F Το παρασκήνιο της αγοράς των βλημάτων για τις πυραυλακάτους – Επί του Πιεστηρίου

Το παρασκήνιο της αγοράς των βλημάτων για τις πυραυλακάτους

  •  ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΗΤΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
  •  Αυξάνονται και πληθύνονται οι οπλάδες στον Κορυδαλλό…
  • Μπήκε ως ταύρος εν υαλοπωλείω ο… αρχιμιζαδόρος Στ. Κομνόπουλος στη ΓΔΕ την ώρα που συνεδρίαζε η Επιτροπή επειδή είχε βαθμολογήσει με μηδέν την προσφορά του

 

Ο ένας μετά τον άλλο παίρνει σειρά για τον Κορυδαλλό. Προχθές… εγκαταστάθηκε ο γνωστός από την δεκαετία του ’90 κ. Εμμανουήλ που είχε περάσει από πολλά κερδοφόρα πόστα με τελευταίο αυτό του διευθύνοντος συμβούλου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ήταν από τους κύριους… διακινητές μιζών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο Άκης δεν θα αισθάνεται μόνος τώρα πια. Έχει όλη την αφρόκρεμα των αρπακτικών. Σύντομα θα καταπλεύσει και ο άλλος… εντιμότατος, ο κ. Ευσταθίου, που έπαιζε με τα εκατομμύρια σαν να ήταν στραγάλια.

Στο μεταξύ, για να μην… πλήττει ο κόσμος με τα ίδια και τα ίδια, νέα στοιχεία φέρνουμε στο φως σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε ένας άλλος… αντιπρόσωπος, με ειδικότητα στα βλήματα, ο κ. Κομνόπουλος.

Ήταν πολλά γνωστά εδώ και 13 χρόνια! 

Οι εξελίξεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα έρχονται, έστω και με καθυστέρηση 13 ετών, να επιβεβαιώσουν πλήρως όλα όσα γράφαμε τότε στο «ΠΑΡΟΝ».

Και στις δύο περιπτώσεις αγοράς κατευθυνόμενων βλημάτων (Κ/ΘΑ) για τις πρώτες τρεις πυραυλακάτους, που έγιναν το 2000, αλλά και στις μετέπειτα δύο πυραυλακάτους λόγω της ενεργοποίησης της option, είχαμε επισημάνει με ντοκουμέντα ότι και οι δύο αγορές δεν ήταν καθόλου σωστές επιλογές, αλλά κανένας τότε από τους αρμόδιους τόσο της πολιτικής, όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει στις αποκαλύψεις μας.

Μετά την ομολογία του Κάντα, ότι μεταξύ αυτών που του έδωσαν μίζες ύψους 400.000 ευρώ ήταν και ο Σταύρος Κομνόπουλος, το κουβάρι τώρα ξετυλίγεται.

Ο Κομνόπουλος, ιδιοκτήτης της Kestrel, η οποία αντιπροσώπευε τη γαλλική Aerospatiale, κατασκευάστρια των Exocet, ήταν τότε και μέτοχος κατά 30% των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Τούτο προφανώς έδωσε μεγάλη ώθηση στην επιλογή του βλήματος Exocet, γεγονός που τελικά αποδείχθηκε, διότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έφθασαν στο σημείο, με επιστολή τους από τις 14 Οκτωβρίου 1999 προς τον ΥΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλο και κοινοποίηση στον τότε γενικό διευθυντή ΓΔΕ  (και σήμερα φυλακισμένο) Γιάννη Σμπώκο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γ. Ιωαννίδη, να προτείνουν μεταξύ άλλων και την εγκατάσταση των πυραύλων της Aerospatiale ΜΜ40.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή -όπως επιβεβαιώθηκε- η απόφαση ήταν προειλημμένη, η εταιρεία Kestrel, σίγουρη σχεδόν για τη νίκη της, έκανε αρκετά σφάλματα στη διαδικασία επιλογής. Ένα από αυτά ήταν η πρόταση των ΑΩ, που όπως φάνηκε κατά το άνοιγμα των προσφορών ΑΩ τον Φεβρουάριο του 2000, η βαθμολογία της Επιτροπής ήταν σχεδόν μηδενική. Αυτό εκνεύρισε τον κ. Κομνόπουλο, ο οποίος κατέφθασε αμέσως μόλις έγινε γνωστό στη ΓΔΕ και ουσιαστικά σταμάτησε τη διαδικασία. Στη συνέχεια απέστειλε την από 23 Φεβρουαρίου 2000 επιστολή της Kestrel, που την υπέγραφε κάποιος κ. Ν. Πασχαλίδης, προς την Επιτροπή με κοινοποίηση στον Σμπώκο, στην οποία όχι μόνο διαμαρτυρόταν για τη χαμηλή βαθμολογία στα ΑΩ, αλλά και φοβέριζε την Επιτροπή, λέγοντας ότι τα προταθέντα ήταν σε γνώση της ηγεσίας του ΓΕΝ. Συνεχίζοντας δε τους εκφοβισμούς, «παρακαλεί» την Επιτροπή να μην προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών «επί το τέλος όπως προβεί στην επανεξέταση των ΑΩ».

Πέραν των ανωτέρω, κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας μέσα στο 1999 η Aerospatiale απέστειλε τουλάχιστον εννέα επιστολές, αποκλειστικά προς τον Αρχηγό ΓΕΝ, που προκάλεσαν ανταλλαγή συχνών επισκέψεων υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας και του ΓΕΝ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *