Τον έλεγχο της Δικαιοσύνης θέλει ο Μητσοτάκης!
Εν όψει της επιλογής νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
- Λέξη δεν λέει για τη μηνυτήρια αναφορά κατά της κ. Κουτζαμάνη στην επερώτηση που κατέθεσε, αντίθετα ασχολείται με την κ. Θάνου
- Κάποιοι επιχειρούν να σπιλώσουν και να εκφοβίσουν τους δικαστές, καταγγέλλει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου
- Παπαγγελόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης: Υπάρχει σχέδιο να εξουδετερωθώ!
- Πρόκληση της Εισαγγελέως Εφετών κ. Τσατάνη (που έβαλε στο αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου): Αρνήθηκε να πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου είχε κληθεί!
Και ξαφνικά ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι «στον χώρο της Δικαιοσύνης επικρατεί κατάσταση αποσύνθεσης», ενώ όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου όλα λειτουργούσαν άψογα και οι συνάδελφοί του υπουργοί δεν είχαν καμία σχέση με παρεμβάσεις σε δικαστικούς λειτουργούς.
Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων, όμως, όταν ο ίδιος με την επερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, την οποία απαίτησε μάλιστα να υπογράψουν όλοι οι βουλευτές του, δείχνει ξεκάθαρα ότι ενδιαφέρεται για τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος κατηγορείται για βαριά αδικήματα…
Αντίθετα, δεν έχουμε δει ποτέ τον κ. Μητσοτάκη να δείχνει ανάλογο ενδιαφέρον για ανώνυμους πολίτες που έχουν την εντύπωση ότι δεν δικάσθηκαν δίκαια.
Και είναι τόσο ακριβοδίκαιος ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στην επερώτησή του αναφέρεται στην υπόθεση των καταγγελιών του Βγενόπουλου κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου, τις οποίες δέχεται ως αληθείς, ενώ κάνει την… πάπια για τις συγκεκριμένες καταγγελίες που περιέχονται στη μηνυτήρια αναφορά του Εισαγγελέα Εφετών κ. Γιάννη Αγγελή κατά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπης Κουτζαμάνη και άλλων εισαγγελικών λειτουργών ότι παρεμποδίσθηκε στο έργο του σχετικά με την υπόθεση Βγενόπουλου.
Ποια είναι πιο σοβαρή καταγγελία, του ιδιώτη επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα έχει πολλές και σοβαρές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη της Κύπρου, ή ενός Εισαγγελέα; Τι δείχνει αυτή η επιλογή του κ. Μητσοτάκη; Ο κόσμος αντιλαμβάνεται.
Δεν είδαμε, όμως, την παραμικρή αντίδραση, ή έστω κάποιον προβληματισμό, του κ. Μητσοτάκη στη δημόσια καταγγελία της προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλικής Θάνου για «μεθόδους σπίλωσης και εκφοβισμού ακόμη και ανώτατων δικαστών», καταγγελία που έκανε στην ομιλία της στην εκδήλωση για τα 21 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστών.
Είπε συγκεκριμένα η κ. Θάνου: «Το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο οι έλληνες δικαστές και εισαγγελείς έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους για τη διερεύνηση και την τιμωρία της διαπλοκής και της διαφθοράς, διαπιστώνονται μέθοδοι σπίλωσης και εκφοβισμού τους, ακόμη και κατά ανώτατων δικαστών.
Διαβεβαιώνω ότι οι μέθοδοι αυτές συκοφάντησης και εκφοβισμού δεν αγγίζουν τους ακέραιους και έντιμους δικαστές, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του δικαστικού σώματος και οι οποίοι εξακολουθούν με σθένος και με αντικειμενικότητα και με αμεροληψία να ασκούν τα καθήκοντά τους, όπως ακριβώς αρμόζει στους ανεξάρτητους δικαστές».
Αναφερόμενη, μάλιστα, στην επίθεση του Βγενόπουλου εναντίον της, είπε ότι «η χειρότερη μορφή αλαζονείας της διαφθοράς είναι όταν ο άδικος συκοφαντεί τον δίκαιο»!
Λέξη για όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη! Και η εξήγηση βγαίνει από το κείμενο της επερώτησής σας, όπου αποδέχεστε τις καταγγελίες του Βγενόπουλου. Πώς να πάτε κόντρα σε έναν προστατευόμενό σας;
Ούτε λέξη για την κ. Τσατάνη, που αρνήθηκε να στείλει στην Επιτροπή της Βουλής τη δικογραφία Βγενόπουλου!
Δεν είδαμε, όμως, τον πρόεδρο της ΝΔ, που επαναστατεί για την… αποσύνθεση της Δικαιοσύνης, να δείχνει την ίδια ευαισθησία για την απαξιωτική συμπεριφορά εισαγγελικού λειτουργού απέναντι στον Ναό της Δημοκρατίας, όπου μάλιστα είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις για χειρισμούς που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Μιλάμε για την Εισαγγελέα Εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη, που έβαλε στο αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου παρά την αντίθετη πρόταση του ανακριτή! Και αρνήθηκε να στείλει τη δικογραφία Βγενόπουλου στην Επιτροπή της Βουλής, σαν να ήταν περιουσιακό της στοιχείο.
Συμφωνείτε, άραγε, κύριε Μητσοτάκη με την τακτική της Εισαγγελέως να μην υπολογίζει τη Βουλή;
Παπαγγελόπουλος: Υπάρχει σχέδιο εναντίον μου
Πολλά ερωτήματα τέθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από την επιστολή που έστειλε η κ. Τσατάνη. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διερωτήθηκε: «Γιατί απαντά η κυρία Τσατάνη και δεν απαντά ή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών; Αυτό είναι μεγάλο θέμα». Και πρόσθεσε ότι «ακόμη και την απάντηση, αν θα σταλεί στην πρόεδρο, στην Επιτροπή σας το ‘‘πόρισμα Τσατάνη’’ το χειρίζεται πάλι η κυρία Τσατάνη»!
Και ο κ. Παπαγγελόπουλος αποκάλυψε: «Κάποιο σχέδιο υπήρξε σε βάρος μου. Αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να αποκαλυφθεί, ζητώντας τις δικογραφίες και τα σχετικά στοιχεία;». Και έκλεισε τονίζοντας: «Υπήρξε προσπάθεια να εξουδετερωθώ για κάποιους συγκεκριμένους χειρισμούς. Όταν έρθουν οι δικογραφίες, θα το δείτε κι εσείς».
Το ζουμί, οι κρίσεις!
Η ευαισθησία του προέδρου της ΝΔ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ακεραιότητα των στελεχών της είναι επιλεκτική. Ο ουσιαστικός λόγος που επιστρατεύθηκε όλος ο λόχος των βουλευτών είναι οι κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που θα γίνουν τον Ιούνιο (όπως γίνεται πάντα), όπου η πιο σημαντική θέση είναι του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί αφού η κυρία Κουτζαμάνη αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Αυτό το πόστο ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη, κάτι που ομολογείται στην επερώτηση με τις… επιφυλάξεις που έχουν στη Συγγρού «για την επερχόμενη διαδικασία κρίσεων και επιλογής ηγεσιών στα Ανώτατα Δικαστήρια και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού η προηγούμενη στιγματίστηκε από την πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου ‘‘βουτιά’’ στην επετηρίδα, προκειμένου να επιλεγούν οι αρεστές στην κυβέρνηση ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων». Βέβαια, η οικογένεια Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά από βουτιές. Ο πατέρας του Κυριάκου βούτηξε το 1989 στην 33η θέση της επετηρίδας για να… ανασύρει τον κ. Βασίλη Κόκκινο, τον οποίο έκανε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και ήταν ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου το «βρώμικο ’89» κατά του Ανδρέα Παπανδρέου.
Leave a Reply