Τον Σαγιά ως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης τον είχε προτείνει στον Τσίπρα ο Πιτσιόρλας!
Αν και ήταν δικηγόρος της Cosco, που διεκδικούσε όλο το λιμάνι του Πειραιά
- Και μετά ο Σαγιάς τον έκανε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ
Φίλος έδωσε στον φίλο…
Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Όλα έχουν την εξήγησή τους. Μόνο που τη μαθαίνουμε πολλές φορές αργά και από απρόσμενα γεγονότα, που έρχονται ύστερα από μεγάλες ανατροπές και αφού έχει συμβεί το μοιραίο.
Από την πρώτη στιγμή που μορφοποιήθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν ερωτήματα για το πώς βρέθηκαν σε καίριες γραμμές της κυβερνητικής μηχανής κάποια πρόσωπα που ήταν απόντα σε όλη την περίοδο της αντιπολιτευτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στην τελική μάχη για τη νίκη στις εκλογές του Γενάρη του 2015. Πώς ξαφνικά τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ο μεγαλοδικηγόρος Σπύρος Σαγιάς, που είχε αναλάβει κρίσιμες υποθέσεις μεγάλων εταιρειών; Μάλιστα, κάποια στιγμή ήταν και δικηγόρος της Cosco, που είχε ήδη πάρει τον Προβλήτα ΙΙΙ του ΟΛΠ, και στη συνέχεια, ως Νο1 του πρωθυπουργού, «διαπραγματεύθηκε» την πώληση του 51% του λιμανιού, με οψιόν και για το 16%.
Το πώς έγινε να τον επιλέξει ο Τσίπρας ως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης είναι ένα από τα θέματα που φέρνει στο φως η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τη δημοσιοποίηση των συζητήσεων που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό πλέον, όπου αποδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Στέργιου Πιτσιόρλα. Δική του πρόταση ήταν ο Σαγιάς, ο οποίος ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ανταποδίδοντας το… ρουσφέτι, τον έβαλε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, από όπου ανέλαβε το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.
Στο κείμενο που ανέβασε στην προσωπική της ιστοσελίδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε απάντηση των όσων είπε ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του, μεταξύ των άλλων αναφέρεται και στον τρόπο επιλογής του κ. Σπύρου Σαγιά ως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και αποκαλύπτει ότι ο Πιτσιόρλας τον υπέδειξε στον πρωθυπουργό για την κρίσιμη και καίρια θέση του γραμματέα της κυβέρνησης. Παραθέτει, μάλιστα, με αφορμή τη νέα δομή του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο της πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει, τον σχετικό διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό:
“Ποιος σκέφτηκε αυτή τη δομή; Με ποιον συζήτησες μια τέτοια δομή υπουργείου;”, τον ξαναρώτησα.
“Έχουμε φτιάξει Προεδρικά Διατάγματα με τον Σπύρο (Σαγιά) και τον Δημήτρη (Τζανακόπουλο)”, μου απάντησε.
“Πώς επέλεξες τον Σαγιά ως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης;”, τον ρώτησα, αναφερόμενη σε γνωστά και στους δύο γεγονότα που θα έπρεπε να αποκλείσουν μια τέτοια επιλογή. Μου απαντά ότι τον γνωρίζει χρόνια, ότι τους έφερε σε επαφή ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ότι τον εμπιστεύεται, αν και “για κανέναν δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά”. Του επισήμανα ότι ο μεν Πιτσιόρλας καθύβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύζυγός του, Νόνη Καραγιάννη, από τον 9,84 εξαπέλυε ουκ ολίγες επιθέσεις. Του είπα ότι η επιλογή Σαγιά έδινε ένα στίγμα αντίθετο προς το πρότυπο που θα έπρεπε να οικοδομήσουμε».
Γιατί αποπέμφθηκε
Από εκεί που ο κ. Σαγιάς ήταν πρώτο όνομα και μετείχε σε όλες τις κυβερνητικές συσκέψεις -έφθασε ακόμη και να μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο-, ξαφνικά χάθηκε από το Μαξίμου μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί κάποια εξήγηση.
