Την Τράπεζα Πειραιώς θέλει να αρπάξει ο Πόλσον
Ήδη ΕΞΙ ξένοι μετέχουν στο διοικητικό της συμβούλιο
- Βάζοντας δικό του διευθύνοντα σύμβουλο
«Δεν ενδιαφερόμαστε για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων», δήλωσε ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, ο οποίος εδώ θεωρείται ένα από τα «κοράκια» (funds, όπως αποκαλούνται επίσημα) που θέλουν να αρπάξουν μπιρ παρά «κόκκινα» δάνεια, σε τιμές γύρω στο 10% της αξίας τους, και ακόμη πιο κάτω. Και αυτό είναι κοινό μυστικό.
Βέβαια, το ότι δεν ενδιαφέρεται για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως λέει στη συνέντευξη που έδωσε στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, είναι στάχτη στα μάτια, από τη στιγμή που έχει βάλει στο μάτι να πάρει υπό τον έλεγχό του τη ναυαρχίδα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, την Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας είναι μέτοχος με ποσοστό που ξεπερνάει το 10%. Και μάλιστα δεν το κρύβει.
Στην ερώτηση «Γιατί έχετε μπλοκάρει μια σειρά υποψηφιοτήτων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς; Ποιος είναι ο λόγος για αυτή την επιμονή σας, που έχει προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στη διοίκηση της τράπεζας;» η απάντησή του αποτελεί ομολογία των προθέσεών του:
«Όταν μια τράπεζα ανακεφαλαιοποιείται στον βαθμό που ανακεφαλαιοποιήθηκε η Πειραιώς το 2015, η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να αντανακλάται στο διοικητικό συμβούλιο. Το νέο διοικητικό συμβούλιο πρέπει στη συνέχεια να αναλάβει την ευθύνη του διορισμού του διευθύνοντος συμβούλου»!
Ωμά ξεδιπλώνει τις προθέσεις του ο κ. Πόλσον. Και δίνει την απάντηση σε όσους αφελείς νομίζουν ότι οι ξένοι επενδυτές έρχονται γιατί ξαφνικά μας αγάπησαν και θέλουν να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό να ξεφύγει από τον οικονομικό στραγγαλισμό. Για αρπαχτές έρχονται και πάνε κυρίως όπου μυρίζουν… ψοφίμι. Βέβαια, δεν είναι όλοι το ίδιο. Όπως σε κάθε κανόνα, υπάρχουν και εδώ οι εξαιρέσεις. Δηλαδή, είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να επενδύσουν στον τουρισμό της Ελλάδας και στα παραγωγικά της πλεονεκτήματα.
Το ότι στόχος του Πόλσον είναι να περάσει σε ξένα χέρια η Τράπεζα Πειραιώς, που την πήρε ο Μιχάλης Σάλλας από το πουθενά και την έκανε πρώτη τράπεζα της χώρας, η οποία είχε μεγάλες προοπτικές, αποδεικνύεται από το ότι ήδη στο διοικητικό της συμβούλιο μετέχουν –σε πρώτη φάση ως μη εκτελεστικά μέλη– έξι ξένοι, οι Κάρελ Ντε Μπεκ, Άρνε Μπέργκρεν, Ντέιβιντ Χέξτερ, Ενρίκο Κουτσιάνι, Σολομών Μπεράχα και Αλεξάντερ Μπλέιντς. Και επίκειται η… απόβαση άλλων τόσων. Καλά, Έλληνες δεν υπάρχουν, όταν μάλιστα μεγάλα μυαλά δεν βρίσκουν δουλειά και ψάχνουν να φύγουν σε άλλες χώρες;
Βέβαια, επιδίωξη του Πόλσον είναι να επιβάλει διευθύνοντα σύμβουλο τον δικό του άνθρωπο, τον Άνθιμο Θωμόπουλο, ο οποίος έχει περάσει από πολλές τράπεζες και, όπως έχει γίνει γνωστό, ήταν μια από τις εστίες σύγκρουσης του Μιχάλη Σάλλα με τον Πόλσον.
Το ερώτημα είναι αν θα περάσουν τα σχέδια για τον αφελληνισμό και της Τράπεζας Πειραιώς… Προς το παρόν, πάντως, μετέχουν ήδη έξι ξένοι στο διοικητικό της συμβούλιο και θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πορεία αφελληνισμού έχει ξεκινήσει…
Leave a Reply