές στον ισχύοντα εκλογικό νόμο και να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 200 ψήφων, σχεδιάζει να φέρει σε ξεχωριστό άρθρο την κατάργηση του μπόνους, που καθιερώθηκε με νόμο του 2004. Ταυτόχρονα, με άλλο άρθρο θα προβλέπει ρητά ότι αν το παραπάνω άρθρο συγκεντρώσει τις ψήφους των 2/3 του Κοινοβουλίου τίθεται σε εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν.
Με άλλα λόγια, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ θα βρεθούν μπροστά σε ένα διπλό δίλημμα: Αν θα ψηφίσουν το άρθρο 2, που αφορά την καθιέρωση της απλής αναλογικής, και το άρθρο 3, που περιλαμβάνει τις καταργούμενες διατάξεις, δηλαδή το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα! Για το άρθρο 1, που αφορά το δικαίωμα ψήφου στους άνω των 17, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα συγκεντρώσει περισσότερες από 200 θετικές ψήφους.
Η κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) διαθέτει 153 βουλευτές, στους οποίους εκτός απροόπτου θα προστεθούν οι 16 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 της Ένωσης Κεντρώων, ενώ στην κυβέρνηση περιμένουν στήριξη από ορισμένους από τους βουλευτές του Ποταμιού και έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ δύο εκ των ανεξάρτητων βουλευτών, οι Στ. Παναγούλης και Ν. Νικολόπουλος.
Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία απομονώνεται πολιτικά και ακυρώνεται στην πράξη η προσπάθειά της να μπλοκάρει την κατάργηση του μπόνους. Η διαδικασία που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι καθ’ όλα σύννομη και πλήρως σύμφωνη με το Σύνταγμα, κατά την ομόφωνη γνώμη των κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτού του είδους οι διαδικασίες «είναι ψωμοτύρι για τους συνταγματολόγους».
Χαρακτηριστικά το άρθρο 4 αναφέρει: «Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Μπάχαλο το ΠΑΣΟΚ!
Πέρα από τη Νέα Δημοκρατία, που επιχείρησε να απαξιώσει την πρόταση, κάνοντας λόγο για «εκλογικό νόμο-οπερέτα», και το Ποτάμι, που ακολούθησε υπερθεματίζοντας («συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία»), το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται, όπως αναμενόταν, διχασμένο!
Η Φ. Γεννηματά επιχείρησε ανεπιτυχώς να συγκεράσει δύο απόψεις (η μία που επιβάλλεται από τον Ευ. Βενιζέλο και την ισχυρή μετωπική Κοινοβουλευτική Ομάδα που έχει εμφανώς συ­γκροτήσει μαζί με τον Ανδρ. Λοβέρδο) και κατέληξε σε μια πρόταση πραγματική παρωδία. Από τη μια τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής και από την άλλη ζητεί μπόνους, αν το πρώτο κόμμα φτάσει το 42%.
Με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά πέρασε η γραμμή Βενιζέλου, όταν μόλις πρόσφατα στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπερψηφίστηκε η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η κατάργηση του μπόνους!

Τι θα κάνει το ΚΚΕ…
Το ΚΚΕ, μετά το πρωτοφανές ολίσθημα Κουτσούμπα, ο οποίος στα μέσα της εβδομάδας δημοσιοποίησε τον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό, διέρρευσε ότι θα επιλέξει συγκεκριμένες διατάξεις, δηλαδή εμμέσως επιβεβαιώνει το αυτονόητο ότι θα ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα ψηφίσει κι άλλες διατάξεις, όπως η ψήφος στα 17.

ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν να επανέλθουν τα πολιτικά τζάκια
«Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε αριστερής, προοδευτικής δύναμης», σημειώνει το Μαξίμου και προσθέτει:
«Βάζουμε ένα τέλος στη στρεβλή και αντιδημοκρατική αποτύπωση της λαϊκής έκφρασης, στην αποπολιτικοποίηση, με την ενίσχυση της δύναμης της ψήφου των πολιτών και τη δυνατότητα για συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής Βουλής, μέσω της αντιστοίχησης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος με την πραγματική εκλογική του δύναμη.
Σε μια περίοδο κρίσης της αντιπροσώπευσης, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την πρόταση για διεύρυνση του εκλογικού δικαιώματος στους νέους και τις νέες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Η νεολαία, που τόσο πολύ χτυπήθηκε από την κρίση, έχει αποδείξει ότι είναι ώριμη, ικανή και αποφασισμένη να πάρει την τύχη της στα χέρια της».
Και καταλήγει: «Όσοι προσπαθούν με έωλα επιχειρήματα και με μικροπολιτικές λογικές να απαξιώσουν αυτές τις δύο τομές, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν φανερή την προσήλωσή τους σε ένα πολιτικό σύστημα για λίγους και εκλεκτούς, μια λέσχη προνομιούχων, θωρακισμένη απέναντι στη λαϊκή βούληση. Να είναι σίγουροι ότι ο άνεμος της επέκτασης της δημοκρατίας θα τους σαρώσει»…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *