F Το τηλεφώνημα του Σόιμπλε στον Μητσοτάκη – Επί του Πιεστηρίου

Το τηλεφώνημα του Σόιμπλε στον Μητσοτάκη


  • Του τράβηξε τ’ αυτί, ζητώντας να μην ψηφίσει το επίδομα

Ένα τηλεφώνημα του Β. Σόιμπλε ήταν αυτό που καθόρισε με δραματικό τρόπο την τελική στάση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα του έκτακτου βοηθήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους και υποχρέωσε τον Κυρ. Μητσοτάκη σε στροφή 180 μοιρών στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες από καθ’ όλα έγκυρες πηγές, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε το τηλεφώνημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος του συνέστησε να μη συναινέσει και να διαχωρίσει τη θέση του από την απόφαση της κυβέρνησης. Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν ενεργούσε διαφορετικά θα προκαλούσε την έντονη δυσφορία της Γερμανίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επισήμανση που δεν άφησε περιθώρια εναλλακτικών κινήσεων στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, επικοινώνησε αμέσως με τον αντιπρόεδρο Κ. Χατζηδάκη που βρισκόταν στην Αθήνα και τον ενημέρωσε για την αλλαγή πλεύσης, ο οποίος τον άκουγε σοκαρισμένος. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία, αντί να υπερψηφίσει τη διάταξη της κυβέρνησης για το έκτακτο βοήθημα, όπως είχε αρχικά αποφασίσει, επέλεξε στην κρίσιμη ψηφοφορία να δηλώσει «παρών». Προς μεγάλη αγαλλίαση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος, ως θιασώτης του «όχι σε όλα», είχε ζητήσει από την ηγεσία να μη συναινέσει στην κυβερνητική πρωτοβουλία.
Αντίθετα, κορυφαία στελέχη της παράταξης, μεταξύ αυτών και ο Κ. Καραμανλής, εξέφρασαν τη διαφωνία αλλά και τη δυσφορία τους για την αλλαγή στάσης, με το επιχείρημα ότι το «παρών» θα ερμηνευτεί από τη συντριπτική πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, ως άρνηση να δοθεί το συγκεκριμένο βοήθημα σε μια κοινωνική τάξη, μάλιστα, που δυσκολεύεται περισσότερο από κάθε άλλη να επιβιώσει μέσα στην οικονομική κρίση. Λογικό κι επόμενο ήταν οι επικριτές της Νέας Δημοκρατίας να μιλήσουν για κοινωνική αναλγησία και -το πολύ χειρότερο- για ταύτισή της με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του Βερολίνου και του Β. Σόιμπλε. Έδωσε ισχυρά όπλα και στην κυβέρνηση να στριμώξει τον κ. Μητσοτάκη, επιφέροντάς του έτσι ένα ισχυρό πλήγμα.
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την απόφαση της ηγεσίας δεν περιορίσθηκαν στο επίπεδο των βουλευτών αλλά έφτασαν μέχρι την κομματική βάση και τους απλούς ψηφοφόρους. Το τηλεφωνικό κέντρο στα κεντρικά γραφεία επί της οδού Πειραιώς δέχθηκε κύματα διαμαρτυριών, ενώ αποδέκτες οργισμένων αντιδράσεων έγιναν και στενοί συνεργάτες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε άρον άρον να αλλάξει στάση -υπό την πίεση του Β. Σόιμπλε- είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να προετοιμαστεί το κλίμα και να εξελιχθεί η όλη υπόθεση σε επικοινωνιακό φιάσκο. Κορυφαία στελέχη, άμεσα εμπλεκόμενα στη λειτουργία της παράταξης, βρέθηκαν να δίνουν διαφορετικές αιτιολογίες για τη στάση στην ψηφοφορία. Ο μεν αντιπρόεδρος Άδ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι με το «παρών» είπαν «ναι» στη χορήγηση του επιδόματος και «όχι» στον τυχοδιωκτισμό του κ. Τσίπρα. Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Δένδιας ανέφερε ότι η ΝΔ δήλωσε «παρών» ως αντίδραση στην κοροϊδία της κυβέρνησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *