ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Πολλά μαζεμένα τού έπεσαν, με την επόμενη μέρα άγνωστη…
• Τους Εισαγγελείς που ψάχνουν για τις ευθύνες υπουργών για την κόλαση στο Μάτι, όπου 96 κάηκαν ζωντανοί…
• Το συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» στις 8 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, όπου μπορεί να συγκεντρωθούν πάνω από 300.000
• Εγκαταλείφθηκαν οι φιέστες της εξόδου από τα Μνημόνια (Πνύκα – Καστελλόριζο) και ο πρωθυπουργός θα περιοριστεί σε ένα διάγγελμα
• Θολό το τοπίο για τον ανασχηματισμό, αν θα είναι μικρός ή μεγάλος και πότε θα γίνει – Ποιοι είναι υπ’ ατμόν, ποιοι ράβουν κοστούμι
• Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να πάνε για δήμαρχοι με… προίκα υπουργείο για κάποιους μήνες…
• Το πακέτο των παροχών που θα τάξει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός
Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου τα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα ο Αλ. Τσίπρας, με ορατό το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να θέσει εκτός τροχιάς το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης.
Υπάρχουν δυο βασικές εστίες που τροφοδοτούν τις ανησυχίες του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του. Η πρώτη έχει να κάνει με το ζήτημα των πυρκαγιών, το οποίο έχει πάρει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης. Διαδοχικά συγγενείς των 96 θυμάτων καταθέτουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, ορισμένοι εξ αυτών βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φοβάται ο κ. Τσίπρας είναι ένα δυσάρεστο απρόοπτο, δηλαδή οι εισαγγελείς να ασκήσουν διώξεις όχι μόνο σε κρατικούς αξιωματούχους αλλά και σε υπουργούς, όπως, π.χ., οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Τόσκας, αλλά και στην περιφερειάρχη Ρ. Δούρου. Αγγίζοντας έτσι ευθέως τον πυρήνα της κυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση το πλήγμα θα είναι ισχυρό και οι συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο ανυπολόγιστες. Οι φόβοι του πρωθυπουργού έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι οι δικαστές είναι απρόβλεπτοι, χωρίς να αποκλείει την περίπτωση στις αποφάσεις τους να υπεισέλθουν και άλλα κριτήρια, όχι αμιγώς νομικά.
Το δεύτερο ζήτημα που εγείρει τις ανησυχίες του κ. Τσίπρα, έντονες και σ’ αυτήν την περίπτωση, συνδέεται με το Σκοπιανό. Το διήμερο που θα βρίσκεται στη ΔΕΘ προγραμματίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υπέρ της Μακεδονίας και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν η συμμετοχή του κόσμου είναι τόσο μαζική και μεγάλη όσο και στο προηγούμενο (200-300.000 και πάνω) οι εντυπώσεις θα είναι ισχυρές και η θέση της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του κ. Τσίπρα θα καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής. Επιπλέον, θα θέσει σε δεύτερη, τρίτη μοίρα τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ, στις οποίες επενδύουν πολλά στο Μέγαρο Μαξίμου για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Δεδομένου μάλιστα ότι στη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει αυξημένα μέτρα ούτως ώστε να διαφυλάξει τη δημόσια ασφάλεια και την έννομη τάξη στην πόλη.
Έξοδος με διάγγελμα
Αύριο, Δευτέρα, λήγει το τρίτο πρόγραμμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ως προς τη μορφή και την έκταση που πρέπει να έχουν οι… εορτασμοί για την έξοδο από τα Μνημόνια. Υπάρχει μια μερίδα υπουργών και στελεχών που παρά το γεγονός ότι δεν έχει κοπάσει η κατακραυγή για τους 96 νεκρούς στο Μάτι επιμένουν στην οργάνωση διπλής φιέστας, σε Καστελλόριζο και Πνύκα. Οι πιο νουνεχείς και ψύχραιμοι υποστηρίζουν ότι λόγω των δραματικών γεγονότων με τις πυρκαγιές ο εορτασμός πρέπει να είναι λιτός, να περιορισθεί σε ένα απλό διάγγελμα του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό. Αυτή ακριβώς είναι η εκδοχή που υιοθέτησε και θα ακολουθήσει τελικά ο πρωθυπουργός.
Θολό τοπίο ο ανασχηματισμός
Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον τελευταίο ενδεχομένως πριν από τις εκλογές, ωστόσο τα βασικά ερωτήματα -πώς και πότε- παραμένουν αναπάντητα. Μεγάλο πονοκέφαλο κατ’ αρχήν συνιστά ο χρόνος της δρομολόγησης των αλλαγών στην κυβέρνηση αλλά και το εύρος των αλλαγών, δηλαδή ο χαρακτήρας του ανασχηματισμού, αν θα είναι μικρός ή μεγάλος ή αν θα είναι ριζικός, που θα φέρει τα πάνω κάτω, ή αν απλά θα γίνει μια αναδιάταξη προσώπων με κάποιες προσθήκες πρώην κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (όχι περισσότερα από δύο), είτε με προερχόμενους από την Κεντροδεξιά ή και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο paron.gr
Leave a Reply