Το βρώμικο παιχνίδι που παίχθηκε στην πλάτη της Attica Bank
Στόχος ντόπιων και ξένων κέντρων, να ρίξουν την κυβέρνηση
- Ο ESM, για πολιτικούς λόγους, δεν ήθελε να δανείσει την Ελλάδα
- Άνθρωποι του Σαμαρά σε καίρια πόστα της τράπεζας!
Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο όχι μόνο αδυνατεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη της χώρας αλλά και δεν μπορεί να λειτουργήσει εγκλωβισμένο στη διελκυστίνδα των επιδιώξεων των «θεσμών», της Τράπεζας της Ελλάδος, του SSM, του ελληνικού πολιτικού συστήματος, των οικονομικών παραγόντων, καθώς και των βαρόνων των ΜΜΕ.
Φυσικά και στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, συμφέροντα, άλλοτε συντεχνιακά, άλλοτε πολιτικοοικονομικά, άλλοτε προσωπικά, ακόμα και συνδυασμός αυτών, επιδίωκαν την εκμετάλλευση του τραπεζικού συστήματος, με διαφορετικούς κατά περίοδο βαθμούς επιτυχίας. Στη σημερινή όμως περίοδο, για πρώτη φορά, έχουν προστεθεί και οι επιδιώξεις, οικονομικές και θεσμικές, μη εγχώριων παραγόντων.
Φυσικά, σε ένα τέτοιο πολύπλοκο πλαίσιο συμφερόντων, καθώς και σε ένα νέο, εξαιρετικά γραφειοκρατικό νομοκανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, οι ακραίες αντιπαραθέσεις στο τραπεζικό μας σύστημα δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες δυστυχώς θα συνεχιστούν.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παράδειγμα της επικίνδυνης και παράλογης κατάστασης που επικρατεί πλέον αποτελεί η μικρή Attica Bank. Μια τράπεζα η οποία ουσιαστικά είναι η μοναδική τράπεζα ικανού μεγέθους που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί μέχρι σήμερα με ελληνικά κεφάλαια εκτός ΤΧΣ. Μια τράπεζα που λόγω του μεγέθους της μπορεί να επιβιώσει και να συνεχίσει να ανακεφαλαιοποιείται χωρίς την ανάγκη προσφυγής απαραίτητα σε ξένα κεφάλαια. Μια τράπεζα που η διοίκησή της ελέγχεται «εθνικά» από το ασφαλιστικό ταμείο μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), ενώ στη μετοχική της βάση συμμετέχουν επίσης μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι. Μια τράπεζα που απευθύνεται σε ΜΜΕ και στον τεχνικό κλάδο της χώρας και θεωρείται ο πόλος πύκνωσης ενός παράλληλου (στις συστημικές τράπεζες) ελληνικού αναπτυξιακού και ευέλικτου τραπεζικού συστήματος – στρατηγική που τόσο λυσσαλέα πολεμήθηκε. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, παρακολουθούμε ένα θέατρο ενεργειών και ειδησεογραφίας που τα παράγωγά τους παραπέμπουν σε ταινίες νουάρ και κατασκοπείας, με τους καλούς και τους κακούς να εναλλάσσονται ανάλογα με το Μέσο Ενημέρωσης και την πολιτική του τοποθέτηση. Προφανώς, παρά την όποια προσπάθεια, η επικοινωνιακή δύναμη της κυβέρνησης είναι ασθενής, ιδίως μετά και το θέμα των νέων τηλεπικοινωνιακών αδειών.
Η κατασυκοφάντηση και η αλλοίωση της αλήθειας είναι τέτοιες, που θυμίζουν έντονα άλλες, μαύρες εποχές. Το περίεργο είναι ότι γνωστά στοιχεία και θέματα για την τράπεζα τυλίγονται τώρα σε νέα συσκευασία και συνδέονται με πολιτικούς και προσωπικούς στόχους, με πρωτόγνωρη φαντασία και νέα πλοκή. Ακόμα χειρότερα, κάποιοι φτάνουν να αμφισβητούν και τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία, θέτοντας σε αμφισβήτηση την οικονομική θέση της τράπεζας. Σχετικά αξίζει να διαβαστεί με προσοχή η πρόσφατη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου των υπαλλήλων της, η οποία καταρρίπτει δεύτερες σκέψεις για την οικονομική θέση της τράπεζας:
• «Καθαρή θέση 680+ εκατ. ευρώ και σχέση Price/Book Value 0,2, στο ύψος δηλαδή που κυμαίνεται και των 4 συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τον οίκο Wood & Company (0,16 – 0,29). Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που είναι οι υψηλότεροι στο εγχώριο τραπεζικό γίγνεσθαι (16%+) και πολύ πιο πάνω από τους επιβαλλόμενους ελάχιστους του ευρωσυστήματος (8-10-12%).
• NPEs 57%, με μια ελαφριά επιβάρυνση έναντι των 4 συστημικών, που είναι από 48 – 54%, και που αντικειμενικά δεν σηματοδοτεί ενοχή για την τράπεζα, ποινικοποίηση για τους εργαζόμενους και τους πελάτες και έπαινο για τις άλλες, όπως “κάποιοι” προσπαθούν να περάσουν.
• Έχοντας πάρει ήδη το 95% των προβλέψεων από την πρόσφατη αξιολόγηση του AQR και μάλιστα σε ένα πολύ μεγαλύτερο από τον ανταγωνισμό, ενδελεχώς ελεγμένο δέοντα χαρτοφυλάκιο δανείων, καλύπτοντας, έτσι, το 50% των NPEs, παραθέτουμε στα ίσα το ποσοστό μας με αυτά των 4 συστημικών που είναι 47 – 55%.
• Αξία εμπράγματων εξασφαλίσεων πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, που προστιθέμενα στις ισοϋψείς σχεδόν προβλέψεις που έχει πάρει η τράπεζα δημιουργούν δείκτες κάλυψης κινδύνων από τους καλύτερους στην Ευρώπη.
• Μηδενική εξάρτηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε βάθος χρόνων, έναντι ισχυρής αρχικά των υπολοίπων τραπεζών, που στην πορεία, ελέω απίσχνανσης και μνημονιακών νόμων, ζημίωσαν δισεκατομμύρια euro τον φορολογούμενο πολίτη, ξέχωρα της εξαΰλωσης επενδύσεων και συμμετοχών που συν τω χρόνω υπήρξε.
• Τιμή μετοχής 0,058 ευρώ, με ακραίες τιμές 52 εβδομάδων 0,056 – 17,068 ευρώ, όταν και οι αντίστοιχες τιμές των 4 συστημικών παρουσιάζουν με τη σειρά τους απομείωση χρηματιστηριακής αξίας μία από τα ίδια, ήτοι πάνω από 90% και δη 90 – 99%.
Λένε για επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις νομικών προσώπων και ιδιωτών, όταν όλοι είναι σε θέση να γνωρίζουν ή να αντιληφθούν πως δεν υπάρχει εταιρεία ή όμιλος εταιρειών που να μη χρηματοδοτείται και από μία τουλάχιστον 2η, και μάλιστα συστημική τράπεζα;
Γράφουνε για απουσία διοίκησης και management. Και σε 2 εκ των 4 συστημικών τραπεζών τι διαφορετικό γίνεται; Ανεξάρτητα, βέβαια, του γεγονότος πως η Τράπεζα Αττικής είχε λίγους μόλις μήνες πριν, εκλεγμένη από τη ΓΣ μετόχων διοίκηση, εξ ορισμού κρινόμενη, λοιπόν, ως επιτυχής, αλλά και management που -έχοντας φέρει σε πέρας αξιόλογο έργο προσαρμογής της τράπεζας σε μοντέλα υψηλής εταιρικής διακυβέρνησης, με τη βοήθεια κορυφαίων συμβουλευτικών οίκων Ελλάδας και εξωτερικού, αλλά και ανακεφαλαιοποίησής της πολύ πάνω από το ευνοϊκό σενάριο του stress test της Τράπεζας της Ελλάδος, αδόκιμα παύτηκε, με συνέπεια να ακολουθήσει η γνωστή περίοδος αμφισημότητας, που, σύντομα, σίγουρα και αποτελεσματικά, αυτή, αναμένεται να λήξει με την εκλογή από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων πολύ ισχυρού νέου διοικητικού σχήματος.
• Πανίσχυρη μετοχική βάση που από το 1997 έως τις μέρες μας έχει συνεισφέρει στο τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία πάνω από 2 δισ. ευρώ κεφάλαια, με αιχμή του δόρατος το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και το ΛΑΚ, που αθροιστικά ως Ασφαλιστικά Ταμεία υπερβαίνουν το 65%, αλλά και δεκάδες μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους και εκατοντάδες εταιρείες, χιλιάδες μικρομετόχους και επενδυτές που μαζί με τους πελάτες καταθέσεων και χορηγήσεων συνεχίζουν άοκνα να στηρίζουν την αυθυπαρξία της Attica Bank, γεγονός που αναντίρρητα προκύπτει τις τελευταίες ώρες, όχι απλά μην αποσύροντας, αλλά αντιθέτως, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη που περιβάλλουν την τράπεζά τους».
Άνθρωποι του Σαμαρά σε καίρια πόστα της τράπεζας
Όμως, πέραν αυτών θα πρέπει να επισημάνουμε το παρακάτω γεγονός, που κάποιοι εσκεμμένα ξεχνούν.
Τον Φεβρουάριο του 2014 στη Διοίκηση της τράπεζας, κατόπιν «ενεργειών» του στενού περιβάλλοντος Σαμαρά (ή μήπως και του ίδιου;) και του τότε υπουργού Οικονομικών και σημερινού διοικητή στην ΤτΕ, ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γκίκας Μάναλης. Το ΤΣΜΕΔΕ είχε διαφορετική πρόταση, τον κ. Αλέξ. Αντωνόπουλο, προερχόμενο από την Προεδρία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος ανέλαβε τελικά αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Ο κ. Μάναλης έγινε γνωστός για τη θητεία του στην ΕΡΤ και το κλείσιμό της, καθώς και για τη διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή για την απαλλαγή του από τις ενδεχόμενες ποινικές του ευθύνες. Επίσης, ο κ. Μάναλης ήταν που προσέλαβε ως επικοινωνιακό σύμβουλο τον δημοσιογράφο κ. Π. Μουσσά, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση των εκβιασμών.
Τον Ιούλιο επίσης του 2014, στην ιδιαίτερα ευαίσθητη θέση της επικεφαλής του Εσωτερικού Ελέγχου, ορίστηκε η κ. Αικ. Ζευγώλη διευθύντρια του γραφείου του πρώην αν. υπουργού Χ. Σταϊκούρα. Η τοποθέτησή της εγκρίθηκε και από την ΤτΕ και παραμένει έκτοτε στη θέση της.
Σημειώνεται επίσης ότι και ο νυν πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής Attica Wealth έχει στενή σχέση με τον κ. Χ. Σταϊκούρα, ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος της επίσης θυγατρικής Attica Ventures αποτελεί στενότατο συνεργάτη του κ. Χατζηδάκη.
Η αποχώρηση του κ. Μάναλη από την τράπεζα έγινε τον Φεβρουάριο του 2015 (με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ), οπότε και ανέλαβε ο κ. Αλέξ. Αντωνόπουλος.
Δεν έκανε απολύτως τίποτε
Κατά τη διάρκεια, δυστυχώς, της θητείας του κ. Μάναλη η τράπεζα δεν βελτίωσε τη λειτουργία της, ενώ μάλλον συσσώρευσε επιπλέον προβλήματα. Ο κ. Μάναλης ουσιαστικά καλείτο να αναδιαρθρώσει λειτουργικά την τράπεζα και να ολοκληρώσει την τότε ανακεφαλαιοποίησή της με 434 εκατ. ευρώ. Φεύγοντας, τίποτα από τα δύο δεν είχε συντελεστεί, ενώ ο χαμένος χρόνος ήταν πολύτιμος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη μείωση, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, του μετοχικού ποσοστού του ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς επιτυχία, λόγω της διαφωνίας του βασικού μετόχου ΤΣΜΕΔΕ αλλά και του ΤΕΕ (τόσο επί εποχής Σπίρτζη όσο και Στασινού). Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μάναλης έχαιρε της εμπιστοσύνης του τότε πρωθυπουργικού γραφείου και της ΤτΕ. Η τελευταία ενημερωνόταν σχεδόν καθημερινά. Μάλιστα, προσωπικός σύμβουλος του κ. Μάναλη, μετά την αποχώρησή του μαζί με τον κ. Μάναλη από την τράπεζα, προσλήφθηκε από την ΤτΕ στο κομμάτι της εποπτείας και στη συνέχεια ανέλαβε να ελέγξει την Attica Bank! Πληροφορίες φέρουν σήμερα τον κ. Μάναλη τον ίδιο να συνεργάζεται με την ΤτΕ.
Ο ESM, για πολιτικούς λόγους, δεν ήθελε να δώσει χρήματα στο κράτος
Εντός του 2015, κατά τη διοίκηση του κ. Αντωνόπουλου, η τράπεζα, παρά τις δυσκολίες του οικονομικού περιβάλλοντος, με κορύφωση τα capital controls, προχώρησε γρήγορα σε εκτεταμένη οργανωτική αναδιάρθρωση και στην ανέλπιστη, κατά όλων των εκτιμήσεων εντός και εκτός της χώρας, επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή της στο 91% (681 εκατ.) του απαιτούμενου ποσού των 748 εκατ. Το γεγονός αυτό διασφάλισε τη λειτουργία της και δίνει επαρκή χρόνο για την εύρεση των υπολοίπων 70 εκατ. περίπου. Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι, εάν δεν είχε ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica Bank στο τέλος του προηγούμενου έτους από μόνη της, με δεδομένο ότι ο ESM δεν σκόπευε, για πολιτικούς λόγους, να δανείσει τα απαραίτητα χρήματα στο ελληνικό κράτος για το bail out (δεν ήθελε να ανοίξει πόρτα για τις μικρές ιταλικές τράπεζες), παρά τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και το ΤΕΚΕ δεν διέθετε τα απαραίτητα ποσά, η χώρα μας θα αναγκαζόταν να προχωρήσει ενδεχομένως και σε «κούρεμα» καταθέσεων, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την οικονομία και για την πολιτική κατάσταση, ή το κόστος θα το επωμίζονταν οι συστημικές τράπεζες. Επομένως, η ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank έσωσε την παρτίδα.
Την ίδια περίοδο, η τράπεζα «απολάμβανε» μια συνεχόμενη, πρωτοφανή για τα ιστορικά δεδομένα, επικοινωνιακή επίθεση από ιστοσελίδα η οποία φέρεται να διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση, επαφές και διασυνδέσεις στον τραπεζικό χώρο και στην ΤτΕ, τα κανάλια και τα συγκροτήματα Τύπου που είναι επιθετικά στην κυβέρνηση, με πάνω από 1.000 δημοσιεύματα σε ένα έτος.
ΔΕΝ βρήκαν τίποτε το επιλήψιμο
Στον τομέα των ελέγχων τα τελευταία έτη, η Attica Bank είναι ίσως η πιο ελεγμένη τράπεζα στη χώρα. Άλλωστε, είναι και η μοναδική τράπεζα τέτοιου μεγέθους που εποπτεύεται από την ΤτΕ. Ειδικότερα, στο τέλος του 2014 πραγματοποιήθηκε πλήρης επιτόπιος έλεγχος, στο πόρισμα του οποίου συμμορφώθηκε σχεδόν πλήρως η τράπεζα εντός του 2015. Το φθινόπωρο του 2015 πραγματοποιήθηκε νέα συνολική αξιολόγηση από πολυπληθή κλιμάκια ανεξάρτητων συμβούλων και της ίδιας της ΤτΕ, με την ίδια μεθοδολογία με τις συστημικές τράπεζες. Κατά τη διάρκειά της, ελέγχθηκαν οι δανειακοί φάκελοι σχεδόν στο σύνολό τους και υπολογίστηκαν επιπλέον απαραίτητες προβλέψεις. Τις προβλέψεις αυτές σε επίπεδο AQR έλαβε κατά τις 31/12/2015 η τράπεζα. Η αύξηση, μάλιστα, των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην τράπεζα το 2015, που τόσο απασχόλησε τα Μέσα αλλά αναφέρθηκε και από την ΤτΕ, οφείλεται προφανώς στη χειροτέρευση των οικονομικών συνθηκών λόγω των capital controls, αλλά και κατά τις πληροφορίες μας στην υιοθέτηση για λόγους συντηρητικότητας αυστηρότερης διαδικασίας στον χαρακτηρισμό μιας χρηματοδότησης ως μη εξυπηρετούμενης.
Στόχος, να «τελειώσουν» την τράπεζα
Και ερχόμαστε στον έλεγχο, την άνοιξη του 2016, από κοινό κλιμάκιο της ΤτΕ και του SSM, ο οποίος κράτησε περισσότερο από δύο μήνες. Ο έλεγχος φαίνεται να προκλήθηκε / ζητήθηκε από εξωθεσμικά κέντρα, εγχώρια και ξένα, τα οποία προσπαθούσαν ήδη από το 2015 να επιφέρουν καίριο κτύπημα στην τράπεζα. Τα κριτήρια του ελέγχου ήταν αντίστοιχα των μεγάλων ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών, μόνο που η Attica Bank είναι μια μικρή τράπεζα, μάλλον η πρώτη μικρή τράπεζα που ελέγχθηκε από τον SSM. Τι πραγματικά όμως τόσο επιλήψιμο πρόλαβε να προκύψει στην τράπεζα σε διάστημα λίγων μηνών, που σε όλους τους προηγούμενους ελέγχους δεν είχε σημειωθεί, ή μήπως οι τηλεοπτικές άδειες; Το πόρισμα ήταν γνωστό από τις αρχές του Ιουνίου. Γιατί δεν πήρε τότε δημοσιότητα και δεν προκάλεσε ενέργειες εν όψει και της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας τέλη Ιουνίου, εκεί όπου ορίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, εν γνώσει και της ΤτΕ και του SSM; Τι τελικά χρήζει της συνδρομής της Δικαιοσύνης; Ας το κρίνουμε όλοι, όπως επίσης πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και τα αντίστοιχα πορίσματα των συστημικών τραπεζών, για λόγους συγκρισιμότητας και ίσης μεταχείρισης.
Ό,τι πήρε η κάθε εταιρεία, πήρε και ο Καλογρίτσας
Στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, αξίζει να επισημανθεί ότι η τράπεζα τον Μάιο του 2016, προτού προκύψει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, μείωσε για λόγους συντηρητικότερης και αποτελεσματικότερης διαχείρισης κινδύνου, το όριο ανώτατης έκθεσης πελάτη της στα 110 εκατ. από 170 εκατ. περίπου που προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο. Στο όριο αυτό, προφανώς, εμπίπτει και ο κατασκευαστικός Όμιλος Τοξότη, συμφερόντων του κ. Χ. Καλογρίτσα. Επομένως, αποτελεί προφανές ψεύδος το ότι η τράπεζα σχεδίαζε να αυξήσει περαιτέρω την έκθεσή της στον Όμιλο.
Την ίδια περίπου περίοδο οι χρηματοδοτήσεις στον κατασκευαστικό Όμιλο Καλογρίτσα ανέρχονταν σε 66 εκατ. και οι εγγυητικές σε 42 εκατ., δηλαδή συνολικά 108 εκατ. και όχι 127 εκατ. που αναφέρεται. Το ύψος αυτό, μάλιστα, για μια εταιρεία με πάνω από 220 εκατ. ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, είναι ευθέως συγκρίσιμο με τις αντίστοιχες μεγάλες εταιρείες του κλάδου (π.χ., J&P AVAX, ΓΕΚ κτλ.). Έναντι αυτών, έχουν ληφθεί εξασφαλίσεις, προσημειώσεις ακινήτων, μετρητά, πιστοποιήσεις πληρωμών δημοσίων έργων, συμβάσεις έργων κτλ., οι οποίες καλύπτουν τόσο τα χορηγημένα ποσά όσο και τις Ε/Ε. Η σημερινή αξία επί ακινήτων και ρευστοποιήσιμων στοιχείων ανέρχεται, κατά πληροφορίες, σε 25 εκατ. περίπου, ενώ οι εκχωρημένες συμβάσεις και λοιπές απαιτήσεις σε 102 εκατ. Επίσης, οι λογαριασμοί είναι απολύτως ενήμεροι.
Τον Μάιο του 2016, η τράπεζα θέσπισε επίσης επιπλέον ανώτατο όριο έκθεσης σε κίνδυνο για το σύνολο των ΜΜΕ το ποσό των 11 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο και ουσιαστικά είχε εξαντληθεί. Προφανώς, δεν σχεδίαζε να αυξήσει τον κίνδυνό της στα ΜΜΕ. Πράγματι, οι εγγυητικές που εκδόθηκαν μεταγενέστερα από την Attica Bank για τη συμμετοχή του υιού Καλογρίτσα -που δεν είναι κατασκευαστής, ούτε μηχανικός- στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν έναντι μετρητών. Επιπροσθέτως, η τράπεζα διαθέτει τη μικρότερη έκθεση στον κλάδο τον ΜΜΕ σε σχέση με τις συστημικές. Επίσης, δεν εμπλέκεται στα επίμαχα δάνεια των προβληματικών μεγάλων ομίλων ΜΜΕ, το μέλλον των οποίων είναι ιδιαίτερα προβληματικό.
Οι λόγοι που στοχοποίησαν την Attica Bank
Είναι ιδιαίτερα περίεργος και ανησυχητικός ο τρόπος που ποινικοποιείται η λειτουργία της Attica Bank και πλήττεται η φήμη της και η αξιοπρέπεια ανθρώπων, από διαρροές, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, πολιτικούς ανταγωνισμούς, κακούς χειρισμούς. Περίεργη είναι επίσης η περίοδος που επιλέχθηκε, καθώς η τράπεζα ήταν χωρίς διοίκηση, χωρίς να μπορεί να απαντήσει ουσιαστικά.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Attica Bank προφανώς και δεν αποσκοπούσαν στην υποτιθέμενη θεσμική εξυγίανσή της. Η συνάντηση, μάλιστα, του διοικητή της ΤτΕ με τον πρωθυπουργό για το θέμα της Attica Bank, σε συνδυασμό με μια δικαστική έρευνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του διοικητή, το επιβεβαιώνει. Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και του κ. Στουρνάρα έχει αναζωπυρωθεί, ενώ οι διαρροές στοιχείων δεν τιμούν τον θεσμικό ρόλο της ΤτΕ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, βέβαια, ήταν η απώλεια από το ΤΣΜΕΔΕ μέρους του ελέγχου του στην επένδυσή του -όπου για πρώτη φορά ο πρόεδρός του, ύστερα από σκληρή παρέμβαση, δεν συμμετέχει στο ΔΣ της τράπεζας-, ο ορισμός, έπειτα από πολλές καραμπόλες, του έμπειρου Θ. Πανταλάκη ως διευθύνοντος συμβούλου, που ελπίζουμε αυτήν τη φορά να μην είναι μοιραίος, όπως στην Αγροτική, ενώ ανέκυψε, εκτός μάλλον προγράμματος, δικαστική διαμάχη στη βάση του πορίσματος του SSM, η οποία στα κανάλια έχει βεβαίως ήδη τελεσιδικήσει εναντίον της κυβέρνησης.
Ένα είναι σίγουρο, η θεατρική επικοινωνιακή πολιτική των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης εναντίον της Attica Bank, με στόχο να πληγεί πολιτικά η κυβέρνηση, δυστυχώς συμπαρέσυρε την ΤτΕ και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σε ατραπούς οι οποίες ζημιώνουν τελικά την οικονομία, τη χώρα και τους θεσμούς της. Εισάγουν ουσιαστικά ξανά την πολιτική και την κηδεμονία των γνωστών καναλιών και Μέσων στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, μέσω της δημιουργίας σκιών και με την προσφιλή μάσκα της διαφάνειας. Έτσι, από κατηγορούμενα στην Εξεταστική τα ΜΜΕ γίνονται τιμητές και αναβαπτίζονται σε υπερασπιστές, τελικά, των ίδιων των συμφερόντων τους.
Η υπόθεση των τηλεοπτικών καναλιών αποτελεί ένα εξόχως πολιτικό στοίχημα για την αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ που αργοσβήνουν και την κυβέρνηση. Το στοίχημα αυτό, αντί να εστιάζει στην επαναφορά της τάξης και της ευνομίας στον χώρο των ΜΜΕ, που μαστίζεται από τεράστια προβλήματα, άλλαξε προσανατολισμό και πήρε ονοματεπώνυμο για να συσχετιστεί με την Attica Bank και τη σύζυγο του διοικητή της ΤτΕ. Πώς μπορεί, άλλωστε, η κυβέρνηση αυτή να αντιμετωπίσει το σύνολο της επίθεσης από τα σε λειτουργία κανάλια που ετοιμάζεται να κλείσει;
Η προτροπή είναι να μη συνεχιστεί άλλο η ζημιά γιατί πολύ σύντομα ΔΕΝ θα υπάρχουν τράπεζες στη χώρα που να μπορούν να λειτουργήσουν και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Leave a Reply