Ποιοι ήταν οι λόγοι της απομάκρυνσής του; Πολιτικοί (διαφωνούσε με τη γραμμή ή με τις επιλογές προσώπων;) ή κάποιοι άλλοι; Και ποιοι μπορεί να ήταν αυτοί; Απόλυτη σιωπή επικρατεί, πάντως, και από τις δύο πλευρές, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι το διαζύγιο ήταν συναινετικό. Ο καιρός θα δείξει…
Ήταν δικηγόρος της Cosco!
Ο μεγαλοδικηγόρος κ. Σαγιάς, πριν αναβαθμιστεί και γίνει γενικός γραμματέας της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, είχε στο πελατολόγιό του μεγάλα ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Μάλιστα, μεταξύ των υποθέσεων που είχε αναλάβει ήταν και η ιστορία του Φλοίσβου (κατασκευή ξενοδοχείων κ.λπ.), επί υπουργού Τουρισμού του μακαρίτη Διονύση Λιβανού, που εγκαταλείφθηκε γιατί από τα στοιχεία που είχαν βγει στον αέρα προέκυπτε πως ήταν ένα μεγάλο σκάνδαλο. Το… παζλ συμπληρώνει η πληροφορία ότι στους πελάτες του κ. Σαγιά συμπεριλαμβανόταν και ο κινεζικός κολοσσός, η Cosco, η οποία ήδη είχε πάρει με τη μορφή της παραχώρησης την εκμετάλλευση του Προβλήτα ΙΙΙ του ΟΛΠ.
Παρά την εμπλοκή αυτή, ο κ. Σαγιάς, ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης πλέον, γνώριζε ότι ο πελάτης του διεκδικούσε να πάρει από το 51% έως το 67% του ΟΛΠ, δηλαδή του λιμανιού του Πειραιά, και ασφαλώς μετείχε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν.
Και οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν, με την επιμονή και του φίλου του κ. Πιτσιόρλα, ως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ πλέον, στο να δοθεί σε πρώτη φάση το 51% στην Cosco, η οποία ήταν η μοναδική εταιρεία που μετείχε στον διαγωνισμό, έναντι πινακίου φακής, δεδομένου ότι ο Πειραιάς είναι η μοναδική πύλη από τη Μεσόγειο προς τις χώρες της ΕΕ που οδηγεί κατευθείαν στην καρδιά της Ευρώπης.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, και μάλιστα και στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θοδ. Δρίτσα.
Ο ρόλος του κινέζου πρέσβη
Να σημειώσουμε ότι σε όλη αυτήν τη διαδρομή, μέχρι να οριστικοποιηθεί ότι ο ΟΛΠ θα περάσει στην Cosco, τακτικός επισκέπτης του Μαξίμου ήταν ο κινέζος πρέσβης. Αν υπάρχει αμφισβήτηση, δεκτή η όποια απάντηση. Και θα υπάρξει και η ανταπάντηση, με τα σχετικά στοιχεία… Και κάτι ακόμη, η άποψη που διαμόρφωσαν για τη συμπεριφορά του κινέζου πρέσβη όσοι συμμετείχαν λόγω της θέσης τους στις συζητήσεις με τους ανθρώπους της Cosco ήταν ότι θύμιζε αμερικανό πρέσβη της δεκαετίας του ’50!
Δίπλα δίπλα τα κότερά τους!
Όπως λένε πληροφορίες, Πιτσιόρλας και Σαγιάς είναι καλοί φίλοι από χρόνια. Και στο πλαίσιο αυτής της σχέσης, έχουν τα γιοτ τους δίπλα δίπλα στη Μαρίνα Φλοίσβου.
Μήπως θα έπρεπε να είχε «χτυπήσει κόκκινος συναγερμός» στο Μαξίμου από τη στήριξη που παρείχε απλόχερα ο κ. Watsa της Fairfax στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα; Και το λέμε αυτό γιατί κάτι τέτοιοι επενδυτές δεν κάνουν τίποτε τυχαία, προσβλέπουν πάντα σε ανταλλάγματα.
Leave a Reply